26 / 12 / 2024

5 bin yıllık höyüğe törenle beton döktüler

5 bin yıllık höyüğe törenle beton döktüler

Karatay Belediyesi birinci derece sit alanı olan Aşkar Höyüğü’ne park ve süs havuzları yapmak için 21 Mayıs günü 3 milletvekilinin de katıldığı törenle temel attı



Konya merkez Karatay Belediyesi, bölgedeki  TOKİ  inşaatlarında yeşil alan için yeterli yer ayrılmayınca, birinci derece sit alanı olan Aşkar Höyüğü’ne park ve süs havuzları yapmak için 21 Mayıs günü 3 milletvekilinin de katıldığı törenle temel attı, ardından kepçe ve kamyonlar höyüğe girerek kazı ve hafriyata başladı. Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun sadece ‘otsu ve kökü olmayan bitkilerin dikimine ve taş döşeli patika yola’ onay verdiği bölgeye izinsiz beton döken belediyenin Konya Müzeler Müdürlüğü’nü de bilgilendirmediği ortaya çıktı. Konya Müzeler Müdürü, Topkapı Müzesi Müdürü iken Müze Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ile polemiğe giren ve 3. Selim’in tahtını lojmanına taşıtmaya kalktığı, 14. Louis’nin masasında kahvaltı yaptığı ve üzerinde leke bıraktığı iddia edilen Yusuf Benli. Benli’nin de Aşkar Höyüğü üzerine beton döküldüğünden haberi olmadığı, konunun ihbar edilmesi üzerine bölgeye inceleme yapmak üzere iki uzman gönderdiği bildirildi.


Tunç Çağı’ndan kalma yerleşim


Konya merkez Karatay Belediyesi, Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki 5 bin yıl öncesine tarihlenen Tunç Çağı yerleşim bölgesi Aşkar Höyüğü’nde 24 bin 215 metrekarelik sosyal donatı projesi hazırladı. Aşkar Höyüğü Park ve Sosyal Donatı Alanı adlı proje için bölge 1. Derece Sit alanı olduğundan, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin istendi. Kurul, 18.11.2011 ve 161 sayılı kararında, höyüğe ‘otsu ve kök salmayacak bitkiler ekme ve dokuya zarar vermeyecek şekilde, toprak üzerine Arnavut kaldırım taşı kullanılarak patika yürüyüş yolları yapma’ izni verdi.


Karatay Belediyesi bir süre önce höyükte sosyal donatı alanının temelinin atılacağını ilan etti, halkı da törene çağırdı. Aşkar Höyüğü üzerinde yapılacak parkın temeli, Konya milletvekilleri Hüseyin Üzmez, Mustafa Baloğlu ve Mustafa Kabakçı ile halkın da katılımıyla geçen hafta atıldı.


Ağacın kökü bile höyüğü yer bitirir


Aşkar Höyüğü’nde yüzey çalışması yapan Selçuk Üniversitesi Eski Çağ Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar şunları söyledi: “Konya bölgesinde 1994’ten beri bini aşkın höyük tespit ettik. Bunların çoğunun yüzey araştırmalarında bulundum. Aşkar Höyüğü’nde de yüzey araştırması yaptım. Burası yaklaşık 5 bin yıl öncesine tarihlenen Tunç Çağı yerleşim bölgesi. Şehrin ortasında kalmış höyüklerde yeşillendirme olabilir fakat tahribat yaratmayacak şekilde, kökü olmayan, otsu bitkilerle bu yapılabilir. Höyüğe ağaç dikiyorlar. Bir höyükte kazı yaparken sonradan dikilen ağacın köklerinin 50 metre derindeki kerpici, Hitit duvarlarını yediğini gördük. Köklü bitkiler höyükleri yiyip bitirir. Aşkar Höyüğü Osmanlı belgelerinde de geçer. Mısır Ordusu ile Osmanlı Ordusu’nun savaştığı alandır burası.


Hürriyet



Geri Dön