29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde kurumların alacağı kararlar!

Kentsel dönüşümde kurumların alacağı kararlar!

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sorduğu soruya yanıt olarak Kentsel dönüşümde kurumların alacağı kararlar konusuna değindi..



Bir yazınızda kentsel dönüşüm için, "Kat maliklerinin üçte ikisinin alacağı karar yeterli değildir. Ancak kamu kurumlarının alacakları karar farklıdır" demiştiniz. Kamu kurumlarının alacağı kararda üçte ikinin geçerli olduğu anlamını çıkarabilir miyim? •O.S. 


Hayır, kamu kurumlarının aldığı kararlara karşı dahi üçte iki oranı uygulanmaz. Dikkat ederseniz "Bu durumda farklı bir uygulama yapılır" dedim. Farklı uygulama, kamu kurumu olan örneğin belediyelerin sizin kat maliklerinden alacağınız karara bakmadan size 60 gün süre verip bu sürenin sonunda elektriğinizi, suyunuzu, gazınızı kesmesi şeklinde yürütülür. Ardından da sizin binadan tahliyeniz işlemi başlatılır. Bu nedenle uygulama yapılır ve binanız yıktırılır ve parası sizden alınırsa ancak bundan sonra üçte iki oranı devreye girer. Yani şu üçte iki oranının devreye gireceği tek yer, binanın yıkılıp arsa haline gelmesinden sonradır. 


Noterlerin üçte iki oranı ile sözleşme yaptığından da söz etmişsiniz. Noterler mahkeme değildir. Alınan kararların iptaline veya uygulanmasının denetlenmesine karar vermezler. Önlerine gelen olayda açıkça yasalara aykırı bir husus görmezlerse bu işlemi yaparlar. Sizler, müteahhit ile bir sözleşme yapmak isterseniz bunu yaparlar. Dikkat edin televizyonda bile kamu spotu olarak "Kat malikleri olarak üçte iki oranını sağladık, binamızı müteahhide verdik" diye gülümseyen bir tip var. YANLIŞTIR, vatandaş yanlış yönlendiriliyor. Durduk yerde müteahhit ile sözleşmeyi üçte iki alınan kararla yapamazsınız. Bu hususta Kentsel Dönüşüm Yasasının 3'üncü maddesinin iyi okunmasını, bu maddenin 6'ncı madde ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatırım. Üçte iki oranından 6'ncı maddede söz edilmektedir ki bu madde binanın yıkılıp arsa haline gelmesinden sonrasını düzenliyor. 


Okuyucularıma Kentsel Dönüşüm Yasası'nı okumalarını tavsiye ettim ama galiba çok da doğru yapmadım. Zira okuduklarında pek bir şey anlayacaklarını sanmıyorum. Ben hâlâ tam olarak anlayabilmiş değilim. 

Öyle bir yasa ki sanki özel olarak anlaşılamasın diye yazılmış. Sistematiği o kadar bozuk ki izlemek mümkün değil. Anlaşılan tek husus, gayrimenkuller konusunda her maddede söz sahibi ve hak sahibinin  TOKİ  olduğunun görülmesidir. Bu nedenle kentsel dönüşüme başvuracak bina sahiplerine kolaylıklar ve sabırlar diliyorum. 


Posta


Geri Dön