19 / 05 / 2024

Kentler derin ekolojik felsefe ile şekilleniyor!

Kentler derin ekolojik felsefe ile şekilleniyor!

Venezuela'nın ilk kentinin ekolojik master planı hazırlanma aşamasında ve Venezuella Ulusal Petrol Şirketi PDVSA'nın Kentsel Gelişme Bölümü kapsamında hazırlanan plan için çalışan  Héctor Negretti merak edilenleri yanıtladı



Venezuela'nın ilk ekolojik kentinin master planı hazırlanma aşamasında ve Venezuella Ulusal Petrol Şirketi PDVSA'nın Kentsel Gelişme Bölümü kapsamında hazırlanan bu plan için çalışan disiplinlerarası takımın başında bulunan ArkiPARC 2011'in özel konuşmacısı Héctor Negretti ile bir araya geldik.

Ö.Duygu Çil: Kendinizden biraz bahseder misiniz Mimar olmayı ne zaman ve neden seçtiniz
Hector Negretti: Venezuela'nın en önemli petrol bölgesi olan Zulia eyaletine bağlı Maracaibo'da 3 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olarak dünyaya geldim. Kız kardeşim endüstri mühendisi, erkek kardeşim rahip, anne m ise ev hanımı. Babam uluslararası bir petrol firmasında 37 yıl yönetici olarak çalıştı. Eşim tıbbi aile terapisti, aile ve toplumsal cinsiyet uzmanı. Kendisi aynı zamanda CDGI'ın bir üyesi. Doğaya ve sanata karşı duyarlı 13 yaşında mükemmel bir kızım var.

Bugunün Venezuela'sına kentsel kalite ve peyzaj niteliği ile örnek olacak şekilde meyve ağaçları ile kaplı geniş alanlara sahip bir bölgede doğa ile içiçe büyüdüm. Çocukken bile hareket özgürlüğü içerisinde okula, eve, kiliseye, parka yürüyerek veya bisikletimle giderdim. Bence bu deneyimler içimdeki sanat aşkını yüceltti. 9 yaşındayken ulusal bir resim yarışmasını kazanmam kariyerimi bir mimar olarak şekillendirmemi sağladı.

ÖDÇ: Hangi vizyondan hareketle, ne tür değerlerle şirketiniz olan CDGI'yı (Cooperativa Desarrollos y Gestiones Integrales / Entegre Edilmiş Gelişim ve Yönetim)kurdunuz CDGI'nın projelerini bizlere anlatır mısınız

HN: CDGI yeni bir paradigma ile derin ekoloji felsefisini içine alacak şekilde, disiplinlerarası çalışma teknikleri ile uygulama projeleri hizmeti vermeye yönelik, ortak vizyona sahip bir arkadaş grubuna katılma ihtiyacı ile doğdu. Bu doğrultuda üretimler yaptık.

Ekolojik kent gelişimi çalışmasının ardından sonra toplumsal katılım ve ekolojik girişimci ağları gelişimi için daha ileri metodolojiler sunduk.

Arjantin Mendoza'da aynı şekilde çalışmalarda bulunmak üzere teklif hazırlıyor ve ekolojik girişimler ağını oluşturmak için Venezuella Ulusal Petrol Şirketi PDVSA vasıtasıyla Venezuela'nın kuzey bölgesi Falcon eyaletinde toplumsal bir çalışma başlatıyoruz.

ÖDÇ: CDGI'nın eko-sürdürülebilir kentsel projeleri geliştirdiğini belirtiyorsunuz. Eko-sürdürülebilir şehirler ve kent projeleri derken neyi anlatmak istiyorsunuz Dünyanın farklı köşelerinden somut örnekler verir misiniz

HN: Bu kavramlardan temel olarak derin ekolojinin prensiplerini, ağlar ve döngüleri, enerjiyi, ortaklığı, çeşitliliği, dinamik dengeyi, iklimsel düzenlemeleri ve atmosfer yenilemeyi içeren ekosistem servislerini, atık proseslerini, biyolojik matriksten elde edilen fonksiyonel sistemleri anlayabilirsiniz. Burada anahtar kelimeler değerleme, şehrin tasarımı ve sürdürülebilir ekolojik vizyon. Bu prensiplerden kentler veya kentsel alanlar tasarlanıyor.

Enerji tasarrufu yapmak, iklimsel adaptasyon için pasif araçları kullanarak yağmur suyunu yeniden kullanılabilir hale getirecek sistemler yaratmak, orman alanlarını artırmak, biyoçeşitliliği ve büyük çeşitlilik sunan peyzajı iyileştirmek, organik ve sürdürülebilir kentlerin yaratılması konusunda yapılabileceklerden bazıları.

Dünya'da ve Latin Amerika'da sürdürülebilir şehir ağları var. Bunlardan biri Latin Amerika'daki 31 kentten oluşan Sürdürülebilir Kentler Hareketi. Bu hareketin içinde Arjantin'deki Mendoza ve Cordoba, Medellin, Bogota, Kolombiya, Sao Paulo ve Belo Horizonte şehirleri bulunuyor. Bu hareketin yanında 44 kentin içine alan başka bir ağ var ki Toronto, Ottawa, Curitiba, Porto Alegre, Bükreş'i birbirine bağlıyor.

ÖDÇ: Venezuela'nın ilk ekolojik kentinin master planını geliştirmede aldığınız rolden bahseder misiniz Bu plan diğer şehirler için nasıl bir rol model olacak

HN: Harika bir iş. Ancak her şeyin ötesinde CDGI başından beri dile getirdiği, planladığı ve niyet ettiği yönetim felsefesinin, etik ve değerlere bağlılığının göstergesi oldu. Eko-şehirleri yaratmak için tüm paydaşlar arasında güven ikliminin yaratılması için verilen efor yeni konseptler ve paradigmalarla bir araya geldi.

Projede yer alan profesyoneller, su, elektrik, telefon, yol ve çevre ile ilgili diğer hükümet makamları ve PDVSA sinerjisi ancak eko-şehrin parçası olan topluluklarla buluştuğunda sonuç alınabilir. Bu deneyim ile bağlantılı olarak en önemli sonuç, sürdürülebilir kentler ve kasabaların projelerinde eko - tasarımı başarmayı sağlayacak modelleri elde etmek için ortak bir yönetim modeli oluşturmak oldu.

ÖDÇ: Ütopik şehriniz nasıl bir yer ve bugünün gerçeklerine ne kadar yakın

HN: Rüyalarımın kenti yaşayanların adil ve kapsamlı olarak sosyal, politik, ekonomik, çevresel, kültürel ve manevi ihtiyaçlarını buluşturan bir kent. Farkındalığı geliştiren ve artıran yani yaşayanların farkındalık bilincine sahip olduğu bir şehir.

ÖDÇ: Önümüzdeki 20 yıl boyunca kentsel projelerde öne çıkan konular neler olacak Ne tür pratikler bizler için daha öncelikli olacak

HN: İnternetle birlikte sosyal ağ imkanlarının hızlı gelişimi ile dikkat çeken, sosyal ve üretken bir devrim deneyimliyoruz. Sürdürülebilir sosyo-ekonominin yeni çağı, doğanın nasıl organize edildiği ve dokusunun nasıl tasarlandığı konusunda kentlere ve kentsel alanlara yardım edebilir.

Bu bağlamda önemli konular;

- Derin ekoloji prensipleri ve ekosistem servisleri
- Yeşil bakış açısını öğrenmek
- Sosyal ve sosyoekonomik birimlerin yerelde vurgulanması
- Ekolojik verimlilik
- Cemiyet ekonomisi (Chiara Lubich), iklim değişimi ekonomisi (ECLAC), doğal kapitalizm (Paul Hawken, Amory ve Hunter Lovins) ve kapitalizm dağıtımı (Jeremy Rifkin) gibi ekonomiye yeni perspektifler sunmak
- Cinsiyet eşitliği
- Sağlık eşitliği
- Engellilerin topluma kazandırılması
- Sosyal ağ yaratılması
- Yenilenebilir enerji
- Evsel atıkların arıtılması
- Atık arıtımı konusunda ekolojik üretim

ÖDÇ: Tüm dünyanın da izlediği üzere Venezuela özellikle sağlık ve eğitim alanlarında eşitlikçi uygulamalar konusunda oldukça hassas. Eşitlik konusundaki bu hassasiyeti kentsel uygulamalara nasıl yansıyor

HN: Kentlerimizi sürdürülebilir kılacak eko-tasarım kapsamında sağlık eşitliği konusunda Dünya Sağlık Örgütü'ne katıldık. Cinsiyet eşitliği, eğitim ve eko-tasarımda kadın görüşüne özellikle önem veriyoruz. İnsanların araçlara bağlı kalmadan evlerine, işlerine, kamusal alanlara erişebilmesinin değerini biliyoruz.
GazetePARCE


Geri Dön