27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımında uygulama değişikliği!

Kentsel dönüşüm kira yardımında uygulama değişikliği!

Bizim Kocaeli Gazetesi'nden Berk Aksoy bugünkü yazısında, kentsel dönüşüm kapsamında kat malikinin kira yardımı alması hakkında uygulama değişikliğini anlattı. İşte o yazı:



Kentsel dönüşüm hakkında pek çok kimsenin birbirinden farklı fikirleri var. Ancak bugün bakıldığında kapsamı öyle boyutlara ulaştı ki, kentsel dönüşüm teklemeye başlayan inşaat sektörüne adeta yeni yaşam alanları yarattı ve ortaya çok ciddi boyutlarda bir ekonomik değer çıkarttı.


Bu tartışmalar süredursun kentsel dönüşüm kapsamına alınan bölgelerdeki yapıların kat maliklerini ve belirli sayıya ulaşıp ilgili makamlara başvuru yaptıktan sonra yapılarını yenilemeyi düşünen kat maliklerini ilgilendiren hususlarda değişiklikler meydana geldi. Bunların ilki başvurunun yapılacağı merciinin değişmesi, ikincisi de kira yardımı alınmasında aranan şartlar. 2014 yılı ve öncesinde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yapılan başvurular artık yenilenecek yapının olduğu yer belediyesine yapılıyor.


Siz de kentsel dönüşüm kapsamında ilgili makamlara başvuru yapıp, yapınızın yenilenmesine karar verdiyseniz ve bunun için de bir müteahhitle anlaştıysanız kira yardımından yararlanmak için yapmanız gerekenleri gözden kaçırmamanız gerekiyor. Kimler kira yardımı alabilir diye incelediğimizde 2014 ve 2015 yılları arasındaki uygulama farkının dikkatten kaçması size istemediğiniz mağduriyetler yaşatabilir. Çünkü aranan şartların değişmiş olması ilgili mevzuat değişikliğinden gelmemektedir.


6306 Numaralı ve 16 Mayıs 2012 Tarihli Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un (“Kanun”) tahliye ve yıktırmaya ilişkin olan 5. maddesinin birinci fıkrası incelendiğinde kira yardımı alınabilmesi için yapıda bir bağımsız bölümün veya bölümlerin maliki olunması yeterli olduğu görülmektedir. Kiracı veya sınırlı ayni hak sahiplerinin ise malik olmasalar bile kira yardımı alabilmeleri için söz konusu yapıda ikamet etmesi şartı aranmıştır.


28498 Sayılı ve 31.05.2012 tarihli 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin (“Yönetmelik”) kira yardımı ve diğer yardımları düzenleyen 16. Maddesinin birinci fıkrası ilk kez 2 Temmuz 2013 tarihinde 28695 sayılı değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile ikinci kez de 25 Temmuz 2014 tarihinde 29071 sayılı değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile değiştirilmiştir. 25 Temmuz 2014 tarihinde 29071 sayılı değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile değişiklik yapıldıktan sonra, ilgili madde son halini almıştır ve maliklere ilişkin kısımları aşağıdaki gibidir:


“Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabilir.”


“Maliklere, kiracılara ve sınırlı ayni hak sahiplerine, sahip oldukları veya kullandıkları Kanun kapsamındaki bütün yapılardan dolayı kira yardımı yapılabilir.”


İkamet etme şartının aranması 2015 yılı uygulaması ile başlamış olup, bu şartın getirilmesi “bakan oluru, bakanlık görüşü” ile sağlanmıştır. Bu nedenle de kat malikleri kira yardımından yararlanmak istiyorlarsa, ikametgâhlarını kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek olan yapıda yer alan bağımsız bölümlerine taşımaları gerekmektedir.


Bizim Kocaeli/Berk Aksoy


Geri Dön