22 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm iptal davası nasıl açılır?

Kentsel dönüşüm iptal davası nasıl açılır?

Kentsel dönüşümde yapı için risklidir raporunun alınması halinde; yapının belli bir süre içerisinde yıkılması gerekiyor. Ancak kat maliklerinin iptal davası açma hakkı da bulunuyor.Peki, kentsel dönüşüm iptal davası nasıl açılır?



Kentsel dönüşüm iptal davası nasıl açılır?

Bir yapının kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden inşa edilebilmesi için, yapıya lisanslı firmalar tarafından risk raporunun verilmesi gerekiyor.


Yapı için alınan riskli raporu neticesinde, yapının belli bir süre içerisinde yıkılması gerekiyor. Ancak kat maliklerinin iptal davası açma hakkı da bulunuyor.


Bilindiği üzere, iptal davalarının açılabilmesi için, bir menfaat ihlalinin olması iptal edilmesi istenen işlemin kesinlik kazanması ve diğer idari başvuru yollarının tüketilmesi gerekiyor. 


İptal davasının açılabilmesi belli bir süreye tabi oluyor. Dava açma süresinin kaçırılmış olması durumunda, dava reddediliyor. 


6306 sayılı Kentsel dönüşüm kanununda; dava açma süresi kısaltılmış olup; afet riski amaçlı kentsel dönüşüm ile ilgili kararlar için 6. maddenin dokuzuncu fıkrasında özel olarak 30 günlük dava açma süresi belirlenmiştir. Kentsel dönüşüm iptal davası süreci Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu'nda şu şekilde özetleniyor:


"İlgililer, idari dava açmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılmasını üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan da, idari dava açma süresi içinde isteyebilir. Bu durumda idari dava açma süresi duracaktır. Üst makama başvuru yapılmasını takip eden 60 gün içerisinde talebe cevap gelmezse talep reddedilmiş sayılacaktır. İtiraz reddedilmiş ve 60 günlük süre içerisinde idare tepkisiz kalırsa (zımnen reddederse) dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye başlayacaktır.


Üst makama başvuru yolu veya itiraz zorunlu değildir. Hak sahipleri, itiraz yolunu kullanmayıp, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’ un 6. Maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca, risk tespitinin hak sahiplerine tebliğinden veya öğrenilmesinden itibaren 30 gün içerisinde 2577 sayılı İYUK madde 7 uyarınca bir iptal davası da açabileceklerdir. Açılan bu davada Anayasa Mahkemesinin kararı sonrası artık yürütmenin durdurulması kararı verilebilmektedir. Ek olarak, idari yargıda görevli yargıçların hak sahiplerinin mağdur olmaması için hızlı bir biçimde yargılama yaparak, idari işlem hukuka aykırı ise oyalanmadan iptal kararı vererek mağduriyetleri engelleyeceğine de inanıyoruz. İptal davasının sonucunda risk tespit raporunun veya yıkım kararının iptali kararı çıkar ise bu durum ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir.


İYUK uyarınca, risk tespit raporlarına karşı açılacak iptal davasının açılacağı görevli ve yetkili mahkeme, riskli yapının bulunduğu yetki alanına tabi olan il idare mahkemesi olacaktır."


Kentsel dönüşüm destek hattı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön