23 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm AYM iptali ne getiriyor?

Kentsel dönüşüm AYM iptali ne getiriyor?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, Anayasa Mahkemesinin idari yargıda açılacak olan davalarda yürütmenin durdurulması kararı verilemeyeceğine yönelik yasa hükmünü iptal etmesinin büyük destek sağladığını söyledi...



Kentsel dönüşüm yasası ilk çıktığı günden bugüne kadar Gayrimenkul Hukuku Derneği olarak yasanın yürürlüğünü desteklemekle beraber çok temel eleştiriler yapmış bu değişiklik talepleri yerine gelmediği takdirde bu sürecin sonunun Avrupa insan Hakları Mahkemesine kadar gideceğini belirtmiştik. Ancak bu olmadı ve vatandaşların mülkiyet haklarını zedeleyici çok ağır bir süreç ilerletildi. İdare mahkemelerinde dava açma hakkı tanıyıp yürütmenin durdurulması kararı verilememesi büyük bir skandaldı ve hukuk mahkemeleri adeta hukuk yaratarak bu konuda karar vermeye başlamışlardı. İşte 27.02.2014 tarihinde Anayasa Mahkemesinin verdiği bir kararla Kentsel Dönüşüm yasasının bir kısım maddesinin iptal etti ve Resmi Gazete ilan edilene kadar yürürlüğü durduruldu. Yeni iptal kararları ne getiriyor?


  1. AYM iptali ile artık bu yasa kapsamındaki tüm iş ve işlemler için idari

yargıda dava açmak mümkün olduğu gibi idare mahkemeleri gecikmesi güç ve telafisi imkansız hallerde YÜRÜTMENİN DURDURULMASI kararı verebilecekler. Yani idare hakiminin en doğal hakkı kendisine teslim edilmiş oluyor. Böylece; Riskli yapı tespiti ,Riskli yapılarda yıkım süreci, 2/3 ile karar alınmasındaki usulsüz işlemler, kötü niyetli müteahhitlerin vatandaşa yaptıkları ve yine bazı vatandaşların apartmanlarda haksız yere rant elde etmesinin önü idare mahkemesine gidilerek kesilmiş olacak. Burada unutulmaması gereken vatandaşlar önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuracaklar ve buradan alacakları olumsuz idari sonuca dava açacaklardır. Yani kat malikleri toplantısının iptalini idare mahkemesi hiçbir şekilde veremez. Burada yine görev Sulh Hukuk Mahkemelerinindir.

  1. Yasanın yürürlüğünü durdurduğu bir diğer madde kentsel dönüşüm

yasası ile uygulanmayan yasaların uygulanacağı ve dikkate alınacağıdır. Yani İmar kanunu, orman Kanunu, Askeri Yasak Bölgeler Kanunu, Turizmi Teşvik Kanunu, KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNU, Kıyı Kanunu, Mera Kanunu, Boğaziçi Gerigörünüm ve etkilenme bölgeleri Kanunu ARTIK KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI KAPSAMINDA DİKKATE ALINMAK ZORUNDADIR. Yani kamu bu alanlarda uygulama yaparken kentsel dönüşüm kapsamında yasanın içeriğine dikkat edecektir.


Yeni bir dönem başlıyor ve bizler vatandaşlarımıza müteahhitlere uyarıda bulunmak istiyoruz. Artık bu süreç hukuki ve teknik bir süreçtir ve bunlara uymadığınız takdirde yargı sizi engelleyebilir. İşte bu işleri yapan aracı kurumların önemi bir kat daha artmıştır. Vatandaş ile müteahhit arasında köprü vaziyeti alacak olan A’dan Z’ye kentsel dönüşüm hizmetleri sunan bu tür kurumların varlığı hem vatandaşı hem de müteahhitti bu yargı sıkıntısından kurtaracaktır. Kentsel dönüşüm aracılık hizmetleri sunan bu tür kuruluşlarla hukuki ve teknik süreci doğru planlanmış bir taşınmazda müteahhit gerçek görevi olan inşaatı yapmayı vatandaş da asli görevi olan yeni ve güvenilir bir binada oturmayı garanti altına almış olacaktır.


Bilgilerinize saygılarımızla

Av.Ali Güvenç KİRAZ

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı  




Geri Dön