Kentsel dönüşüm bölgelerinde büyük tehlike!
Asbest Söküm Uzmanları Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre; İstanbul'da bulunan binalar akciğer kanserine kadar yol açabilen asbest tehlikesi ile karşı karşıya.
Asbest Söküm Uzmanları Derneği'nin İstanbul'daki binalarda yaptığı analizde çarpıcı sonuçlar elde edildi. Milliyet'te yer alan habere göre;şehir genelinde dolaşan araçlar üzerinden alınan parçalarda asbest lifinin bulunduğu gözlemlendi.
istanbul'daki asbest riskini tespit etmek için 28 Nisan’da asbest mühendisi Kenan Yıldız’ın şahsi arabası kullanıldı. Söz konusu araç, bir hafta boyunca sadece Pendik, Eyüpsultan ve Beylikdüzü güzergahından Çekmeköy'e kadar ilerledi. Araçtan 5 Mayıs’ta kontak numune denilen bant yapıştırma yöntemiyle alınan numuneler akredite laboratuvarda, SEM mikroskobuyla (taramalı elektron mikroskobu) analiz edildi.
ÇALIŞMA KENT GENELİNE YAYILACAK
Analizde elde edilen numunelerin içeriğinde asbest lifleri başta olmak üzere polen, küf mantarları, silikozis riski içeren silikat tuzları, kireç tozu, bitki lifleri ve cam yünü tespit edildi. İnsan sağlığını olumsuz etkileyen maddeler fotoğraflandırıldı. Asbest Söküm Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, çalışmalara yönelik yaptığı değerlendirmede “Bu çalışmamızı detaylandırıp tüm ilçeler bazında yürüteceğiz. İnsanların kıyafetlerinden de numuneler alarak yaşanan sağlık riskine dikkat çekmek istiyoruz. Numune aldığımız aracın bir haftalık süreçte kentsel dönüşümün yoğun olduğu Gaziosmanpaşa, Esenler gibi ilçelerde yol almadığına dikkat çekmek isteriz. Sadece bir aracın üzerindeki tozda bile asbest lifleri varsa, kentin genelindeki durumu takdirlerinize bırakıyorum” dedi.
EN KÖTÜ KARNE GAZİOSMANPAŞA'NIN
Asbestle mücadele konusunda en kötü karnenin Gaziosmanpaşa, Esenyurt, Bakırköy belediyelerine ait olduğunu söyleyen n Ensari, “Kağıt üzerinde rapor hazırlayan kişiler var. Maalesef asbest raporu istenen ilçelerde, müteahhit ve uzmanlık belgesi olan bazı kişilerin aralarında anlaşıp formaliteden rapor düzenlediğini biliyoruz. Şişli, Beşiktaş, Bağcılar, Kağıthane, Ataşehir, Kadıköy, Maltepe asbest konusunda karnesi iyi belediyeler. İstanbul’da sadece 7 belediye bu konuya ehemmiyet veriyor. Geri kalan belediyeler kağıt üzerinde asbest kontrolü yapıyor veya bakanlık yazısı olmasına rağmen rapor istemiyor” şeklinde konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM BÖLGELERİ RİSK ALTINDA
Söz konusu araştırmada araç üzerindeki tozları analiz eden Asbest Uzmanı Kenan Yıldız şu açıklamalarda bulundu:
“Asbest ve zararlı tozlar kentsel dönüşümde yeterli önlem alınmadığı için her yere bulaşıyor. Bu tozların şehrin büyük kısmına dağıldığı anlaşılıyor. Tespit ettiğimiz maddeler, solunum yoluyla çok ciddi sorunlara yol açabilir. Belediyelerin kentsel dönüşümde çok titiz çalışması gerekiyor. Asbest raporunun maliyeti 1500 lirayı geçmez. Kağıt üzerinde bu raporu verenler var. Koskoca belediyelerin sınırlarındaki binalarda yılda birkaç ton asbest çıkması mümkün mü? Asbest raporlarını sorduğumuz yetkililer, 3-5 ton diyorlar. 7 belediye dışındaki yerlerde yıllık atık miktarı 1.5 tonu geçmiyor. Her belediye kayıtlarını açıklasın.”