29 / 04 / 2024

Kemer ve Kalkan'a da sualtı müzesi yapılacak!

Kemer ve Kalkan'a da sualtı müzesi yapılacak!

Side'nin ardından Kemer ve Kalkan'a da sualtı müzesi geliyor. Kekova'da dalışın yasak olduğu Batık Kent'in ikizi yapılacak. Avrupa'nın ilk sualtı müzesini Manavgat'a kazandıran DTO, iki yeni sualtı müzesi için kolları sıvadı.



5 ana temada 110 heykelin sergilendiği Side Sualtı Müzesi'nin ardından yeni adresler Kemer ve Demre olacak. Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Başkanı Bekir İnanç Kendiroğlu konuyu SABAH Akdeniz'e anlattı. 


BATIK KENT'E DALACAKLAR 


Demre Üçağız'da hayata geçirilecek olan sualtı müzesinde, tema Kekova adası kıyısından yaklaşık 30 metre açıkta ve 20 metre derinlikte yer alan Batık Kent olacak. Zarar görmesini engellemek amacıyla dalışın yasak olduğu Batık Kent'in bire bir replikası hazırlanacak. 2'nci yüzyılda yaşanan depremler sonucu su altında kalan Likya'nın ticaret merkezlerinden biri olan bölgede Kekova adasından denizin içerisine uzanan merpenler, iki limana ait mendirekler, kitabeli mezarlar ve Likya tipi lahitler yer alıyor. Kendiroğlu, bölgedeki kazıları yürüten Prof. Nevzat Çevik'ten destek alınacağını, amforalar, liman mendirekleri gibi replika heykellerin Çevik'in onayından geçeceğini söyledi. Batık Kent'e dalmanın dalış tutkunları için büyük bir hayal olduğunu anlatan Kendiroğlu, "Bu hayali Demre Sualtı Müzesi'nde gerçeğe dönüştürebilecekler. Projeye büyük ilgi olacağını düşünüyoruz" dedi. 


TOPÇU BATARYASI


Kemer'de Ayışığı Koyu'na Paris isimli İngiliz uçak gemisini batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'un topçu bataryasının heykelini yerleştirmek istediklerini açıklayan Kendiroğlu, Mustafa Ertuğrul'un batırmış olduğu uçak gemisinin de Kemer limanı açıklarında 30 metre derinlikte yattığını hatırlatarak, "Tarihi bir sahne böylece Kemer'de canlanmış olacak" dedi. Kendiroğlu, yine Kemer açıklarında deniz altında yer alan bir uçuruma da dağcı heykelleri koymak istediklerini anlattı. 


Sabah Ankara





Bu haber Kemer Gözcü Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Side Sualtı Müzesi'nin ardından 2016 yılı sonuna kadar Kemer ve Demre'ye iki ayrı sualtı müzesi yapılması için çalışma başlatıldı. Kiriş, Üçadalar ve Ayışığı bölgelerini kapsayan Kemer Sualtı Müzesi'ni, Demre'de bulunan batık şehrin kopyasının yapılacağı ikinci müze takip edecek.


Antalya Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı İnanç Kendiroğlu, iki ayrı sualtı müzesinin hazırlıklarına başlandığını, 2016 yıl sonuna tamamlanacağını söyledi. 8 ay süren çalışmanın ardından Side Sualtı Müzesi'ni hayata geçirip dalış turizmine kazandırdıklarını vurgulayan Kendiroğlu, "Kemer ve Demre için gece gündüz çalışıyoruz. Projelerin hazırlık aşaması tamamlanmak üzere" dedi.

BATIK ŞEHRİN KOPYASI

Side Sualtı Müzesi'nin Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) destekli yapıldığını, Kemer içinse DTO'nun imkanlarıyla seferber olunduğunu söyleyen Kendiroğlu, "Kemer bölgesindeki müze coğrafik yapı nedeniyle Kiriş, Üçadalar ve Ayışığı bölgelerinde üç ayrı dalış merkezi ile sualtı müzesinden oluşacak. Buraların yapım maliyetini DTO kendisi üstlenecekti, fakat sponsorlu olarak dalış noktalarının yapılma durumu var. Antalya DTO olarak Kemer'e ayırdığımız bütçeyi ise Demre'ye aktardık. Demre'de de büyük bir projeye imza atacağız. SİT alanı olduğu için dalışa yasaklı bölge olan batık şehrin bir kopyasını inşa edeceğiz. SİT alanı olmayan Demre yakınlarında belirlenecek bir yere batık şehri inşa ederek, dalış turizminin hizmetine sunacağız. 450 bin TL gibi bir bütçeyle yapılacak" dedi.

AKIN AKIN TURİST GELECEK

Batık şehir projesi için Demre Belediyesi, sivil toplum örgütleri ve tarihçilerden de destek alacaklarını belirten Kendiroğlu, "Herkesin fikri çok önemli. Amacımız yasak olduğu için dalıp görme imkanının olmadığı batık şehrin siluetini başka bir yerde oluşturmak. Burayı görmek için dünyanın dört bir yanından turistin bölgeye geleceğine eminiz" diye konuştu.

SON MÜZE KAŞ'A

Kemer ve Demre müzelerinin 2016 sonuna yetiştirilmeye çalışılacağını sözlerine ekleyen Kendiroğlu, son olarak Kaş bölgesine de gelecek yıl içinde bir sualtı müzesi yapılacağını, ardından sualtı müze çalışmalarını sonlandıracaklarını kaydetti.


Kemer Gözcü


Geri Dön