02 / 05 / 2024

Kemeraltı için özel kanun şart!

Kemeraltı için özel kanun şart!

Konak Belediyesi ile Tarihi Kcmeraltı Esnaf Derneği'nin ortaklaşa düzenlendiği Kemeraltı Günleri, vatandaşların ve esnafın fikrini dile getirdiği 'Kemeraltı'nda Ticaret ve Yönetim' adlı panel ile sürdü.



İzmir'in en önemli tarihi mekanlarından bin olan Kcmeraltı Çarşı'sını yeniden hatırlatmak ve eski günlerindeki canlı atmosferine kavuşnırmak amacıyla Konak Belediyesi ile Tarihi Kcmeraltı Esnaf Derneği'nin ortaklaşa düzenlendiği Kemeraltı Günleri, vatandaşların ve esnafın fikrini dile getirdiği 'Kemeraltı'nda Ticaret ve Yönetim' adlı panel ile sürdü. Sahne Tozu Tiyatrosu Haldun Dormen Sahnesi'nde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Tarihi Kemeraltı Esnaf Demeği Başkanı Ümit Kaya üstlenirken. Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice ile  İzmir  Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baranscl konuşmacı olarak katıldı. 


Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın yanı sıra Türkiye Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Hasan Özcan, İzmir Otel ve Pansiyon İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen ile Ak Parti Konak ilçe Başkanı Temel Yıldırım da paneli izlemeye gelenler arasında yer aldı. 


AVM'LER SAMİMİYETSİZ 


Kemeraltı Çarşısı'nı konu alan ve Yönetmenliğini Ahmet Akdeniz'in üstlendiği 'Kemeraltı'nda Yaşam' adlı belgesel gösteriminin ardından başlayan panelde ilk sözü Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baranscl aldı. Baransel, Kemeraltı'ndaki .samimiyetin AVM'ierde bulunmadığını belirterek. "Kemeraltı Çarşısı'nda 270 hektarı aşan bir bölgede, 250'ye yakın işkolu, 1 milyon ürün çeşidi. 15 bin işyeri, 10 bin esnaf ve 80 bin çalışanıyla günde 700 bin ziyaretçiye hizmet veriyoruz. Biz de Kuyumcular Odası olarak esnafımızın yalnız olmadığını göstermek için Kemeraltı ile ilgili projelere her türlü desteği vermeye hazırız" dedi. 


YENİCE'DEN PEKDAŞ'A TEŞEKKÜR 


Baransel'ın ardından konuşmasını gerçekleştiren Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice de Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ı Kemeraltı için yürüttüğü başarılı çalışmalarından dolayı kutlayarak. "Kemeraltı bir mekteptir, bir yaşam şeklidir, hayattır. 


İzmir'in herhangi bir yerinde herhangi bir belediye başkanı değil ama Konak Belediye Başkam, İzmir'in turizm, sanayi, ticaret ve kültürü hakkında konuşabilir çünkü temsil ettiği makam İzmir'in kendisidir" diye konuştu. 


BUGÜNDEN ÇALIŞMAK GEREK 


Panelde söz alan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da. Tarihi Kemeraln Çarşısı'nın sadece esnaf ve zanaatkar için değil aynı zamanda İzmir için korunması Kemeraltı Günleri kapsamında gerçekleştirilen' Kemeraftı'nda Ticaret ve Yönetim adlı panelde konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Tarihi Çarşı nın özel bir yasayla koruma altına alınması gerektiğini belirterek, İzmir in tarihini, kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için Kemeraltı nı korumamız gerekiyor dedi gerektiğini söyledi İzmir için Kemeraltj'ıun büyük önem taşıdığına dikkat çeken Pekdaş, "Geleceğimiz için. İzmir'in tarihini, kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için Kemeraltı'nı korumamız gerekiyor. Bugün biz Kemeraltı'ndan para kazanamayabiliriz ama gelecekte bu Kemeraltı'nın İzmir için ciddi bir ekonomik değer olmasına yönelik tedbirler için bugünden çalışmamız lazım' dedi. 


HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI


Kuzey  Ankara  Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi'nde olduğu gibi Kcmeraltı'nda da benzer bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Başkan Pekdaş, "Agora, Kadifekale, Kemeraltı ve çevresi sadece İzmir için değil, Türkiy e için önemli. Bu yerler için "Gördünüz mü yerel yönelim aciz" demek yerine, onu başarısız kılmak için bir hesaplaşma alanı yapmak y erine, biz burayı birlikte geleceğe nasıl taşırız, sorusunun cevabını aramak gerekir. İzmir'in ekonomik anlamda cendere altına alınması, yoğun göçlerle karşı karşıya kalması karşısında sorunlarını sadece kendi imkanlarıyla çözmesini beklemek büyük bir haksızlık olur. Dolaylıyla tarih projesine hükümet bütçe ayırmak zorundadır. O bütçeyi kent. yerel yönetimlerin dinamikleriyle birlikte hem merkezi hükümet, hem yerel yönetimler, hem sivil toplum örgütlerinin birlikte planlayarak kullanılmak zorundadır. Sınırlı bütçeyle altından kısa sürede kalkılabilecek düzey de küçük bir yer değildir bu bölge. Bu bölge bütünüyle büyük bir yerdir ve özel düzenlemelere, özel kanunlara, özel bütçelere ihtiy aç duyan bir yerdir. 


Dolayısıy la İzmir için hep birlikte taşın altına elimizi koymak zorundayız. Biz bu yerleri birlikte koruyarak, bütün dünya} a birlikte tanıtarak bu yeri korumak ve dünya için kazandırmak zorundavız" di ve konuştu. 


Ege'de Bugün


Geri Dön