28 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde son dakika gelişmesi! Devlet tapuya hissedar mı olacak?

Kentsel dönüşümde son dakika gelişmesi! Devlet tapuya hissedar mı olacak?

Kentsel dönüşüm projeleri için düğmeye basıldı. Bu kapsamda devlet finansman desteği için harekete geçti. Kulis bilgilere göre devlet yurttaşlara dönüşüm için kredi verecek, karşılığında verdiği kredi oranında dairede hissedar olacak. Daire satılırsa da hissesi oranında satıştan pay alacak.



Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmaları start aldı. Hükümet tarafından yeni kararlar peş peşe gelirken gündeme dönüşüm için kredi desteği iddiası bomba gibi düştü. Kulis bilgilere göre devlet vatandaşlara dönüşüm için kredi verecek, karşılığında ise verdiği kredi oranında dairede hissedar olacak. Konut satılırsa devlet, hissesi oranında satıştan pay alacak.

Kentsel dönüşüm kararı için salt çoğunluk düzenlemesinde yeni bir finansman modeli konuşuluyor.

Kentsel dönüşümün projelerindeki en büyük engellerden biri olan kat maliklerinin uzlaşması konusunda 3’te 2 zorunluluğu kalkıyor. TBMM'ye sunulması beklenen düzenlemeyle kentsel dönüşüm kararı almak için salt çoğunluğun yeterli olması planlanıyor. Düzenleme Meclis'te kabul edilirse, kat maliklerinin yarısından bir fazlasının oyu ile kentsel dönüşüm kararı alınabilecek. Bu durumda kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanacağı öngörülürken, kat maliklerinin ihtiyacı olan finansmanla ilgili destek planı da masada olacak. 

Haber Global'de Ertan Altan'nın haberine göre, salt çoğunluk düzenlemesini değerlendiren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, Meclis'e gelmesi planlanan 6306 sayılı yasadaki değişikliklerin temel amacının kentsel dönüşümü hızlandırmak olduğunu kaydetti.

Ana parametrenin 2/3 olan arsa payıyla ilişkili düzenlemenin değiştirilmesi olduğunu da sözlerine  ekleyen Kiraz, "2/3'e ulaşmada zorluk çeken binalarla ilgili ciddi bir ilerleme sağlanabileceği düşünülüyor. Birçok yerde bir puan gibi oranlarla kentsel dönüşüme ulaşamayan apartmanlar olduğunu görüyoruz. Salt çoğunluk birçok binanın kentsel dönüşüme girmesi konusunda kolaylık sağlıyor” dedi.

Kentsel dönüşümde son dakika gelişmesi! Devlet tapuya hissedar mı olacak?

DEVLET KONUTA HİSSEDAR OLACAK 

Devletin hem kredi hem de hibe planı üzerinde çalıştığını aktaran Kiraz, kredi desteği konusunda kamunun yeni bir model üzerinde durduğunu belirtti. Yeni modeli değerlendiren Kiraz, Bu modelin tapuda ortaklık olduğuna dikkat çekti. "Buradaki genel bilgi şu; kamu yani devlet yenilemek istediğiniz binada hissedar oluyor. Ama bu, mülkiyet hakkını bertaraf eden bir hissedarlık olarak tanımlanmıyor" diye ifade eden Kiraz, "Hak sahibinin ölümden sonra da o vatandaşın varislerine devletin sahip olduğu hisseyi alması için öncelik tanınıyor. Kamunun payı bir değerdir. Hak sahibinin ölümünün ardından varisler binayı satmak isterse, kamu, dönüşüm desteği için başta hangi oranda ortak olduysa yine o oranda satıştan pay alıyor" diye ifade etti.

Kentsel dönüşümde son dakika gelişmesi! Devlet tapuya hissedar mı olacak?

SATIŞTAN HİSSE ORANINDA DEVLET PAYI

Modelin nasıl uygulanacağı ile ilgili de bilgi veren Kiraz, “Diyelim ki devlet sizin dairenizin dönüşümü için yüzde 20 destek vererek ortak oldu. Daire satıldığında güncel satış fiyatı ne ise yüzde 20'sini alıyor. Bu uygulama, finansmanın sağlanmasına büyük katkıda bulunacaktır" diye aktardı.

Desteğin ipotek olarak değil de hissedar olarak verilmesinin bu düzenlemenin en önemli taraflarından biri olduğunun altını çizen Kiraz, "Devlet dairenizin bir kısmına verdiği kredinin değerine göre hissedar olacak. Artık ilk defa kamu, 'ipotek yapmayacağım, hissedar olacağım, hiçbir zaman ortaklığın sonlandırılmasını istemeyeceğim' diyor. Devlet bu parayı hissedar olarak hibe ediyor aslına bakarsanız" diye aktardı.

Dibe vuran altın için sır perdesi aralanıyor! İslam Memiş düşüş sonrası gelecek yeni fiyatları açıkladı!

SON DAKİKA! Benzine bu gece tam 2 lira 11 kuruş indirim geliyor! Sürücülere müjde! 

Eylül enflasyonunu alkol ve tütün fiyatları yükseltti!


Geri Dön