27 / 04 / 2024

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu, 81 ile müdürlük geliyor! Kentsel Dönüşüm Başkanlığı nasıl işleyecek?

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu, 81 ile müdürlük geliyor! Kentsel Dönüşüm Başkanlığı nasıl işleyecek?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. Artık, riskli yapıların yer aldığı arsa ve arazilerdeki kentsel dönüşüm uygulamaları Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yapılacak.



Türkiye’de uzun zamandır devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları için bir adım daha atıldı ve  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. 

"Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" bugünkü 32341 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLIĞI RESMEN KURULDU

Söz konusu kararnameye göre daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde bulunan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü kaldırıldı ve onun yerine resmen Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın bünyesinde 3 Genel Müdürlük, 7 Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği bulunuyor.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu, 81 ile müdürlük geliyor! Kentsel Dönüşüm Başkanlığı nasıl işleyecek?

KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLIĞI NELER YAPACAK?

"Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"nde yer alan detaylara göre, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, afet riski altında olan alanlar ve bu alanlar dışındaki riskli yapıların yer aldığı arsa ve arazilerde kentsel dönüşüm uygulamalarını yürütecek.

Ayrıca söz konusu kararnamede yer alan bilgilere göre, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un gereği çalışmaları yapacak olan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, afet riski altındaki yapıların ve alanların dönüştürülmesine ilişkin mevzuatı da hazırlayacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLIĞI'NDA 3 GENEL MÜDÜRLÜK OLACAK

Üç Genel Müdürlüğün yer alacağı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın merkez teşkilatı şu şekilde;

-Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, 
-Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, 
-Taşınmaz ve Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü, 
-Riskli Yapılar Dairesi Başkanlığı, 
-İmar Planlama Dairesi Başkanlığı, 
-Yapım ve Proje Dairesi Başkanlığı, 
-İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, 
-Strateji ve Finansman Dairesi Başkanlığı, 
-Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı, 
-Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ve,
-Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

Söz konusu kararnamede yer alan detaylara göre, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, görevleriyle ilgili konularda kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlayabilecek.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİN BEKLENDİĞİ MARMARA İÇİN DE MÜDÜRLÜK KURULDU

Büyük İstanbul depreminin beklediği Marmara Bölgesi için de Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü,  kuruldu.

Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı 17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara depreminden 16 milyona yakın kişi etkilenmişti. 
 

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu, 81 ile müdürlük geliyor! Kentsel Dönüşüm Başkanlığı nasıl işleyecek?

BURSA, İSTANBUL, İZMİR'DEKİ ALTYAPI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDÜRLÜKLERİ KAPATILDI

Söz konusu kararname ile Bursa, İstanbul ve İzmir'de kurulan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri kapatıldı. Bu müdürlüklerin kullanımında olan taşınır, taşıt, araç, gereç malzeme, demirbaş ve dökümanlar ise Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devredildi.

HER İLE MÜDÜRLÜK KURULUYOR

Kararnamede yer alan detaylara göre, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın taşra teşkilatı, her ilde kurulan doğrudan merkeze bağlı kentsel dönüşüm müdürlüklerinden oluşacak.


BAKAN ÖZHASEKİ AÇIKLAMIŞTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, önceki gün konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurmak istediklerini kaydetmiş ve “Kentsel Döbüşüm Başkanlığı'nın altında 3 tane genel müdürlük olacağını söylemişti.

Bakan Özhaseki ayrıca açıklamasında birincisinin sadece İstanbul’u takip edeceğini, ikincisinin Türkiye’yi takip edeceğini ve üçüncüsünün de kaynak oluşturacağını belirtmişti.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu!

Deprem bölgesi için seferberlik devam ediyor! Yerinde dönüşüm kampanyası vatandaşlara yüz yüze anlatılıyor!

Kentsel dönüşümde kritik karar: Dönüşümü engelleyenlere para cezası uygulanacak!


Geri Dön