Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm yetkisi İZBETON'un elinden alınıyor! İzmir'de kooperatif modeli tarih mi oluyor?

İzmir'de toplamda 4 adet alanda yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının İZBETON'dan alınmasını içeren ilgili gündem maddesi sonrası protokol yetkilerinin Ege Şehir Planlama A.Ş'ye devredilmesi bekleniyor.


Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından ‘yeni bir dönüşüm mümkün’ sloganıyla İZBETON’a devredilmiş olan alanların kooperatiflere devredilerek kentsel dönüşüm ihalelerine girme ve konut yapma görevi verilmesi şehirde tartışmalara sebep olmuştu. Egedesonsöz'de yer alan habere göre Cumhuriyet Halk Partisi eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da sık sık temel atma törenlerine katılım sağladığı İZBETON dönüşüm çalışmaları için yerelde muhalefette bulunan AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi grupları ‘İZBETON’un kooperatife devir yetkisi yok’ eleştirileri yapılmıştı. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna Cemil Tugay’ın gelmesinden sonra ‘İZBETON sadece kendi görevine bakacak’ ifadelerini kullanması, kooperatif ve İZBETON ile ilgili gerekli soruşturmaların yapılacağını belirtmesi sonrasında  çok kritik bir hamle geldi. 

İZBETON’UN ELİNDEN YETKİ ALINIYOR 

İzmir Büyükşehir Belediye Meclis oturumunda ‘Başkanlık Makamınca Gündeme Eklenecek Komisyon Raporları’nda bulunan maddeyle harekete geçilirken, İZBETON’un kooperatiflere devrettiği tüm çalışmaların Ege Şehir Planlama A.Ş’ye devredecek.  Buna göre Protokoller 6306 sayılı Kanunun 8.2 maddesi kapsamında imzalanmış olup; söz konusu bu protokollerde bulunan “Devir” maddesinde; “İdare’nin yazılı izni olmadan protokol devir edilemez. Devir alacaklarda ilk protokoldeki şartlar aranır.” Hükmü bulunduğu için İZBETON A.Ş.’nin şehrin acil çözüm bekleyen altyapı sorunlarının çözümüne odaklanmasını temin etmek üzere söz konusu işlerin Protokollerin devir maddesi kapsamında İZBETON A.Ş. ve Ege Şehir Planlama A.Ş. arasında düzenlenecek olan mutabakat metni çerçevesinde Ege Şehir Planlama A.Ş.’ye devir edilmesi hususuna ilişkin önergenin Hukuk – Plan ve Bütçe – Kentsel Dönüşüm ve Kent Politikaları Komisyonlarına sevk edilmişti.

Konu ile ilgili olaraka paylaşılan detaylara göre  5393 sayılı Belediye Kanununun 5998 sayılı Kanun ile değişik 73. maddesi kapsamında ilan edilmiş olan Kentsel Dönüşüm Alanlarında Belediyenin yurttaşlara taahhüt etmiş olduğu söz konusu bağımsız birimlerin yapımını gerçekleştirmek amacıyla "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun"un 8. Maddesi kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZBETON A.Ş. arasında imzalanmış olan Örnekköy 3. Ve 4. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü, Uzundere 4. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü, Aktepe-Emrez 1. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü, Uzundere 3. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü olmak üzere 4 adet Protokolün Ege Şehir Planlama A.Ş. ye devredilmesi için Kentsel Dönüşüm Dairesine iade edilmesi komisyonlar tarafından oybirliğiyle kabul edilmişti. İlgili önerge 10 Temmuz günü yapılan oturumda gündemde bırakılırken bugün yapılacak meclis oturumunda yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.

1940'lı yıllarda İstanbul'daki 'yüzen evler' sosyal medyayı ikiye böldü... 

İstanbul'da geçici kiralık konut uygulaması başlıyor! Kentsel dönüşümde yeni devir!

Bakırköy'de kentsel dönüşüm düğümü çözüldü! Parsel bazlı dönüşüm izni çıktı!