Emlak Terimleri

Kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay alınır?

Kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında, evi riskli olarak tespit edilen ve yıkılan malik ve kiracılara devlet bazı olanaklar sunuyor. Peki bu olanaklar arasında yer alan kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay alınır?

Kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay alınır?

Kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında, evi riskli olarak tespit edilen ve yıkılan malik ve kiracılara devlet bazı olanaklar sunuyor.


Kentsel dönüşümde devlet yardımları kapsamında kira yardımı da bulunuyor. Yasa gereğince; Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor. 


Peki, Bakanlıkça kararlaştırılan kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay alınır? Kentsel dönüşüm kira yardımı için neler gerekli?


- Kentsel dönüşüm kira yardımı süresi 18 ayı geçemiyor. Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncelleniyor.


- Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebiliyor.


- Yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, Bakanlıkça belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabiliyor.


Kira yardımı başvuruları;

-  Uygulama alanında, riskli alan veya rezerv alanı belirlenmesine ilişkin karar ve tapu belgesine istinaden ilgili kuruma,


- Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda, riskli yapı tespitine ilişkin rapor ve tapu belgesine istinaden Müdürlüğümüze yapılır.


Kentsel dönüşüm kira yardımı gerekli evraklar..

Malik Başvurusu İçin:

1.      Ek-1 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek) 


2.      Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi 


3.      Konut veya İşyerinin Bağımsız Bölümünü Gösterir Tapu Belgesi Aslı ve Fotokopisi 


Tapu arsa paylı ise; bağımsız birimin kime ait olduğunu gösterir  Emlak  Vergi Beyannamesi (İlgili Belediyeden alınacak, yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü, bağımsız birim numarasını ve bağımsız birimin hisse oranını gösterir olmalı ) veya son 3 aya ait elektrik, su ve doğalgaz faturalarından birinin aslı (son 3 aya ait fatura; malikin adına kayıtlı, açık adres ve bağımsız bölüm numarasını gösterir olmalı) 


4.      Taşınmaza Ait Güncel Tapu Kaydı (yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü) 


5.      Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı) 


6.      Kamu Bankalarına Ait (IBAN) Numarasını Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap) 


Vekâletname ile başvuru yapılacak ise; 


1. Vekâletname ile yapılacak başvurularda vekâletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kira yardımı başvurusu için yetki verilmesi” ibaresinin yer alması


2. Vekaletname aslı ve fotokopisi


3. Vekâletname ile birlikte vekilin kimlik aslı ve fotokopisi



Kentsel dönüşümde tahliye süresi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com