21 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde yüksek bina riski!

Kentsel dönüşümde yüksek bina riski!

İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, kentsel dönüşümlerle birlikte bazı bölgelerdeki riskli alanlara çok katlı binalar yapıldığını söyledi.



İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO)  Adana  Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, kentsel dönüşümlerle birlikte bazı bölgelerdeki riskli alanlara çok katlı binalar yapıldığını söyledi.


Kentsel dönüşümde yüksek bina riski!


ÇOK SAYIDA 'RİSKLİ ALAN'

Türkiye'de 2012'den beri yürürlükte olan Kentsel Dönüşüm Yasası ile birlikte inşaat sektörünün hızla büyüdüğüne dikkat çeken Kaya, ancak yeni yapılan binaların bazılarının Adana'da risk yarattığını savundu. Kaya, "Adana'da da, çok sayıda mahallede 'riskli alan' ilan edilmiş olup diğer taraftan da kentsel dönüşüm kapsamına alınmayan bölgelerde parsel bazında yapılan 'riskli bina' çalışmalarına da başlanılmıştır. Özellikle kentin görece değerli merkezlerinde iki-üç katlı binaların yıkılarak, yerlerine yoğunluğu yüksek çok katlı binalar yapılmaktadır. Ne var ki hem yıkım süreçleri hem de yerlerine yapılan yoğunluğu artan yüksek yapılar bir dizi sorunu da beraberinde getirmektedir" dedi.


YIKIMLAR KURALSIZ YAPILIYOR

Kentsel dönüşüm yıkımlarında kullanılan yöntemi de eleştiren Kaya şöyle konuştu: "Yıkımlar kurala, yönetmeliğe bağlı olmadan sürdürülüyor. Bu koşullar altında tecrübesiz şirketler maliyet hesabına göre yıkım yapıyor. Bu da can ve mal güvenliği açısından önemli bir zafiyet yaratıyor. Yıkım ruhsatları yapının olduğu ilçe belediyesinden alınıyor ancak binanın nasıl yıkılacağına dair tüm karar yıkım şirketinin inisiyatifine bırakılmış durumda. Bir binanın yapılırken nasıl projesi ve kuralı varsa yıkım için de olması gereklidir. Ancak yıkım için binanın elektrik, su ve doğalgaz bağlantısının kesik olması yeterli oluyor. Sonrasında da bilim ve tekniğe uygun yol ve yöntemler ve buna bağlı kural ve şartlar oluşturulmadan; görev, yetki sorumluluklar belirlenmeden yıkım işlemlerine başlanıyor."


HAK SAHİPLERİ TEDİRGİN

Adana'da imar sıkıntılarının kentte yaşayanlara büyük sıkıntı yarattığını söyleyen Kaya, "İmara kapalı bir alanda tespit edilen riskli bina yıkımı sonrasında binada yaşayan hak sahiplerinin nerede ve hangi koşullarda ev sahibi olacağı da ayrı bir muammadır. Bu durum da bir dizi sorundan bir tanesidir. Bir diğer çok önemli sorun da düşük yoğunluklu binalara dahi yetersiz gelen altyapı sistemleri, yol, kaldırım ve otopark ihtiyaçları geliştirilmeden, yerine yoğunluğu yüksek çok katlı binaların yapılması, kent hayatında zaten çekilmez halde olan sorunları artırmak demektir" diye konuştu.


VATANDAŞ MEVZUATI BİLMİYOR 

Kentsel dönüşümde vatandaşın ne yapacağını bilemediğini de vurgulayan Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaşlar, ne yapmaları gerektiğini, zaten sınırlı olan itiraz haklarını bilmiyorlar. İşleyiş vatandaşın bilgisiz kalması üzerine kurulmuşçasına ilerliyor. Şubemize, konuyla ilgili sorularını ve sıkıntılarını aktaran, doğru bilgi ve çözüm önerileri arayan çok sayıda vatandaşımız geldiğinden bu sorunları yaşayanlarla birebir iletişimiz olmaktadır. Şubemiz hem kamusal yarar çerçevesinde hem de mesleki alanımızla ilgisi nedeniyle konuyla ilgili kapsamlı çalışmalar yürütmektedir. Kamuoyunun aydınlatılmasını sağlamak, yetkilileri düzenlemeler yapmak konusunda uyarmak, önlemler alınmasını temin etmek bu çalışmalarımızın en önemli amacıdır.


Hürriyet 



Haber Hürriyet Çukurova-GAP şu şekilde yer aldı....


İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, kentsel dönüşümlerle birlikte bazı bölgelerdeki riskli alanlara çok katlı binalar yapıldığını söyledi. 


ÇOK SAYIDA 'RİSKLİ ALAN' 


Türkiye'de 2012'den beri yürürlükte olan Kentsel Dönüşüm Yasası ile birlikte inşaat sektörünün hızla büyüdüğüne dikkat çeken Kaya, ancak yeni yapılan binaların bazılarının Adana'da risk yarattığını savundu. Kaya, "Adana'da da, çok sayıda mahallede 'riskli alan' ilan edilmiş olup diğer taraftan da kentsel dönüşüm kapsamına alınmayan bölgelerde parsel bazında yapılan 'riskli bina' çalışmalarına da başlanılmıştır. Özellikle kentin görece değerli merkezlerinde iki-üç katlı binaların yıkılarak, yellerine yoğunluğu yüksek çok katlı binalar yapılmaktadır. Ne var ki hem yıkım süreçleri hem de yerlerine yapılan yoğunluğu artan yüksek yapılar bir dizi sorunu da beraberinde getirmektedir" dedi.



Hürriyet Çukurova-GAP


Geri Dön