18 / 01 / 2025

Kentsel dönüşüm Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacı yüzde 50 azaltacak!

Kentsel dönüşüm Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacı yüzde 50 azaltacak!

Kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye genelinde önümüzdeki 20 yılda 14 milyon konutun elden geçirilmesi planlanıyor



 Ülkemizde bulunan 19 milyon konutun yüzde 85’inde ısı yalıtımı bulunmuyor. Kentsel dönüşüm sebebiyle birçok yalıtımsız bina da yalıtıma kavuşmuş olacak ve bu yalıtım ile 15 milyar $’lik tasarrufun yanı sıra, Türkiye’nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yarısı kadar bir enerji tasarrufu elde edilmiş olacak.

 

Kentsel dönüşüm süreci başladı ve hızla sürüyor. Önümüzdeki 20 yıl boyunca devam etmesi planlanan süreçten en çok etkilenecek sektörlerden biri de yalıtım. Halen var olan yapı stoğunun % 85’inin yalıtımsız olduğu ülkemiz de bu süreçten faydalı çıkacak. Kentsel dönüşüm sebebiyle birçok yalıtımsız bina da yalıtıma kavuşmuş olacak ve bu yalıtım ile Türkiye’nin 25 milyar $ olan doğalgaz ihtiyacının yarısı tasarruf edilmiş olacak.


Ülkemizdeki tüm yapıların yalıtımlı olması durumunda, yılda 15 Milyar $’a eşdeğer bir enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Isı yalıtımının, yalnız müteahhit ya da inşaatı üstlenen firmanın değil binasını yaptıran vatandaşımızın da talep etmesi gereken bir ihtiyaca dönüşmüş durumda olduğunu söyleyen EPS Üreticileri Derneği (EPSDER) Başkanı Murat Bahadır, kişi başına düşen ısı yalıtım malzemesi tüketiminin 0,3 metreküp olduğunu ve bu açıdan Türkiye'nin, Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında oldukça geride olduğu, 2013'te kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bu farkın azalacağını umduklarını belirtti.


Birçok Avrupa ülkesinde ısı yalıtım yönetmelikleri konutlarda kışın ısıtma yazın da soğutma için harcanan enerjiyi metrekare başına 30-60 kilowatt ile sınırlandırırken, ülkemizdeki yönetmeliklerle bu sarfiyat miktarı metrekare başına 100-120 kilowatt olarak hedefleniyor. Türkiye'nin tam 13 katı kadar ısı yalıtımı malzemesi tüketen Avrupa ülkelerinin seviyesine ulaşması için yalıtımsız binaların bir an önce yalıtılması büyük önem taşıyor. Kentsel dönüşümle birlikte 2013 yılında yıkılıp yeniden yapılacak binalarla ısı yalıtım malzemesi tüketim miktarının da artacağı öngörülüyor.


KENTSEL DÖNÜŞÜM İLE İSTİHDAM DA ARTACAK!

Bu bilgiler ışığında sektörün büyüme ışığı yaktığını belirten EPSDER Başkanı Murat Bahadır, önümüzdeki 20 yıllık süreçte ısı yalıtım sektörünün yapı sektörü için bir lokomotif olacağını belirtti. 19 milyon konutun % 85’inin yalıtımsız olduğu düşünüldüğünde bu yapıların tamamına yakını bu süreç içinde gereken yalıtım kalınlıklarına ulaşmış olacak ve bu süreçte ek bir katkı olarak çok ciddi bir istihdam yaratılmış olacağını sözlerine ekledi. 


Geri Dön