29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde kritik karar: Dönüşümü engelleyenlere para cezası uygulanacak!

Kentsel dönüşümde kritik karar: Dönüşümü engelleyenlere para cezası uygulanacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, geçtiğimiz ay başlanan Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şürası'nda 107 öneri gündeme geldi. Öneriler arasında kentsel dönüşümü engelleyenlere para cezası yer alıyor. İşte detaylar...



Deprem şurasında kentsel dönüşüm sürecinde ortaya çıkan zorlukların üstesinden nasıl gelineceği ele alındı. Kentsel dönüşümde mahkeme süreçleri, yargının da desteği ile hızlandırılacak.  Bu kapsamda riskli yapılar tespit edilirken, engellemeye çalışanlar sebebiyle tespit esnasında güç kullanılmasına yönelik yasal düzenleme yapılacak. Bunun yanı sıra dönüşüme engel olanlara idari para cezası uygulanacak.

DEPREM GERÇEĞİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞURASI'NDA 107 ÖNERİ!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, geçen ay İstanbul'da toplanan ve kentsel dönüşümün yol haritasını oluşturan 'Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şürası'nda 107 öneri gündeme geldi.

Kentsel dönüşümle ilgili yasal stratejiler, finansmana yönelik stratejiler, öncelikli stratejiler, konut arzına yönelik stratejiler, kamuoyunda farkındalığın oluşturulmasına yönelik stratejiler ve İstanbul'da kentsel dönüşüme yönelik yeni stratejiler başlıklar altında  ele alınan öneriler önem sırasına göre ele alınacak. 

RİSKLİ YAPIYA ABONELİK VERİLMEYECEK!

Kentsel dönüşüm sürecinde karşılaşılan zorlukların önlenilmesi amacıyla atılacak adımlar oldukça dikkat çekiyor.

Bu alanda mahkeme süreçleri, yargının da desteği ile hızlandırılacak. Riskli yapılar tek tek  tespit edilirken, engellemeye çalışanlar için  yasal düzenleme yapılacak. Bunun yanı sıra engel olanlara idari para cezası da uygulanacak.

Bir yapının riskli olmasının tespit edilmesi halinde yeni abonelik verilmeyecek. Dönüşüm uygulamalarında uzlaşmazlık durumunda sürecin daha hızlı çözülmesini sağlayacak teknik ve hukuki desteği kapsayan bir arabuluculuk sistemi geliştirilecek. Kentsel dönüşüme açılan davalar nedeni ile oluşan kamu zararı, davanın kaybedilmesi halinde davacıdan talep edilebilecek. 

GAYRİMENKUL ÜST KURULU KURULACAK!

Konut edinimi ile riskli konutların dönüşümünün sağlanması için alınacak kredi, destek ve hibelere dezavantajlı gelir gruplarının erişimi yasal düzenlemeler ile garanti altına alınacak.

Kentsel dönüşüm uygulamaları 3 temel üzerinde oluşturulacak. Bunlar; yatırımcı, geliştirici ve inşaatçı faktörlerinin tekel haline gelmesinin önüne geçilecek. 

Konut arzının takip edilmesi amacıyla Gayrimenkul Üst Kurulu oluşturulacak. Ulusal ve uluslararası fon ve yatırımcıların sağlayacağı kaynakların kullanılmasına yönelik Gayrimenkul Sertifikası ihracı yapılarak finansal araçlar zenginleştirilecek.

BİNA TAMAMLAMA SİGORTASI UYGULAMASI HAYATA GEÇİRİLECEK

Kamu ve özel sektör iş birliği içinde finansman yükünü azaltmak ve yapım maliyetlerini kısıtlayıcı tedbirler almak için sigortacılık sistemi kentsel dönüşüm sürecine eklenecek.  Bu kapsamda da bina tamamlama sigortası, mesleki sorumluluk sigortası, bina emeklilik sigortası gibi uygulamalar hayata geçirilecek.

Hazine arazilerinin halka arzı netleşiyor! Rekabetçi ortamda, binlerce arazi satılacak!

Bayrampaşa'da yüksek riskli binaların dönüşümü için start verildi!

SON DAKİKA: Kentsel dönüşüm anlaşmazlıklarını da arabulucular çözecek! 

Geri Dön