27 / 04 / 2024

Ege Koop Genel Başkanı Aslan: Konut kredileri zirve yaptı, konut destek paketi verilmeli!

Ege Koop Genel Başkanı Aslan: Konut kredileri zirve yaptı, konut destek paketi verilmeli!

Konuta erişimde yaşanan sıkıntıları Ege Koop Genel Başkanı Aslan değerlendirdi. Aslan, kooperatiflerin desteklenerek, dar ve sabit gelirlilerin ev sahibi olmalarının sağlanabileceğini belirtti.



Son iki senede konut fiyatlarının artması vatandaşların konuta erişimini zorlaştırıyor. Konuyu değerlendiren, Ege Koop Genel Başkanı Aslan, “İlk adım kooperatiflerin destekleyip özendirilerek dar ve sabit gelirlilerin ev sahibi olmaları sağlanabilir” dedi.

Merkez Bankası’nın konut fiyat endeksine göre İzmir’de temmuz-ağustos döneminde fiyatların bir 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 100 yükseldiğini hatırlatan Aslan, kredi faizlerinin yüzde 35 yükseldiğini ve bunun 20 yılın zirvesine ulaştığını söyledi.

Ege Koop Genel Başkanı Aslan: Konut kredileri zirve yaptı, konut destek paketi verilmeli!

KONUTA ERŞİME ÇÖZÜM

Konuta erişime ilişkin önerilerini sıralayan Aslan, konut kredilerinin zirve yaptığı son günlerde, kredilerin çözüm olmaktan çıktığını ifade ederek, "Buna göre çözüm; konut maliyetlerini düşürmek, konut arzını artırmak, dar ve sabit gelirlilerin konuta erişimlerini kolaylaştırmak olarak formüle edilebilir" diye kaydetti.

KOOPERATİFLER DESTEKLENMELİ

Milliyet'te yer alan habere göre, çözümün ilk adımının da kooperatifler desteklenip özendirilerek dar ve sabit gelirlilerin ev sahibi olmaları sağlanabileceğini aktaran Aslan, "Bunun için de belediyeler Ege-Koop modeli kooperatiflere imarlı-altyapılı konut arsaları üretmeli ve merkezi yönetimin de hazırlayacağı ‘konut destek paketi’ ile konutu olmayan vatandaşa yanıt verilmeli. Çünkü; barınma hakkı, sosyal devletin en sade tanımıdır ve temel insan haklarının da özüdür" diye kaydetti. 

Ege Koop Genel Başkanı Aslan: Konut kredileri zirve yaptı, konut destek paketi verilmeli!

ÜNİVERSİTELİ ÖĞRENCİLER KAIT YAPTIRAMIYOR

Üniversitelerin yakında açılacağını, barınmanın haneleri olduğu kadar, öğrenci adayları içinde sıkıntı yarattığını söyleyen Aslan, “Üniversiteler, belediyeler ve devlet acilen bazı yatırımlarını kısarak gençlerin barınabileceği yurtlar oluşturmalı" diye belirtti.

Günümüzde 1+1 evin kirası eşyalı 18 bin TL, eşyasız ise 13-15 bin TL aralığında olduğunu söyleyen Aslan, "Kira ödeyemeyecek durumdaki aileler çocuklarını üniversiteye kaydını yaptırmaktan vazgeçiyor. Böylece öğrenci sosyal ve psikolojik bir sorunla baş başa kalıyor" diye değerlendirdi.

Öte yandan Türkiye'de kiralık konut fiyat endeksi, ağustos ayında temmuza kıyasla yüzde 10,04 çıkarken, 2022’nin aynı dönemine göre ise yüzde 137,24 artış gösterdi. 2018 yılından bugüne kadarki 5 senede ise kiralar ortalama yüzde 891,67 oranında arttı.

2023 model Togg güncel fiyat listesi: Yerli otomobil ne kadar oldu? 

Tarım Kredi'de çaya indirim geldi: Duyanlar markete akın etti! İşte indirimin geçerli olduğu son tarih

4 bin 464 TL'ye akıllı robot süpürge: Hem süpürüyor, hem de siliyor


Geri Dön