10 / 01 / 2025

Kentsel Dönüşüm ile birlikte yeşil binalar yapılacak!

 Kentsel Dönüşüm ile birlikte yeşil binalar yapılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, enerji verimliliği için akıllı binaların bir an önce kentsel dönüşüm süreci içerisinde yerini almasını gerektiğini belirtti



Türkiye, kullandığı enerjinin yüzde 80’ini ithal ediyor. Yıllık enerji faturası ise 55 milyar dolar. Bu da 77 milyar dolarlık cari açığın (döviz açığı) yüzde 70’ine denk geliyor. 55 miyar dolarlık ithal enerjinin 22 milyar doları ise binalarda tüketiliyor. Binaların yalıtımsızlığı, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjiden faydalanamaması tüketimin artmasına neden oluyor. Bu konuya dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Akıllı binalarla 14 milyar dolarlık tasarruf sağlanır” diye konuştu.


14 milyar dolar içerde kalır


Bayraktar, mevcut binaların yalıtımsız ve mimari tasarımlarının, yenilenebilir enerji kaynaklarını göz önünde bulundurmadığından enerji tüketimlerinin çok yüksek olduğunu dile getirerek şunları söyledi: 


Gerek kentsel dönüşüm kapsamında ve gerekse binaların tadil edilerek iyileştirilmesi ile mevcut binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma gereksinimlerinde aynı konfor şartlarını yüzde 50 daha az enerji ile gerçekleştirmek mümkün. Binalar 1 yılda iyileştirilirse 14 milyar doların yurt dışma çıkması önlenir.


İstihdama katkı sağlayacak


Enerji verimliliğini artıran binaların çok büyük artısının olduğunu belirten Bayraktar, “Konut sahibi aylık fatura şekilde öderken kazanacak. Sanayici kazanacak, îş alanlarr açılarak istihdam sağlanacak. Devlet yüksek enerji faturalarından kurtulacak” dedi. Toplam enerji ihtiyacınm yüzde 40’nın binalardan kaynaklandığını belirten Bayraktar, “Yeni inşa edilecek binalar enerji tüketimi konusunda daha şanslı. Enerji verimliliği yatırımı binanın maliyetini yüzde 10 artırır ama işletme masrafı yüzde 50 düşer” şeklinde konuştu.


Yeşil binaya teşvik geliyor


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yeşil binalar üreterek ve mevcut binalarda iyi yalıtımla yüzde 50’ye varan enerji tasarrufu sağlanabileceğini söyledi. Karbon salmımının, sera etkisinin azaltılmasının önemine dikkat çeken Bayraktar, “Ülkemizde binalar enerjiyi yüzde 38-40 emiyor. Fosil yakıtlara 55 milyar dolar ödüyoruz. Yeşil binaların yapımı ve doğa dostu malzemelerin üretilmesi konusunda teşvikler gelecek. Vergi ve kredi kolaylıkları gibi birtakım destekler oluşturacağız” dedi.


Avrupa ‘pasif evler’e başlıyor


Avrupa ülkeleri, neredeyse hiç enerji harcamadan ısıtma ve soğutma sağlayabilen 'pasif ev' olarak adlandırılan sisteme geçiyor. Avrupa, 2019'da itibaren inşa edilecek tüm binalar pasif ev olacak. Pasif evin özellikleri şöyle: Güneşten maksimum görecek şekilde inşa ediliyor. Binada hava sızdırması engelleniyor. Eğik pencere yapılmıyor. Pençeler üç katmanlı seçiliyor. Binada merkezi havalandırma sistemi yapılıyor. Lavabo, sifon, küvetlerde plastik tercih ediliyor. Isı yalıtım levhalarının kalınlığı 15-20 santimetre oluyor.


Almanya'yı 10'a katlıyoruz


Türkiye, ısı yalıtımı konusunda hâlâ Avrupa ülkelerinin çok gerisinde. Avrupa'da ısı yalıtım pazarı 40 milyon metreküpken, Türkiye'de bu rakam 10 milyon metreküplere ancak ulaşıyor.


7.5 milyar dolarlık israf


Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Ertuğrul Yörük, Türkiye'de 18 milyon konutun yüzde 90'ının hâlâ yalıtımsız olduğu için israf edilen enerji bedelinin yılda 7.5 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:


Tüketim 300-350 kilovatsaat bugün aynı metrekareye sahip iki konut kıyaslandığında sadece ısınmak için Almanya'dan 10 kat fazla enerji tüketiyoruz. Almanya'da metrekare başına enerji tüketimi 30-60 kilovatsaatken, ülkemizde 300-350 kilovatsaat. Yeni yönetmelikle bu oran 120'ye çekilmeye çalışılıyor. Avrupa'da kişi başına ısı yalıtım malzemesi tüketimi bize göre 5-10 kat fazla.


Posta





Geri Dön