27 / 04 / 2024

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı dönüşümü hızlandıracak: Her bölgenin özelliğine göre dönüşüm yapılmalı!

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı dönüşümü hızlandıracak: Her bölgenin özelliğine göre dönüşüm yapılmalı!

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri, Kentsel Dönüşüm Başkanlığının kurulmasının çok önemli bir adım olduğuna dikkat çekerek, bu şekilde sürecin hızlanabileceğini belirtti. Ayrıca, her bölgeye özel dönüşüm yapılması gerektiği belirtildi.



"Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi", Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. 

Bu kapsamda daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde bulunan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü kaldırılarak yerine Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, afet riski altında bulunan alanlar ile bu alanlar dışında kalan riskli yapıların yer aldığı arsa ve arazilerde kentsel dönüşüm uygulamalarını sürdürecek. 

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereği çalışmalarını yürütecek olan Başkanlık, afet riski altındaki yapıların ve alanların dönüştürülmesine ilişkin mevzuatı hazırlayacak.

Sektör temsilcileri, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın kurulması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı dönüşümü hızlandıracak: Her bölgenin özelliğine göre dönüşüm yapılmalı!

KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLI VE ETKİN SÜRDÜRÜLECEK 

Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu deprem tehlikesini işaret etti ve ülke genelinde 6,5 milyon riskli konut olduğunu söyledi. Bu riskli konutların acil şekilde dönüştürülmesinin ve güçlendirilmesinin gerektiğini dile getiren Sinan Türkkan, bu konuda zaman zaman mevzuatsal engeller ile karşı karşıya kalındığına, finansal eksikliklerin yanı sıra bu engellerin süreci yavaşlattığına dikkat çekti. 

Türkkan, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı sayesinde kentsel dönüşüm çalışmalarının daha hızlı ve etkin bir şekilde ve tek elden sürdürüleceğini aktardı ve "İhtiyaç duyulan mevzuatsal değişimler daha hızlı uygulamaya alınabilecek. Bu sayede projeler yarıda kalmayacak ve dönüşüm hızlanmış olacak. Güçlendirmede de aynı durumun yaşanacağını düşünüyoruz. Fakat burada ilgili yönetmeliklerin hızla uygulamaya alınması ve finansman çözümlerinin de bulunması önemli" açıklamasında bulundu. 

HER BÖLGENİN ÖZELLİKLERİNE GÖRE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMALI 

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik de Kentsel Dönüşüm Başkanlığının altında biri Marmara'ya özel olacak şekilde 3 ayrı genel müdürlük oluşturulduğuna vurgu yaptı ve "Yaklaşan Marmara depremi dikkate alındığında sürecin hızlanması adına Başkanlığın kurulması doğru bir hamle. Ne yazık ki 6 Şubat depreminden sonra İstanbul'da vatandaşların kentsel dönüşüm ile ilgili telaşları başlamışken, zaman geçtikçe ilginin yeniden kaybedildiğini görüyoruz. Vatandaşın ilgisi ve hükümetin desteğiyle birlikte bu sürecin hızlanacağı kanısındayız" ifadelerini kullandı. 

Başkanlıkla beraber, ekonomi modelinin nasıl olacağı, sürecin nasıl ilerleyeceğini şu an bilmediklerini dile getiren Hakan Şişik, "Ama konuyla ilgili özel birim oluşturulması ve eğer olacaksa her bölgenin özelliklerine uygun kentsel dönüşüm uygulanması daha doğru olacaktır. Aynı zamanda ada bazlı dönüşümden yanayız" dedi ve dönüşümün 10 katlı binayı yıkıp yerine 20 katlı bina inşa etmekle olmayacağının altını çizdi. 

Şişik, konuya ilişkin açıklamasını "Gelecek süreçte,  ivedilikle rezerv alanlarına yeni binaların yapılması ve dönüşüme girecek binaların hızlıca dönüştürülmesi, vatandaşa da daha fazla ekonomik çözüm sunulması ve buna uygun bir finans sistemi oluşturulmasından yanayız" diyerek tamamladı. 

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı dönüşümü hızlandıracak: Her bölgenin özelliğine göre dönüşüm yapılmalı!

MARMARA KENTSEL DÖNÜŞÜM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURULMALI 

Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı Nihat Şen de Kentsel Dönüşüm Başkanlığının dönüşümün hızla ilerlemesine katkıda bulunacağının altını çizdi. 

Açıklamasında "Ancak tamamen bu süreci hızlandıracak ve sonuçlandıracak gibi bir algı yaratılmasın. Yeni kurulan bir başkanlık. Tam görev ve yetkileri süreç içinde daha da netleşecek olup bu konunun asıl ekonomik yönü çözülmedikçe kentsel dönüşümün hız kazanması çok zor" ifadelerine yer veren Nihat Şen, düzenlemelerin bugünün şartlarına uygun yapılmasının önemine dikkat çekti. 

Gayrimenkul hukukunda bazen aksaklıklar yaşanabildiğini de aktaran Şen, "Tabii bu kadrolarda çalışacak insanların ehliyet ve liyakat sahibi olmaları ve bu işi biliyor olmaları oldukça önem arz ediyor. Piyasa koşullarının dinamiklerini bilmesi gerekiyor" dedi ve Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğünün kurulmasının da çok önemli olduğunu vurguladı. 

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı dönüşümü hızlandıracak: Her bölgenin özelliğine göre dönüşüm yapılmalı!

DÖNÜŞÜM KONTROLLÜ VE SİSTEMLİ İLERLEYECEK 

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de söz konusu yeni yapılanma için geç bile kalındığının altını çizdi ve açıklamasında "Fakat her şeye rağmen gelecek süreç oldukça önemli. Burada sektörü iyi tanıyan ve süreçleri bilen isimlerin göreve gelmesiyle Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın dönüşüme katkısı daha da çoğalacak" ifadelerine yer verdi. 

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise yeni başkanlığı son derece olumlu gördüklerini belirtti ve "Sürecin uygulanmaya başlamasıyla beraber, kentsel dönüşüm çalışmaları daha kontrollü ve sistemli yürüyecektir. Bugüne kadar bu konuda istenilen seviyeye gelinememiş olsa da bundan sonra zaman olduğu sürece bu açık kapatılabilir" açıklamasında bulundu. 

Yeni kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na 1187 personel alınacak! İşte branşlar ve başvuru şartları!

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu, 81 ile müdürlük geliyor! Kentsel Dönüşüm Başkanlığı nasıl işleyecek?

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu!


Geri Dön