27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm uzmanından çarpıcı açıklama: 'Vatandaş bile bile lades diyor!'

Kentsel dönüşüm uzmanından çarpıcı açıklama: 'Vatandaş bile bile lades diyor!'

Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen son zamanlarda sık sık gündeme gelen kentsel dönüşüm ile ilgili olarak çarpıcı açıklamalar yaptı. İşte Nihat Şen'in o açıklamaları...



Mega kent İstanbul’daki nüfus yoğunluğu ve kenti bekleyen deprem riski ‘barınma’ sorununu da ne yazık ki beraberinde getirdi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylarda şehir genelindeki toplamda 4,5 milyona yakın konutun 1,5 milyonluk kısmının acil şekilde dönüştürülmesi gerektiği belirtildi.

Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen Kahramanmaraş depremlerinden sonra beklenen Marmara Depremi de sık sık gündeme geldi. Marmara depremi beklenirken, vatandaşlar da kentsel dönüşüm ile ilgili olarak araştırmalar yapmaya başladı. Mega kent İstanbul’da konuyla ilgili süreci Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, Haber7’ye anlattı. Mimar Dr. Nihat Şen konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada mega kent İstanbul’un önemine değinerek, son beş senelik dönemde riskli binaların dönüşümünün yapılabileceğini fakat yetersiz kaldığını dile getirdi.


“BİR BUÇUK MİLYON KONUTUN ACİL OLARAK YENİLENMELİ”

Yaptığı açıklamada mega kent İstanbul’un bir finans kenti olduğunu dile getiren Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, Türkiye ekonomisinin yüzde 50'lik kısmının İstanbul’dan sağlandığını kaydetti. Bununla beraber mega kent İstanbul’da artan nüfus yoğunluğunun barınma problemine neden olduğunu ve şu an da İstanbul’da 6 milyon konutun olduğunu dile getiren Dr. Nihat Şen, mevcut yapı stokunun güvenli olmadığını, 1,5 milyon konutun acil bir şekilde yenilenmesi gerektiğini dile getirdi.

Yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen öncelikli olan bölgeleri de açıklayarak, Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan ilçelerin öncelikli olarak depremden etkilenecek bölgeler olduğunu söyledi. Nihat Şen, açıklamasında bu ilçeleri şu şekilde sıraladı: "Maltepe, Kartal,  Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Eminönü, Beşiktaş, Bahçelievler, Üsküdar, Kadıköy, Tuzla ve Gebze'ye kadar olan bölüm."

Kentsel dönüşüm uzmanından çarpıcı açıklama: Vatandaş bile bile lades diyor!

“VATANDAŞ BİLE BİLE LADES DİYOR”   

Vatandaşların son dönemlerde gündemden düşmeyen kentsel dönüşüme bakış açısı ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, vatandaşların söz konusu bu sürece dâhil olmamasının en büyük nedenlerinden bir tanesinin ekonomik olduğunu söyledi. Mimar Nihat Şen açıklamasında, kentsel dönüşümün ekonomisi halledilmediği sürece vatandaşları yaşanacak bu sürece dâhil etmenin mümkün olmadığını söyleyerek, "Çünkü vatandaş bile bile lades diyor ve o riskli yapıda oturmayı sürdürüyor. Gidecek yerim yok, ekonomim iyi değil ve karşılayamam diyerek oturuyor. Fakat beklenen deprem her an olabilir. Burada çok geniş ve mali yükü yüksek bir dönüşümden bahsediyoruz. Yalnızca bunu bir bakanlığın, bir başkanlığın sorumluluğuna bırakmak da yanlış olur. Paydaşların bir araya gelip ortak akıl ile çözmesi gerekli.” dedi.
 


“BEŞ SENELİK SÜREÇTE DÖNÜŞÜM YETERSİZ KALDI”

Açıklamasında mega kent İstanbul’da olası bir depremde Türkiye ekonomisinin sarsılmasıyla beraber ulusal bir güvenlik probleminin de yaşanacağına da değine Mimar Dr. Nihat Şen, mega kent İstanbul’da son beş senedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını da masaya yatırdı. Nihat Şen açıklamasında kentsel dönüşüm ile ilgili yapılanların beş yıllık yetersiz kaldığını belirterek, "Bu beş senelik süreçte mega kent İstanbul'un öncelikli bölgelerindeki riskli yapıların dönüşümü yapılabilirdi. Fakat maalesef istenildiği seviyede ve hızda olmadı." dedi.

Mimar Nihat Şen açıklamasında belediyeler, yerel idarelerin bu işe dâhil olmadığını belirterek, "Vatandaşlar bu sürece dâhil olamadı." dedi.

Evi kentsel dönüşüme giren herkesi ilgilendiriyor! Bunu yapanın hesabına her ay tıkır tıkır para yatacak!

Barınma krizinin asıl sorunu gelir azlığı: Konutta ek vergi talebi çökertir!

1935 yılında yol vergisi 6 liradan 4 liraya düşürülmüş!


Geri Dön