01 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm eczacıyı da kurtaracak!

Kentsel dönüşüm eczacıyı da kurtaracak!

Son dönemde kapanmalarla gündeme gelen eczanelere hükümet yeni bir çözüm yolu açtı. 2012 yılında değişen Eczacılık Kanunu'yla birlikte çıkan yönetmelik, kentsel dönüşümle birleşince eczacılar için cazip bir fırsat haline geldi...



Son dönemde kapanmalarla gündeme gelen eczanelere hükümet yeni bir çözüm yolu açtı. 2012 yılında değişen Eczacılık Kanunu'yla birlikte çıkan yönetmelik, kentsel dönüşümle birleşince eczacılar için cazip bir fırsat haline geldi. 


Kentsel dönüşüm sonrasında yeni iskan kurallarında yan yana eczaneler olmayacak. Eczacılar, daha iyi bir eczane yönetimi için bir araya geliyor. 1. Eczane Yönetimi Zirvesi Danışmanı Eczacı Biröz Biricik, 2002 öncesinde eczacıların devletten düzenli olarak para alamadıklarını ancak 2002 sonrasında bunun değiştiğini söyleyerek, "Eczanelerin bu derece yoğun kapanmasının sebebi fakültelerde yöneticiliğe dair derslerin yeterli miktarda verilmemesi. 


Dolayısıyla da eczacıların büyük kısmı yönetim konusunda zayıf kalıyor" dedi. Hükümetin getirdiği Kentsel dönüşümün eczacıların yararına olduğunu söyleyen Ecz. Biricik, "Şu anda baktığınızda eczanelerin yarısından çoğunun iskanı yok. Belki de belediyeden raporları bile olmayabilir. 


Mesela bir eczacı çok iyi satış yapabileceği bir yer buldu. Bir bakacak iskan yok. İskan konusunda İstanbul'da büyük bir kaos var. Şimdi kentsel dönüşüm gündemde. 


Bu iskan konusunda eczacılara da büyük yardımı olacağına inanıyorum." dedi. 


Kentsel dönüşüm ve iskan kuralının doğru uygulanmasıyla birlikte, her semtte yan yana açılan eczanelerin de önünün kapanabileceğini vurgulayan Ecz. Biricik, "Fakülteler her yıl ortalama bin 500 mezun veriyor. 


Mezunların hepsi eczane açıyor. Her semtte eczaneler yan yana. Durum böyle olunca hepsi promosyon yoluna gidiyor. Yasak olmasına rağmen katkı payı almıyorlar. 

Böylece yan yana eczanelerden biri kapatmak zorunda kalıyor. Son yıllarda ayakta durmak için eczaneler bitkisel ilaçlar da satmaya başladı. Eczaneler 2 liralık ilacın yanına, 5 liralık çantayı veriyorlar. 


Bu da kapanmaların yolunu açıyor. Ama yeni yönetmelik ve kentsel dönüşümden yana umudumuz var. Kasım ayında bin eczacı bir araya gelerek eczaneleri daha iyi nasıl yönetebiliriz bunu tartışacağız" şeklinde konuştu. 



Ticari Hayat 



Geri Dön