22 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm uygulamaları sektörü 20 yıl etkileyebilir!

Kentsel dönüşüm uygulamaları sektörü 20 yıl etkileyebilir!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, "Sektörün kentsel dönüşüm uygulaması, önemli fırsatlar sunuyor. Özellikle kentsel dönüşümün sektörü 20 yıl hareketli tutacağını düşünüyoruz" dedi.



Türkiye'de inşaat sektörünün son yıllarda hızlı bir büyüme performansı sergilediğini söyleyen Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatı sektörünün de inşaattaki ilerleme paralelinde geliştiğini kaydetti. İnşaat alanındaki birçok gelişme ve düzenlemenin, çatı sektörünü de olumlu şekilde etkilediğine değinen Yavuz, "Enerji Verimliliği Kanunu, Binalarda Isı Yalıtımı ve Enerji Performans Yönetmelikleri, Enerji Kimlik Belgesi uygulaması, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanılmasına reketlilik bekliyoruz. Sektörün yıl sonunu yönelik yasal düzenlemeler ve kentsel dönüşüm uygulaması, sektörümüz açısından önemli fırsatlar sunuyor. Özellikle kentsel dönüşüm 20 yıl hareketli tutacağını düşünüyoruz" dedi.


Sektörün 2008 yılında üretim kapasitesinin yıllık 220 milyon metrekare olduğunu belirten M.Nazım Yavuz, 2013 yılına gelindiğinde bu rakamın 300 milyon metrekareye ulaştığını bildirdi. Sektörün öncelikle le dünya pazarlarındaki payını artırmayı hedeflediğini kaydeden Yavuz, "Doların yükselmesi sonucu malzeme fiyatlarının artması ile firmaların kâr değerleri düştü. Ayrıca ülkedeki siyasi konjonktür bekleyişe, özellikle kamusal işlerde duraklamaya neden oldu. Özel sektörde ise bekleyen projelerin bağlantısı tekrar başladı denilebilir. 2015 yılı için bayramdan sonra hareketlilik bekliyoruz. Sektörün yıl sonunu yüzde 4 ila 6 arasında bir büyüme ile kapatmasını öngörüyoruz" dedi. 


Türkiye'de çatı bölgelerin atıl kaldığına işaret eden M.Nazım Yavuz, bunun öncelikle mevzuat gereği çatılarda kullanıma uygun eğimin sağlanamamasından ve çatı altlarının bağımsız bölüm olarak kullanıma kapalı olmasından kaynaklandığını söyledi. Yeni Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yenilik yapılarak 'Çatı eğiminin tek başına artırılması, çatı aralarının bağımsız bölüm olarak kullanılmaması ve kullanılmak istendiği takdirde altındaki kat ile bağlantılı olması şartı, çatı aralarının verimli olarak kullanılamamasının önünü kapıyor. Bu maddenin Avrupa'daki örneklere bakılarak yeniden ele alınması oldukça önemli." 


Dünya


Geri Dön