Kendilerine ait evde yaşayanların oranı yüzde 56,1 oldu! Geçtiğimiz yıla göre konut sahipliği azaldı!
TÜİK tarafından, kendilerine ait evde yaşayanların oranı ve kirada oturanların oranı açıklandı. İşte o son dakika rakamlar...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, 2024 senesine ilişkin "Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri" açıklandı. Açıklanan rakamlara göre; maddi ve sosyal yoksunluk oranı, 2023 senesinde yüzde 14,4 iken 2024 yılı anket sonuçlarına göre 1,1 puan düşerek yüzde 13,3'e geriledi.
Maddi ve sosyal yoksunluk oranı hesabında, hane düzeyinde otomobil sahipliği, ekonomik açıdan beklenmedik harcamaları yapabilme, evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilme, kira, konut kredisi ve faizli borçları ödeyebilme, iki günde bir et, tavuk, balık olan yemekleri yiyebilme, konutun ısınma ihtiyacını giderebilme ve mobilyaları eskidiğinde değiştirebilme durumu değişkenleri sorgulandı.
SÜREKLİ YOKSULLUK ORANI YÜZDE 13,7 OLDU
Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, eş değer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60'ına göre son senede ve aynı zamanda önceki üç seneden en az ikisinde yoksul olan fertleri kapsıyor.
Buna göre, 2024 yılı sonuçlarına göre sürekli yoksulluk oranı geçtiğimiz seneye göre 0,7 puan yükselişle yüzde 13,7 şeklinde belirlendi.
İBBS 2. Düzey bölgelerinin her biri için eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranı en yüksek bölgeler yüzde 14,6 ile TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir), yüzde 12,3 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) olarak açıklandı.
Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri ise yüzde 4,7 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), yüzde 6,4 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) şeklinde sıralandı.
KONUT MASRAFLARININ BİRAZ YÜK GETİRDİĞİ HANELERİN ORANI ARTTI
Geçtiğimiz seneye göre; konut alımı ve konut masrafları dışında borç ya da taksit ödemesi olanların oranı 1,2 puan düşerek yüzde 56,8 olduğu belirlendi. Nüfusun yüzde 5,2'sine bu ödemeler yük olmazken, yüzde 39,1'ine biraz, yüzde 12,5'ine ise çok yük getirdiği ortaya çıktı.
Konut masraflarının çok yük getirdiği hanelerin oranı 3,9 puan düştü ve yüzde 13,6 oldu. Bu masrafların biraz yük getirdiği hanelerin oranı 4,7 puan arttı ve yüzde 71,2 olarak kaydedildi. Konut masraflarının yük getirmediğini dile getiren hanelerin oranı geçtiğimiz seneye göre 0,7 puan düşüşle yüzde 15,2 şeklinde oldu.
Fertlerin yüzde 57,5'i evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını, yüzde 39,3'ü iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını, yüzde 26,8'i beklenmedik harcamaları, yüzde 15,1'i evin ısınma ihtiyacını, yüzde 59,6'sı ise eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik şekilde karşılayamadıklarına dikkat çekti.
KENDİNE AİT KONUTTA YAŞAYANLARIN ORANI YÜZDE 56,1 OLDU
Oturulan konuta sahip olanların oranı geçtiğimiz seneye göre 0,1 puan azalarak 2024'te yüzde 56,1 şeklinde hesaplandı.
Kirada oturanların oranı yüzde 28, lojmanda oturanların oranı yüzde 0,9, kendi evlerinde oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15 olarak hesaplandı.
Ev sahibi olayım derken dert sahibi olan TOKİ mağdurlarından bir eylem daha!