01 / 01 / 2025

Kentsel dönüşüm İstanbul’da taşınma hareketliliğini hızlandırdı!

Kentsel dönüşüm İstanbul’da taşınma hareketliliğini hızlandırdı!

Kentsel dönüşüm İstanbul’da taşınma hareketliliğine hız kazandırdı. Bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın son çeyreğine göre taşınmalar yüzde 30 arttı. En çok taşınma hareketi ise kentsel dönüşümün en yoğun olduğu Kadıköy ilçesinde oldu.



Kentsel dönüşüm İstanbul’da taşınma hareketliliğine hız kazandırdı. Bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın son çeyreğine göre taşınmalar yüzde 30 arttı. En çok taşınma hareketi ise kentsel dönüşümün en yoğun olduğu Kadıköy ilçesinde oldu. Kadıköy’ü Maltepe, Ataşehir, Ümraniye ve Kartal izledi.


Her geçen gün artan kentsel dönüşüm projeleri taşınma sürecini hızlandırdı. TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin gayrimenkul bilgi şirketi REIDIN desteği ile hazırladığı ‘İstanbul Taşınma Hareketi Raporu’ raporuna göre 2016’nın ilk çeyreğinde taşınma işlemleri 2015’in son çeyreğine göre yüzde 30 arttı. İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’nin yılın ilk 3 ayında yaptığı 12 işlem üzerinden yapılan araştırmaya göre taşınma hareketliliğinde İstanbul’da ilk sırada yüzde 15 oranla Kadıköy yer alırken, taşınanların yüzde 40 taşınma nedeni olarak kentsel dönüşümü gösterdi. Fikirtepe ve Bağdat Caddesi’nde heryaşanan yoğun dönüşüm ve yenileme süreci insanları ev taşımaya itti. Rapora göre taşınma işlemi içinden yüzde 15 pay alan Kadıköy’ü yüzde 11 ile Maltepe, yüzde 8 ile Ataşehir takip etti.


2. SIRADA MALTEPE VAR 

REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan ile TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya tarafından açıklanan rapor İstanbul’un 39 ilçesini kapsıyor. En çok hareketliliğin olduğu Kadıköy’de yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 43’ü Kadıköy içine, yüzde 57’si Kadıköy dışına yapıldı. Bu oranda Kadıköy’de yaşayan insanların önemli bir kısmının ilçe sınırları dışına çıkmak istemediğini gösteriyor. Kadıköy dışına çıkanlar ise ağırlıklı olarak Ataşehir ve Üsküdar’a yöneldi. Kadıköy’den taşınanların yüzde 40’ı kentsel dönüşümü neden olarak gösterdi. Kadıköy’ün ardından en çok işlem Maltepe’de gerçekleşti. İstanbul’daki taşınma harelerinin yüzde 11’ine Maltepe sahip oldu. Maltepe’den taşınanların yüzde 59’u yine Maltepe’de bir mahalleye giderken, ilçeden çıkanların adresi Ataşehir ve Kadıköy oldu. Maltepe’den taşınanların yüzde 30’u buna sebep olarak kentsel dönüşümü gösterdi. Maltepe’nin ardından en çok taşınmanın yaşandığı ilçeler yüzde 8 ile Ataşehir, yüzde 5 ile Ümraniye ve yüzde 4 ile Kartal olarak sıralandı. 


BEŞİKTAŞ HAREKETLİ 

Taşınma hareketleri ağırlıklı olarak Anadolu yakasında görülürken, Avrupa yakasında ilk sırarı Beşiktaş aldı. İstanbul’daki taşınmaların yüzde 4.31’i Beşiktaş’ta yapılırken, ilçeyi yüzde 3.33 ile Küçükçekmece ve Esenyurt, yüzde 2.94 ile Sarıyer ve yüzde 2.78 ile Arnavutköy takip etti. Kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun olduğu bölgelerde taşınma hareketliliğinin olduğunu belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “İstanbul içi taşınma hareketliliğini değerlendirdiğimizde 1+1’den 2+1’e taşınma oranı yüzde 40. Kullanıcılar şartlar mümkünse oturduğu evi büyütmek istiyor” dedi.


FİYATLARA DA YANSIDI

Taşınma hareketlerinin yoğun olduğu bölgelerde konut satış ve kira rakamları da arttı. Mart 2016’da geçen yıla göre Kadıköy’de ev fiyatları yüzde 36, Ümraniye’de yüzde 28, Kartal’da yüzde 31, Maltepe’de yüzde 26, Ataşehir’de ise yüzde 37 arttı. Kira değerleri ise bir yılda Kadıköy’de yüzde 35, Ümraniye’de yüzde 28, Kartal’da yüzde 37, Maltepe’de yüzde 30, Ataşehir’de yüzde 36 arttı.



Taşınma hareketi en fazla 10 ilçe


İlçe                           Oran (%)

1)Kadıköy                 15

2)Maltepe                  11

3)Ataşehir                  8

4)Ümraniye                5

5)Kartal                      4

6)Beşiktaş                  4

7)Küçükçekmece      3.33

8)Esenyurt                 3.33

9)Sarıyer                    2.94

10)Arnavutköy          2.78



Hürriyet



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kentsel dönüşüm İstanbul’daki taşınmalara hız verdi. Dönüşümün en yoğun olduğu Kadıköy taşınmaların % 15’ine ev sahipliği yaptı. Taşınanlar aynı ilçe ve çevresinde kalmayı tercih etti.


İstanbul’da son 3 yılda ağırlık kazanan kentsel dönüşüm, taşınmaları hızlandırdı. İstanbul’un 39 ilçesi arasında taşınma hareketliliğinin en çok yaşandığı ilçe Fikirtepe ve Bağdat Caddesi gibi kentsel dönüşümün yoğun olarak uygulandığı bölgelere sahip olan Kadıköy’de yaşandı. Kadıköy, İstanbul’daki taşınma hareketliliğinin yüzde 15’ine sahip olurken, ilçeyi yüzde 11 ile Maltepe, yüzde 8 ile Ataşehir takip etti. Taşınmaların Anadolu yakasında ağırlık kazandığı görüldü.

 

Kadıköy’den çevreye

 

TSKB Gayrimenkul Değerleme ve REIDIN tarafından hazırlanan ‘İstanbul Taşınma Hareketliliği’ raporu ilk kez yayımlandı. 2016 yılının ilk çeyreğini kapsayan 12 bin taşınma işlemi üzerinden raporun verileri oluşturuldu. Raporun ölçümlenmesinde, İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’nden elde edilen bilgilerden yararlanıldı. 

 

Rapora göre, İstanbul’da 2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği 2015’in son çeyreğine göre yüzde 30 artış gösterdi. İstanbul’un 39 ilçesini kapsayan raporda, ilk sırayı Kadıköy aldı. Fikirtepe ve Bağdat Caddesi gibi önemli dönüşüm alanlarına sahip olan Kadıköy’de taşınmaların yüzde 15’i gerçekleşti. Kadıköy’den taşınanların yüzde 43’ü yine Kadıköy içine giderken, yüzde 57’si Kadıköy dışına çıktı. Kadıköy dışına çıkanlar ağırlıklı olarak Ataşehir ve Üsküdar’a yöneldi. Kadıköy’den taşınanların yüzde 40’ı kentsel dönüşümü neden olarak gösterdi.

 

Kadıköy’ün ardından en çok işlem Maltepe’de gerçekleşti

 

İstanbul’daki taşınma hareketlerinin yüzde 11’ine Maltepe sahip oldu. Maltepe’den taşınanların yüzde 59’u yine Maltepe’de bir mahalleye giderken, ilçeden çıkanların adresi Ataşehir ve Kadıköy’e geçti. Maltepe’den taşınanların yüzde 30’u buna sebep olarak kentsel dönüşümü gösterdi. Maltepe’nin ardından en çok taşınmanın yaşandığı ilçeler yüzde 8 ile Ataşehir, yüzde 5 ile Ümraniye ve yüzde 4 ile Kartal olarak sıralandı. 

 

Avrupa’da düşük

 

Avrupa yakasında ilk sırayı Beşiktaş aldı. İstanbul’daki taşınmaların yüzde 4.31’i Beşiktaş’ta yapılırken, ilçeyi yüzde 3.33 ile Küçükçekmece ve Esenyurt, yüzde 2.94 ile Sarıyer ve yüzde 2.78 ile Arnavutköy takip etti.

 

REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan da taşınmalarda mevsimselliğin öne çıktığını belirterek, “Havaların iyileşmesi, kamu personeli atamaları ve tayin dönemlerinde taşınmaların artmasını bekliyoruz. Yıl genelinde taşınmaları en çok etkileyen faktör kentsel dönüşüm. Kadıköy ve Maltepe’nin yanı sıra Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece ve Esenler’de de hareket bekleniyor” dedi.

 

Aynı bölge tercih ediliyor

 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun olduğu bölgelerde taşınma hareketliliğinin olduğunu belirterek, “Taşınmalarda Anadolu yakası ve Kadıköy ön plana çıkıyor. Gerek yeni biten inşaatlarda gerek kentsel dönüşüm nedeniyle binanın yıkılacak olması nedeniyle yapılan taşınma işlemlerinde ilk tercihin yine aynı bölge olma eğilimi var. Ayrıca kullanıcılar taşınırken mümkün olursa oturduğu evini büyütmeyi tercih ediyor. 1+1 daireler geçiş dönemlerinde kullanılıyor” diye konuştu. 

 

Fiyatları da artırdı

 

- İstanbul’da 2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği 2015’in son çeyreğine göre yüzde 30 arttı.

 

- Yaklaşık 12 bin taşınma işleminin yüzde 15’i Kadıköy’de gerçekleşti.

 

- Kadıköy’ü Maltepe, Ataşehir, Ümraniye ve Kartal izledi.

 

- Avrupa yakasında Beşiktaş, Küçükçekmece, Esenyurt, Sarıyer ve Arnavutköy’de taşınma hareketliliği yaşandı.

 

- 1+1 dairelerden 2+1’lere taşınanların oranı yüzde 40 oldu.

 

- 3+1 daireden yine 3+1 daireye geçenlerin oranı yüzde 92’ye çıktı.

 

- Kat bazında bakıldığında 2’inci kattan 3’üncü kata taşınma oranı yüzde 50 oldu.

 

- Taşınmaların ilk sebebi kentsel dönüşüm olurken, boşanma, çocukların okulu gibi özel sebepler de başı çekiyor. 

 

- Taşınma hareketlerinin yoğun olduğu bölgelerde konut satış ve kira rakamları da arttı. Kira değerleri 1 yılda Kadıköy’de yüzde 35, Ümraniye’de yüzde 28, Kartal’da yüzde 37, Maltepe’de yüzde 30, Ataşehir’de yüzde 36 arttı.


Vatan



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İstanbul'da son 3 yılda ağırlık kazanan kentsel dönüşüm, taşınmaları da hızlandırdı. Son yıllarda taşınma nedenleri arasında ilk sırayı kentsel dönüşüm aldı. 


İstanbul'un 39 ilçesi arasında taşınma hareketliliğinin en çok yaşandığı ilçe de Fikirtepe ve Bağdat Caddesi gibi kentsel dönüşümün yoğun olarak uygulandığı bölgelere sahip olan Kadıköy'de yaşandı. Kadıköy, İstanbul'daki taşınma hareketliliğinin yüzde 15'ine sahip olurken, ilçeyi yüzde 11 ile Maltepe, yüzde 8 ile Ataşehir, yüzde 5 ile Ümraniye ve yüzde 4 ile Kartal takip etti. 


Yüzde 30 artış gösterdi 


Taşınma hareketleri ağırlıklı olarak Anadolu yakasında görülürken, Avrupa yakasında ilk sırayı Beşiktaş aldı. İstanbul'daki taşınmaların yüzde 4.31 'i Beşiktaş'ta yapılırken, ilçeyi yüzde 3.33 ile Küçükçekmece ve Esenyurt, yüzde 2.94 ile Sarıyer ve yüzde 2.78 ile Arnavutköy takip etti.


TSKB Gayrimenkul Değerleme ve REIDIN tarafından hazırlanan 'İstanbul Taşınma Hareketliliği' raporu ilk kez yayımlandı. 2016 yılının ilk çeyreğini kapsayan 12 bin taşınma işlemi üzerinden raporun verileri oluşturuldu. Raporun ölçümlenmesinde, İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği'nden elde edilen bilgilerden yararlanıldı. 


İstanbul'da 2016'nın ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği 2015'in son çeyreğine göre yüzde 30 arttı. Taşınmanın fazla olduğu yerlerde kiralar ve konut fiyatları yükseldi. 



Milliyet


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı


İstanbul'da kentsel dönüşümün yoğunlaştığı ilçelerde göç hareketliliği yaşanıyor. İlk kez açıklanan 'İstanbul Taşınma Hareketliliği' Raporunda, İstanbul'da 39 ilçe arasında Anadolu Yakası'nda Kadıköy yüzde 15'lik oranla en fazla göç veren ilçe oldu. 


Kadıköy'ü sırasıyla yüzde ll'le Maltepe, yüzde 8'le Ataşehir, yüzde 5'le Ümraniye ve yüzde 4'le Kartal izledi. 

Avrupa Yakası'nda ise Beşiktaş yüzde 4.31 üe ilk sırada yer alırken, Beşiktaş'ı ise yüzde 3.33 ile Küçükçekmece, yüzde 3.33 ile Esenyurt, yüzde 2.94 ile Sarıyer ve 2.78 ile Arnavutköy ilçesi izledi. Beşiktaş'taki göçün daha çok öğrenci ağırlıklı bir ilçe olmasından kaynaklandığı' belirtilir-1 ken, diğer ilçelerde göçün en belirgin nedeninin kentsel dönüşüm olduğu kaydedildi. TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ'nin desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan 'İstanbul Taşınma Hareketliliği' 2016 ilk çeyrek raporu açıklandı. 'İstanbul Taşınma Hareketliliği' Raporu ölçümlemesinde, İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği'nin (İSTEEND) Ocak-Mart 2016 döneminde gerçekleştirdiği konut tipli ve İstanbul içi taşımacüık işlemlerinden elde edilen 12 bin taşınma bilgilerinden yararlanıldı. 

Kadıköylüler Alaşehir'e taşındı Araştırmaya göre Kadıköylülerin yüzde 40'ı taşınma nedeni olarak kentsel dönüşümü gösterirken, yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 43'üyine Kadıköy'e gerçekleşti. Kadıköy'den Ataşehir'e taşınma oranı yüzde 15 ve Kadıköy'den Üsküdar'a taşınma oram ise yüzde 8olarak gözlemlendi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, son 14 yıllık süreçte İstanbul'da konut sektörünün ciddi bir dönüşüm geçirdiğini belirterek, "Geldiğimiz noktada coğrafi koşullar, fiziki mekan, konum özeliklerinin dışında artık işin bir de sosyal ve ekonomik döngüsünün ele alınması gerekiyor. 

Bizde bu amaçla İstanbul Taşmma Hareketliliği endeksinin oluşturulmasına destek vermekten büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi. 

Taşınma hareketliliği yüzde 30 arttı 2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği, 2015'in son çeyreğine göre yüzde 30 artış gösterdi. Yönel Maya, raporda yer alan 2016 ilk çeyrek dönem sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Kentsel Dönüşüm çalışmalarının yoğun olduğu bölgelerde taşınma hareketliliğin en fazla olduğu bölge olarak İstanbul Anadolu Yakası ve özelikle Kadıköy ilçesi öne çıkıyor. Kadıköy'den 2016 ilk çeyrekte taşınma oranı yüzde 15 iken, aynı ilçe içinde yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 43 olduğunu görüyoruz. Bu durum da gerek yeni biten inşaatlarda, gerek kentsel dönüşüm nedeniyle binanın yıkılacak olması nedeniyle yapılan taşınma işlemlerinde ilk tercihin yine aynı bölgede olma eğilimini gösteriyor. Kadıköy dışında Maltepe bölgesindeki taşınma hareketliliğinde de yine dönüşümün önemli bir etken olduğu ortaya çıkıyor. Diğer taraftan bölgeye yapılan ofis yatırımlarının ve hayat geçen ofis taşınma projelerinin de doğrudan konut yatırımları için de Maltepe'yi hareketlendirdiğini söyleyebiliriz. 


"REIDIN CEO'su Ahmet Kayhan da "Temmuz-Eylül ayları arasında taşmma işlemlerinde artış bekleniyor. 

Tayin ve atamaların dışında yıl genelinde taşınma hareketliliğini en çok etkileyen faktör ise kentsel dönüşüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda hareketliliğin artarak yaşanacağı bölgelerin Kadıköy, Maltepe, Küçükçekmece, Gaziosmanpaşa, Esenler olacağını söyleyebiliriz" yorumunu yaptı. 


Dünya



Haber Özgür Düşünce Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Son verilere göre 2016’nın ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği, 2015’in son çeyreğine göre yüzde 30 arttı. Kentsel dönüşümün sebep olduğu taşınmada en fazla Kadıköy öne çıktı.


Araştırma şirketlerinden REIDIN veTSKB Gayrimenkul Değerleme şirketinin ilk kez açıkladığı ‘İstanbul Taşınma Hareketliliği' raporuna göre, İstanbul'da taşınma oranı 2016'nın ilk çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 30 arttı. Kentsel dönüşümün neden olduğu hareketlilikte yüzde 15'lik oranla en fazla taşınan ilçe Kadıköy oldu. Kadıköy'ü sırasıyla yüzde 11'le Maltepe, yüzde 8'le Ataşehir, yüzde 5'le Ümraniye ve yüzde 4'le Kartal izledi.


MALTEPE GÖÇ ALIYOR


39 ilçe arasında en fazla göç alan ilçe, yüzde 11 ile Maltepe olurken bu sırayı yüzde 7 ile Ataşehir ve Kadıköy izledi. Taşınma nedenleri arasında yüzde 40 ile kentsel dönüşüm birinci sırada yer aldı.


ATAŞEHİR'DE KİRALAR YÜKSEK


Gayrimenkul Değerleme uzmanı Makbule Yönel Maya, Ataşehir'den taşınanların yüksek kira fiyatlarından dolayı taşındığını vurguladı. REIDIN'in raporuna göre, taşınmanın en çok yaşandığı 5 ilçe arasında metrekare kira fiyatlarının en pahalı olduğu ilçe Ata- şehir olarak görüldü. Ataşehir'de metrekare kira fiyatları 2015 Mart ayında 18 lira iken bir yılda bu rakam yüzde 36 artışla 24 liraya yükseldi. 100 metrekarelik dairenin kirası 2 bin 400 liraya çıktı. Ataşehir'de kiralar kadar satış fiyatları da el yakıyor. 2015 Mart ayında Ataşehir'de metrekare satış fiyatı 2 bin 730 lira iken bir yılda bu rakam yüzde 37 artışla 3 bin 739 liraya ulaştı.


KARTAL DA VİTES BÜYÜTTÜ


En çok taşınan 5 ilçe arasında metrekare kira fiyatları arasında en düşük ilçe Kartal olarak dikkat çekti. Ancak son bir yılda metrekare kira fiyatları yüzde 37 artan Kartal'da, fiyatlar 9 liradan 12 liraya çıktı. Yine Kadıköy'de kiralık metrekare fiyatları 17 liradan 23 liraya çıkarak yüzde 35 yükseldi. Artış en az Ümraniye'de görüldü. Ümraniye'de bir yılda kiralık metrekare fiyatları 10 liradan 13 liraya çıkarak yüzde 28 artış kaydetti.


BÜYÜK EVLERE TAŞINIYORLAR


İstanbul'da 3+1 daire tipinden taşınanların yüzde 92'si yine 3+1'e taşınırken 1+1'den 2+1'e taşınanların oranı yüzde 40'a ulaştı. 2+1'den 3+1'e taşınma oranı yüzde 38 iken 3+1'den 2+1'e taşınanların oranı yüzde 0,6'da kaldı. Vatandaşların mümkün olduğunca evini büyütmek istediğini vurgulayan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “1+1'i geçiş olarak görüyoruz. Mümkün olduğunca 3+1'lere talebin yoğunlaştığını görüyoruz. O yüzden gayrimenkul geliştiriciler buna dikkat etmeli” dedi.


Özgür Düşünce


Haber Habertürk Gazetesi'nden şöyle yer aldı


TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş.’nin desteğiyle Reidin tarafından “İstanbul Taşınma Hareketliliği” raporu hazırlandı


İlk kez açıklanan ‘İstanbul Taşınma Hareketliliği’ raporuna göre, İstanbul’da 39 ilçe arasında en fazla göç veren ilçe yüzde 15 ile Kadıköy olurken, en az göçü yüzde 4 ile Kartal verdi. İlk çeyrekte taşınma hareketliliği 2015’e göre yüzde 30 artış gösterdi


TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş.’nin desteğiyle Reidin tarafından hazırlanan “İstanbul Taşınma Hareketliliği” 2016 ilk çeyrek raporu açıklandı. Raporun ölçümlenmesinde, İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’nin (İSTEEND) Ocak-Mart 2016 döneminde gerçekleştirdiği konut tipli ve İstanbul içi taşımacılık işlemlerinden elde edilen bilgilerden yararlanıldı.


Rapora göre, 2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği 2015’in son çeyreğine göre yüzde 30 artış gösterdi. İlk kez açıklanan İstanbul Taşınma Hareketliliği raporunda, İstanbul’da 39 ilçe arasında en fazla göç veren ilçe yüzde 15 ile Kadıköy oldu.


Kadıköy’ü yüzde 11’le Maltepe, yüzde 8’le Ataşehir, yüzde 5’le Ümraniye ve yüzde 4’le Kartal izledi. Kadıköy’den yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 43’ü yine Kadıköy’e gerçekleşti. Kadıköy’den Ataşehir’e taşınma oranı yüzde 15, Üsküdar’a taşınma oranı ise yüzde 8 olarak gözlemlendi.


39 ilçe arasından en fazla göç alan ilçe yüzde 11 ile Maltepe olurken, Maltepe’nin en fazla göç aldığı ilçe yüzde 59’la yine Maltepe oldu. Maltepe’yi yüzde 7 ile Ataşehir ve Kadıköy izledi. Taşınma nedenleri arasında kentsel dönüşüm önemli bir ölçüt olurken, Kadıköy’den taşınanların yüzde 40’ı taşınma nedeni olarak kentsel dönüşümü gösterdi.

EN ÇOK GÖÇ İSE İZMİR’E

Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı göç haritası istatistikleri verilerine göre, İzmir’e iç göçün artış eğilimine geçtiği ve tüm iller arasında en çok İstanbul’dan İzmir’e göç edildiği belirtildi. Buna göre, 2015 yılında 16 bin 129 İstanbullu İzmir’e göç etti. İstanbul’dan İzmir’e göçü ve konut piyasasına yansımasını İzmir’in inşaat sektörünün önde gelen isimleri aradiginkonut.com’a değerlendirdi.


Habertürk




Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




Taşınma Hareketliliği raporuna göre, İstanbul'da bu yılın ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği 2015'in son çeyreğine göre yüzde 30 artış gösterdi.


Taşınma nedenleri arasında kentsel dönüşüm önemli bir ölçüt olurken, Kadıköy'den taşınanların yüzde 40'ı taşınma nedeni olarak kentsel dönüşümü gösterdi.


TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ'nin desteğiyle Reidin tarafından hazırlanan "İstanbul Taşınma Hareketliliği" 2016 ilk çeyrek raporu açıklandı. Raporun ölçümlenmesinde, İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneğinin (İSTEEND) Ocak-Mart 2016 döneminde gerçekleştirdiği konut tipli ve İstanbul içi taşımacılık işlemlerinden elde edilen bilgilerden yararlanıldı.


Rapora göre, 2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği 2015'in son çeyreğine göre yüzde 30 artış gösterdi. İlk kez açıklanan İstanbul Taşınma Hareketliliği raporunda, İstanbul'da 39 ilçe arasında en fazla göç veren ilçe yüzde 15 ile Kadıköy oldu. Kadıköy'ü yüzde 11'le Maltepe, yüzde 8'le Ataşehir, yüzde 5'le Ümraniye ve yüzde 4'le Kartal izledi. Kadıköy'den yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 43'ü yine Kadıköy'e gerçekleşti. Kadıköy'den Ataşehir'e taşınma oranı yüzde 15, Üsküdar'a taşınma oranı ise yüzde 8 olarak gözlemlendi.


39 ilçe arasından en fazla göç alan ilçe yüzde 11 ile Maltepe olurken, Maltepe'nin en fazla göç aldığı ilçe yüzde 59'la yine Maltepe oldu. Maltepe'yi yüzde 7 ile Ataşehir ve Kadıköy izledi. Taşınma nedenleri arasında kentsel dönüşüm önemli bir ölçüt olurken, Kadıköy'den taşınanların yüzde 40'ı taşınma nedeni olarak kentsel dönüşümü gösterdi.


KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ETKİSİ


Açıklamada görüşlerine yer verilen TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, son 14 yıllık süreçte İstanbul'da konut sektörünün ciddi bir dönüşüm geçirdiğini belirterek, gelinen noktada coğrafi koşullar, fiziki mekan ve konum özeliklerinin dışında artık işin bir de sosyal ve ekonomik döngüsünün ele alınması gerektiğini ifade etti. Bu gerekliliğe olan inançla İstanbul Taşınma Hareketliliği endeksinin oluşturulmasına destek verdiklerini dile getiren Maya, şunları kaydetti:


"Verdiğimiz destekten memnuniyet duyuyoruz. Bu endeksin yayınlanmasındaki öncelikli amacımız, hem konut geliştiricileri için hedef kitle analizlerine sayısal verilerle yardımcı olmak hem de bireysel kullanıcıların yer seçim eğilimlerini ve grafiklerini oluşturmaktı. Kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun olduğu yerlerde taşınma hareketliliğin en fazla olduğu bölge olarak İstanbul Anadolu Yakası ve özelikle Kadıköy ilçesi öne çıkıyor. Kadıköy'den 2016 ilk çeyrekte taşınma oranı yüzde 15 iken, aynı ilçe içinde yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 43 olduğunu görüyoruz. Bu durum da gerek yeni biten inşaatlarda, gerek kentsel dönüşüm nedeniyle binanın yıkılacak olması nedeniyle yapılan taşınma işlemlerinde ilk tercihin yine aynı bölgede olma eğilimini gösteriyor. Kadıköy dışında Maltepe bölgesindeki taşınma hareketliliğinde de yine kentsel dönüşümün önemli bir etken olduğu ortaya çıkıyor."


Maya, bölgeye yapılan ofis yatırımlarının ve hayata geçen ofis taşınma projelerinin de doğrudan konut yatırımları için Maltepe ilçesini hareketlendirdiğini bildirdi. 



Akşam


Geri Dön