22 / 12 / 2024

Kentsel dönüşümle 7 milyon ev atıksız yıkılacak!

 Kentsel dönüşümle 7 milyon ev atıksız yıkılacak!

Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümde 7 milyon konutun doğaya hiç atık bırakmadan yıkılması talimatını verdi. Bayraktar “Molozların taşınması için ise 60 firma talip oldu” dedi



Yaklaşık 400 milyar dolarlık bir ekonomi yaratması beklenen kentsel dönüşüm çalışmaları alt sektörlere de canlılık getirecek. 7 milyon konutun dönüşümün yanı sıra, eski binaların yıkılması nedeniyle ortaya çıkan moloz ve hafriyat da önemli bir ekonomik yaratıyor. Bu molozların atılması için kolları sıvayan Çevre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 7 milyon konutun doğaya hiçbir şekilde atık bırakmayacak şekilde dönüştürmeyi planladı. 


Bina atomlarına ayrıştırılıyor


Yaklaşık 600-700 milyon metreküp inşaat atığı oluşacağını hesaplayan bakanlık, molozların taşınması ve ayrıştırılmasına 60 firmanın talip olduğunu açıkladı. Türkiye tarihi dönüşüme hazırlanırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde ortaya çıkacak hafriyat ve molozları dönüştürecek firmaları mercek altına aldı. Yıkım çalışmalarının ‘sıfır atık’ parolasıyla gerçekleşeceğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “Çürük binalar doğaya hiçbir atık bırakıImayacak şekilde yıkılacak. Binanın demirinden en küçük çivisine, ahşabından camına her şeyi yeniden kazanılacak” dedi. Çürük binaların yıkım şekilleri arasında yurtdışında olduğu gibi patlatma yöntemin de kullanılacak. Yıkımına karar verilen binanın öncelikle maliyet hesabı yapılacak. 7 milyon binanın elden geçeceğini hesaplayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tüm yıkılacak binaları geri dönüştürecek. Türkiye’nin bir binadan çıkacak hemen hemen tüm maddelerin geri dönüşüm tesislerinin olduğunu tespit eden bakanlık, yıkımdan sonra ortaya çıkan moloz ve beton için de düşük kaliteli beton ve çimento üreten tesis kurulması için inceleme yapıyor. Yıkımdan önce tamamen ayıklama yöntemi ile öncelikle dış cephe kaplaması, pencere ve kapılar, mutfak-banyo setleri kaldırılacak. Dış cephenin soyulması ile Türkiye’nin yıllardır tartıştığı aspest, kullanılmış ise toprağa karışmadan yok edilecek. Bina içinde görünür demir ve borular, elektrik ve su tesisatı, tüm kablolar ve zemin malzemeleri geri dönüşüm için sökülecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dönüşüm çalışmalarında çevreye zarar verilmemesini istedi.

Star


Geri Dön