27 / 04 / 2024

Barınma krizinin asıl sorunu gelir azlığı: Konutta ek vergi talebi çökertir!

Barınma krizinin asıl sorunu gelir azlığı: Konutta ek vergi talebi çökertir!

8 Şubat tarihli Merkez Bankası enflasyon raporunda, birden çok evi olanlara ek vergi konusu gündeme geldi. Peki birden çok evi olanlara ek vergi sektörü nasıl etkiler? 



Kiralık ve satılık konut fiyatlarında uzun zamandır yaşanan fahiş artışlar, barınma krizine neden oldu. Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası tarafından, kira artışlarının önüne geçilmesi için birden fazla konutu olanlara ek vergi önerisi geldi. 

Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Murat Sururi Özbülbül, bugünkü köşesinde birden fazla konutu olanlara ek vergi önerisi getirilmesi konusunu kaleme aldı. Özbülbül, barınma krizine dikkat çektiği yazısında bu sorunun sebeplerini şu şekilde sıraladı: 

1. Gelirlerdeki çöküş, vatandaşların geliri bir ev satın almaya ya da kiralamaya yeterli olmuyor.

2. Aşırı kaçak göç ve sığınmacı kabulü nedeniyle konut talebinde patlama olması.

3. Deprem ve benzeri afetlerin ardından konut stokunda ani eksilme olması.

4. Deprem tehdidi sebebiyle ülke ve şehir içinde yaşanan yer değişimleri.

Barınma krizinin asıl sorunu gelir azlığı: Konutta ek vergi talebi çökertir!

EK VERGİ TALEBİ ÇÖKERTEBİLİR

Murat Sururi Özbülbül, Merkez Bankası'nın konut satış bedelleri ve kira bedellerini düşürmek amacıyla verdiği öneriye değinerek, ek vergiler ile gayrimenkul yatırımcısını cezalandırmanın mantıklı olmadığını söyledi. 

"Bakın bu ülkeye güvenip bu topraklarda mülkiyet güvencesi ve sözleşme hakkı var denilerek uzun vadeli gayrimenkul yatırımında bulunan yatırımcıları vergi ve sair yöntemlerle cezalandırmaya yatırım yaptığına pişman etmeye kalkarsanız talebin çökmesine neden olursunuz" diyen Özbülbül, talep çöktüğünde de arzın peşi sıra çökeceğinin altını çizdi. 

Özbülbül, Türkiye’de barınma krizine neden olan asli faktörün arz eksikliği değil gelir eksikliği olduğunu, bunun anlaşılması gerektiğini dile getirdi.

Barınma krizinin asıl sorunu gelir azlığı: Konutta ek vergi talebi çökertir!

Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Murat Sururi Özbülbül,  söz konusu yazısında gayrimenkul sektöründe eksik olanın talep olduğunu vurguladı ve bu nedenle de pek çok konutun boş, satılmayı bekler halde olduğunu belirtti. 

"Talep eksiktir çünkü insanların geliri bir gayrimenkul almaya yetmiyor. Geliri bir gayrimenkul almaya yetecek kesim ise kira sınırlamaları ve sorunları sebebiyle bir ev alıp kiraya vermek yerine başka başka yatırım araçlarına yöneliyor" diyen Özbülbül, bu noktada çok büyük bir tehlikeye dikkat çekmek istediğini aktardı. 

Özbülbül, "Bu ülkede gayrimenkul yatırımcısını yatırım yaptığına pişman ederseniz gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen garantici taife gider başka ülkelerde yatırım gerçekleştirir ve bu durum da ülkeden çok büyük miktarda döviz çıkışı yaratır" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin ana sorunun gelirler olduğunun altını çizen Özbülbül, "Bunu nereden anlıyorsun derseniz vatandaşların geliri her şeye yetip ev almaya yetmese anlarım sorun konut fiyatlarındadır" diyerek yazısını tamamladı. 

Banka hesabını başkasına kullandıran yandı! 

1935 yılında yol vergisi 6 liradan 4 liraya düşürülmüş!

“Buralarda malda kalın” diyen gayrimenkul uzmanı yatırım için o ülkeyi işaret etti!


Geri Dön