04 / 05 / 2024

Haliç Köprüsü geçici olarak trafiğe açıldı!

 Haliç Köprüsü geçici olarak trafiğe açıldı!

İstanbul’un trafiği, Haliç Köprüsü’nde dün meydana gelen ‘oynama’ sonucu çileye dönüştü. Ayvansaray ayağındaki dayanak yerinden çıkınca, köprü 10 santimetre yükseldi. 8.5 saat kapalı kalan köprü, asfalt dökülüp kot farkı kapatılarak geçici çözümle açılabi



HALİÇ Köprüsü’nü Ayvansaray yönünde karaya bağlayan birleşme noktasında dün sabah saatlerinde yaklaşık 10 santimetre yükselme meydana geldi. “Eski Haliç Köprüsü” olarak adlandırılan orta köprünün altındaki mesnetlerde oynamadan meydana gelen sorun üzerine polis ekipleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri ve Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri olay yerinde inceleme yaptı. Araçların girişinde yaşanan sıkıntı ve tehlike nedeniyle, saat 09.30’da köprü trafiğe kapatıldı. Bir süre sonra Topkapı istikametine araç trafiği açılsa da, Mecidiyeköy istikametine yol saatlerce kapalı kaldı. Ulaşım diğer köprülerden sağlandı. Bu sırada Metrobüs seferleri eski köprüden kontrollü olarak yapıldı. Köprünün trafiğe kapatılmasının ardından D-100 Karayolu’nda uzun kuyruklar oluştu. Trafiğin yanyola verilmesiyle sıkıntı yaşanırken, meraklı sürücülerin de yavaşlayarak çalışmaları izlemesi trafiği iyice artırdı. D-100 Karayolu’ndaki yoğunluk, Haliç Köprüsü girişinden Küçükçekmece’ye kadar uzandı. 


‘Ufak bir oynama’


Köprüde inceleme yapan Karayolları 1’inci Bölge Müdürü Mehmet Karaman, “Korkulacak bir şey yok, köprüde bakım çalışmaları yapılıyor. Köprümüz sağlam. Ufak bir oynama var, onu da çözeceğiz. Halkımız emin olsun köprümüz sağlam” dedi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da herhangi bir risk durumu olmadığını söyledi.


Geçici onarım: Asfalt


Gecici çözüm olarak dökülen asfaltla köprü ile yol arasındaki 10 santimetrelik yükseklik farkı kapatıldı. Köprü saat 18.00 sıralarında trafiğe açıldı. Bu şekilde köprü açık tutularak mesnetlerde kalıcı tamiratın yapılması planlanıyor.


Mesnet dayanamadı


KARAYOLLARI görevlileri ve uzmanlarca yapılan araştırma sonucu, köprüde meydana gelen problemin bir mesnet bozulmasından kaynaklandığı anlaşıldı. Yapılan incelemede, Ayvansaray tarafındaki betonarme kenar ayak ile çelik köprünün başladığı bölgede bulunan çanak (pot) mesnet, kaldırma kuvvetine dayanamayarak uplift kıskaçlarından kurtuldu ve köprünün, genleşme derzinden yukarıya doğru 7 santimetre civarında yükseldi. Haliç Köprüsü’ne 2009’da depreme karşı güçlendirme çalışması yapılmıştı. Bu bakım çalışması sırasında köprünün mesnetlerine fazla yük binmesi nedeniyle sorun çıktığı ileri sürüldü. - Fatma AKSU/İSTANBU


İki kriko kaldıracak


SORUNU köprünün yapımı ve bakımını üstlenen Japon IHI firmasından bir mühendis de sorunu inceledi. Fotoğraflar çeken Japon mühendis telefonla üstlerine bilgi verdi. Mühendisin talimatı üzerine, taşeron firma, her biri 500 ton kaldırabilen 2 kriko siparişi verdi. Krikoların köprünün iki ayağına takılıp aynı anda yükseltilip gerçek onarımın yapılacağı ifade edildi.

Hürriyet


Geri Dön