28 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm yasanın detayları ortaya çıktı: İstanbullu konutuna, düşük ve uzun vadeli taksitlerle erişebilecek!

Kentsel dönüşüm yasanın detayları ortaya çıktı: İstanbullu konutuna, düşük ve uzun vadeli taksitlerle erişebilecek!

Marmara Bölgesinde beklenen olası depremden dolayı kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırıldı. Ekimde Meclis'in açılmasıyla birlikte, İstanbul’a özel kentsel dönüşüm yasa teklifi masaya yatırılacak. İşte detaylar...



Türkiye'deki illerin depreme hazırlığı için çalışmalar başladı. Özellikle başta İstanbul olmak üzere ülkenin depreme hazırlıklı hale gelmesi için çalışmaları devam eden düzenlemenin detayları ortaya çıkmaya başladı. 

Meclis'in açılmasıyla birlikte pek çok soru yanıtını bulacak. Ekimde Meclis açılır açılmaz gündeme getirilmesi hedeflenen İstanbul’a özel kentsel dönüşüm yasa teklifindeki maddeler belli oldu.

Kentsel dönüşüm maddeleri arasında “çürük binaların rezerv alanlara taşınması, dönüşümün düşük faiz ve uzun vadeli taksitlerle sağlanması” gibi yurttaşı rahatlatacak maddeler yer alıyor.

Sabah'ın haberine göre, kentsel dönüşümü hızlandırmak için devam eden düzenlemenin detayları ortaya çıkmaya başladı. Meclis ekimde açılır açılmaz gündeme getirilmesi planlanan yasa teklifi kapsamında çürük yapılar rezerv alanlara taşınacak, dönüşüm düşük faiz ve uzun vadeli taksitler ile sağlanacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AK Parti grubu yasa teklifinin üzerindeki çalışmaları devam ediyor. Teklife gelecek günlerde son şekli verilerek Meclis gündemine taşınacak. Yasanın çıkmasıyla beraber İstanbul'da dönüşümün hızlanması sağlanacak.

İşte kentsel dönüşüm için yapılan çalışmanın ana başlıkları şu şekilde:

 Kentsel dönüşüm yasanın detayları ortaya çıktı: İstanbullu konutuna, düşük ve uzun vadeli taksitlerle erişebilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşümle ilgili bir başkanlık kurulacak. Altında ise arsa üretiminden gelir getirici işlemlere kadar birçok genel müdürlük yer alacak.

İMARA KAPALI ALANLAR

İstanbul'da bazı ilçelerde imar kaynaklı sorunlar bulunuyor. Okul, park, spor salonu gibi amaçlarla ayrılmış imara kapalı yerlerin önemli bölümüne geçmişte yapılar inşa edildiği tespit edildi. Kentin ilçelerindeki yapıların yüzde 10'a yakın bölümünün bu şekilde imara kapalı alanlar üzerinde olduğu kaydediliyor.

Söz konusu alanlar imara kapalı olduğundan depreme dayanıksız yapılar yıkılıp yenisi inşa edilemiyor. Konutlarda oturan kişiler de ruhsat alamayacağı için dönüşüme pek yanaşmıyor. Yasa kapsamında öncelikli olarak bu sorunun çözüme kavuşacak. İmara kapalı alanlarda konutu olan vatandaşlar için rezerv alanlarda belli ücret karşılığında ev verilecek. Vatandaşa rezerv alandaki ev için düşük faiz ve uygun taksit olanağı sağlanacak.

İmara kapalı olanlarda yıkımı yapılan evlerin yerine yenisi inşa edilmeyecek. Buralar ya amacına uygun kullanılacak veya yeşil alanlar, parklara çevrilecek. Böylece İstanbul'un da rahatlaması sağlanacak.

 Kentsel dönüşüm yasanın detayları ortaya çıktı: İstanbullu konutuna, düşük ve uzun vadeli taksitlerle erişebilecek!

DÖNÜŞÜMDE ORAN DÜŞECEK

Günümüzde uygulanan kentsel dönüşüm mevzuatında riskli konutlarla ilgili yıkım aşamasında bir sorun bulunmuyor. Sıkıntı yıkılan yapının yerine yenisinin inşa aşamasında ortaya çıkıyor. Bu duruma örnek verilecek olursa, yeni yapılacak yapının ruhsatı için belediye başvurusunda tüm maliklerin rıza ve imzası gerekiyor. Uzlaşma sağlanamadığı için de işler peşi sıra uzuyor.

Dönüşümün her aşamasında kararlara üçte iki çoğunluk koşulu getirilmesi planlanıyor. İlk etapta bunun salt çoğunluk ile yapılması düşünüldü fakat Anayasa'nın mülkiyet hakkına aykırı olabileceği sonucuna varıldı.

KİRA YARDIMLARI ARTTIRILARAK YAPILACAK

Evini kentsel dönüşüme verenlere yapılan kira desteklerinin de arttırılması hedefleniyor. Birçok kişinin kiralardan dolayı kentsel dönüşüme sıcak bakmadığı, kira destek parasının artması ile beraber binasını yenileyeceklerin de artacağı düşünülüyor.

Ege Koop Genel Başkanı Aslan: Konut kredileri zirve yaptı, konut destek paketi verilmeli!

Benzin ve motorine son dakika indirimi var mı? İşte 24 Eylül 2023 Shell, BP, Total akaryakıt fiyatları!

2023 model Togg güncel fiyat listesi: Yerli otomobil ne kadar oldu? 


Geri Dön