28 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor?

Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor?

Riskli yapı olarak tespit edilen ve risk raporu verilen binalar için kentsel dönüşüm süreci başlamış oluyor. Peki, kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor?



Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor?

Kentsel dönüşüm, kentteki sorunlu alanların tespit edilmesi, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmek için yapılan uygulamalar olarak ifade ediliyor. 


Kentsel dönüşüm ile kentin dokusunu bozan ve risk taşıyan alanlardaki riskli yapıların yıkılması, yerine sağlam binaların yapılması hedefleniyor.


Riskli bina raporu almak için kentsel dönüşüm başvuru dilekçesi ile birlikte lisanslı mimarlık firmalarına başvuruda bulunmanız gerekiyor. Peki, kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor?


Kentsel dönüşüm projeleri tüm Türkiye'yi kapsıyor.  Herhangi bir devlet kuruluşundan ya da belediyenizden bir yazı gelmesi gerekmiyor. 


Binanız Ekonomik ömrünü tamamladı ise yani 30 yıl üzerinde bir bina ise, 1999 yılından önce inşa edildiyse ki 1999 Marmara depreminden önce yapılan binalar zayıf ve ekonomik ömrünü tamamlamış olarak sayılıyor ve bu kanun kapsamında riskli bir bina olarak düşünülebiliyor. 


Ekonomik ömrünü yitirmiş tüm binalar için kentsel dönüşüm uygulaması söz konusu oluyor. Kentsel dönüşüm risk raporunun alınması halinde süreç başlamış oluyor. 


Kentsel dönüşüm çoğunluk yasası nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön