03 / 01 / 2025

Kentsel dönüşümde asbest tehlikesi

Kentsel dönüşümde asbest tehlikesi

İzmir'de yaşanan depremin ardından yıkılan binalar ve kentsel dönüşüm uygulamalarıyla tekrar gündem olan asbest riski nasıl ortadan kaldırılır? Kentsel dönüşüm kapsamında binaların yıkımı nasıl yapılmalı? İşte ayrıntılar...

Kentsel dönüşüm bölgelerinde büyük tehlike!

Asbest Söküm Uzmanları Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre;  İstanbul'da bulunan binalar akciğer kanserine kadar yol açabilen asbest tehlikesi ile karşı karşıya. 

Kentsel dönüşümde asbest tehlikesi!

İstanbul’daki hava kirliliğinin olağan şüphelisi trafik gibi gözükse de yıkılan binalar daha büyük bir tehlike. Havada uçuşan partiküller arasında kanserojen etkisi kesin kanıtlı olan asbest de var.

Kentsel dönüşümde asbest riski yönetmeliği TBMM gündeminde!

Kentsel dönüşümde asbest riskine karşı hazırlanan yönetmelik çalışmaları meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Kentsel dönüşümde asbest tehlikesi!

Kentsel dönüşüm sürecinde asbest uzaklaştırılmadan ve hafriyat tozlarına karşı gerekli önlemler alınmadan yıkıma başlanılmaması gerekiyor. Asbest solumak birçok iç hastalığına neden olabiliyor.

Kentsel dönüşümde asbest tehlikesi!

Şişli Belediyesi ve Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından Asbest Risk Yönetimi Sempozyumu gerçekleşti. Sempozyumda, kentsel dönüşüm ile birlikte yeniden gündeme gelen asbest tüm yönleriyle değerlendirildi.

Kentsel dönüşümde asbest hilesi!

Kentsel dönüşüme giren eski binaları yıkan bazı müteahhitlerin, 'Asbest temiz’ denetiminden kaçmak için belediye ekipleri gelmeden önce asbestli malzemeleri söküp gelişigüzel attıkları iddia ediliyor.

Kentsel dönüşümde asbest sorunu!

Türkiye’de kentsel dönüşümün en büyük sorunu haline gelen asbest, kansere yol açıyor. Uzmanlara göre, Türkiye’de asbest barındıran bina sayısının oldukça fazla.

Mustafa Bozbey: Kentsel dönüşümde asbest kurbanı olmayalım!

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalarda asbest kullanıldığını tahmin ettiklerini söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Büyük bir sıkıntı var, bu konuda mecliste karar almalıyız." dedi.

Kentsel dönüşümde devlet desteği nelerdir?

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunundan faydalanan malik ve kiracılara devlet finansal desteklerde bulunuyor. Kentsel dönüşümde devlet desteği nelerdir? Kentsel dönüşümde faiz desteği ve kira yardımı nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde ruhsatsız binaların durumu!

Kentsel Dönüşüm Kanunu gereğince, riskli alanlarda yer alan ve risk raporu alınan binalar yıkılarak, yerine yeni kanun ve yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor. Peki, kentsel dönüşümde ruhsatsız binaların durumu nedir?

Hükümet kentsel dönüşümde ısrarlı!

Hükümet kentsel dönüşümde ısrarlı. Hükümetin 2015 programında yer alan bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulanan kentsel dönüşüm kanunu kapsamındaki çalışmalar için şimdiye kadar 1,5 milyar lira harcandı.

Kentsel dönüşümde ilk adım planlama!

Yapılaşmanın hızlı bir şekilde gerçekleştiği Türkiye'de, çarpık kentleşmenin de neden olduğu sorunlar şehir planlarının önemini de gözler önüne seriyor. Kentsel dönüşümde ilk adım planlama olmalı.

Kentsel dönüşümde halkın rızası alınmalı!

Kentsel dönüşümde halkın rızası alınmalı. MERSİN Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocam az. Mersin'de kentsel anlamda geri kalmış bölgelerin kentsel dönüşüm kapsamında re vize edilmesini onayladıklarını belirtti.

İmar hakkı transferi kentsel dönüşümde nasıl olacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar haklarında "transfer" uygulaması geliştiriliyor. Peki, imar hakkı transferi kentsel dönüşümde nasıl olacak? İşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar...

Kentsel dönüşümde imar hakkı transferi!

İmar hakkı transferi, vatandaşların dere yatağı veya fay hattı gibi yapılaşmaya izin verilmeyen yerdeki imar hakkını yapılaşma izni olan bir alana taşıyabilme hakkına deniyor. Peki, kentsel dönüşümde imar hakkı transferi nasıl olur?

Kentsel dönüşümde asbest tehlikesi Haberi

Kentsel dönüşümde asbest tehlikesi

Smyrna’dan İzmir’e Kentin Gündemi programında bu hafta kentsel dönüşüm ve bina yıkımlarındaki asbest tehlikesi Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Başkanı Fatma Mehlika Koç tarafından değerlendirildi. Evrensel Gazetesi'nden Ramis Sağlam'ın haberine göre; Mehlika Koç, asbestin akciğer zarları arasında su toplanması, akciğer zarını kalınlaştırma ve akciğer yapısında doku tahribatı yarattığını belirtti. 

Kesin kanserojen madde sınıfında (IARC Grup1) bulunan asbestin her türünün çıkarılması, işlenmesi, kullanılması, piyasaya arz ve satışının 2010'da yasaklandığına dikkat çeken Koç, “İzmir'deki yıkılan veya kentsel dönüşüme uğrayan binaların 2010 yılından önce olduğu için bu binalarda asbest olma olasılığı çok fazla. Nerelerde var diye açıklarsam, asbest en belirgin olarak çatıların izolasyonlarında, kazan dairesi izolasyonlarında, elektrik kabloları, izolasyonunda, yerlerde döşeme olarak kullandığımız marlelerde ve parkede, boyalarda, sıvalarda çimentolarda çok yoğun bir şekilde...