Kentsel dönüşümde öncelik sanayi bölgelerinde olmalı!
Ege İş Koop Başkanı Halil Kurt, "Bina dönüşümünden önce sanayi bölgelerinin dönüşümüne ağırlık verilerek küçük esnafın canlandırılması gerekiyor. Yapılacak dönüşümün çözümü de devlet desteği ile birlikte kooperatiflerde" dedi.
Ekonominin candamarını oluşturan Esnaf ve KOBİ'ler Karabağlar'da derme çatma baraka ve dükkanlarda iş hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Kurulacak bir sanayi bölgesinin ekonomiye hayat vereceğini belirten Ege İş Koop Başkanı Halil Kurt, merkezi idarenin ve yerel yönetimlerin kooperatifler ile ortak hareket etmesinin gerekliliğine dikkat çekiyor.
8 bin civarında irili ufaklı işletmenin bulunduğu Karabağlar Bölgesi'nin, İzmir ekonomisinin can damanın oluşturduğunu belirten Kurt; "60'lı yıllardan beri bu bölgede sanayi faaliyetleri yürütülüyor. Dünyanın birçok yerinde bu tip bölgeler son teknolojiler kullanılarak önemli merkezler haline getirilirken, bizler bu konuda çok geride kaldık. Bu bölgede yapılacak bu dönüşüm hem İzmir'e hem de Türkiye ekonomisine ciddi katkılar verecek. Büyüyen esnaf istihdam yaratacak ve işsizlik sorununun çözümünde fayda sağlayacak. Hem merkezi hem de yerel yönetimin çarpık yapılaşmanın bitirilmesi adına ortak hareket etmesini bekliyoruz. Bölgede olmuyorsa bile şehre uzak olmayan alanlarda sanayi bölgeleri yapılarak bu kötü görüntüye son verilmesi gerekiyor. Bina dönüşümünden önce sanayi bölgelerinin dönüşümüne ağırlık verilerek küçük esnafın canlandırılması gerekiyor" dedi.
Derme çatma sanayi değil İzmir'e yakışan bir sanayi olmalı Eski yıllardaki Yağhaneler Bölgesi'ni örnek almak gerektiğini belirten Kurt, "Eskiden oralarda kulübelerde, merpen altlarında çalışılırken 6. sanayi bölgesinin kurulması ile birlikte bölgedeki ev altı sanayi tipi dükkanların büyük kısmı bu yeni kurulan sanayi sitesine gitti. Zaten bugün bölge sakinleri de büyük bir sanayi merkezi kurulmasını, böylece sağlıklı ve modem bölgelerde çalışmak istediklerini belirtiyorlar. Ancak esnafın gidecek yeri yok. Biz birliğimiz bünyesindeki 'Metal İşleri Kooperatifi' olarak yüzlerce üyemizin hakkını korumaya, ayrıca sanayicinin hem cebini hem de sağlığını korumaya çalışıyoruz. Sanayi sitelerinin Tamir ve Bakım Servisi kurulması ile birlikte meslek hastalığı yaşayan ve yaşaması muhtemel esnafımızın sağlığını da korumuş olacağız. Daha sağlıklı ortamlarda mesleklerini icra etmeleri en büyük temennimiz. Yapılacak dönüşümün çözümü devlet desteği ile birlikte kooperatiflerde. Ferdi yapılaşmayla bu sorunu çözemeyiz. Büyük sanayi sitelerinin kurularak; atık tesisler, yan ürünler, otopark ve sosyal alanlarda ihmal edilmeden uygulanarak hayata geçilmesi gerekiyor. Kooperatifler bu dönüşümün mimarı olursa esnaf ve KOBİ yönetimde olacak ve düşük maliyet ile kontrollü üretimin yolu açılmış olacak. Kooperatifler birer mini demokrasi örneğidir. Kurulacak kooperatiflerde esnafımız da yönetimde olacağı için mağduriyetler minimuma indirilecektir. Kimseyi mağdur etmeyecek en ucuz en uygun en sağlıklı şekilde işyeri sahibi olunmasını sağlayacak projeler üretmemiz gerekiyor. Derme çatma sanayi bölgesi bu esnafın ve buralardan hizmet alan İzmirlilerin kaderi olmamalı" diye konuştu.
Karabağlar ormanlık ve sazlıktı
Doğduğundan beri Karabağlar'da olduğunu dedesinin, babasının ve kendisinin bu bölgede yetiştiğini belirten Kurt; "O zamanlar Karabağlar'da sadece 2 mahalle vardı, Dedem muhtarlık, babam lise kamyon şoförlüğü yapıyordu. Karabağlar'ın taşında toprağında emeğimiz var. Karabağlar yerleşime açıldığında taşını, toprağını, babam kamyonuyla taşırdı. Şimdilerde Karabağlar'ın 59 mahallesi bulunuyor. Bu bölge sazlıklar İle kaplıydı, Useye gittiğim dönemlerde ördekle kaplı. Bugün Eşrefpaşa Lisesi'nin olduğu yer de eskiden sazlıktı. O günden bugüne bölgenin gelişimini yaşayarak gördüm. Türkiye'de birçok bölge olumlu anlamda gelişip büyürken maalesef bölgemiz çarpık ve düzensiz olarak büyüdü.
Karabağlar eskiden ormanlıktı, sonra beton orman oldu. Sadece ormandan beton ormana geçti. Anadolu'dan bir çok İnsan buraya büyük umutlar İle geldi fakat burası yıllardır çarpık yapılaşma İle büyüdü. Bölgenin kurtuluşu kentsel dönüşüm ve yapılacak modem ve sağlıklı Ur sanayi sitesinden geçiyor. Sadece meskenlerin kentsel dönüşümü değil sanayi bölgelerinin de kentsel dönüşümü gerekli" diyerek sözlerini noktaladı.
Birçok İktidar ve belediye başkanı geldi geçti ancak bize kimsenin yaran dokunmadı. Bizi kaderimize teıfc ettiler. Biz İzmir'in bir parçası olmak değil buraya dahil olmak istiyoruz. Belediye camından baksalar bizi görebiliyorlar ama buraya bir kere dahi gelmiyorlar. Ben parti tutmam Galatasaraylıyım. Sözüm bütün siyasi partilere, bizi bu sağlıksız şartlardan kurtarın. Burada 10 İşyerinden 11 ruhsatlı. Esnaf kazanmıyor dükkanlar kötü, nasıl ruhsat alsınlar?" dedi.
Bölgenin alt ve orta gelirli vatandaşların en uğrak noktası olduğunu belirten Feridun Usta, "İzmir'in her bölgesinden buraya İş yaptırmaya geliyorlar, Karabağlar'da bütün işyerleri aynı durumda.
Ben 79 yılında buralar lahana tarlasıyken bölgeye geldim. Hala aynı mezbelelik ve çarpıklaşma hızla devam ediyor. Işgüvenliğinin ne olduğu burada bilinmiyor. Bir an önce harekete geçilerek sanayi sitesi İhtiyacımız karşılanmalı" diye konuştu.
Yenigün (İzmir)