02 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümü fırsat bilen arsa tapulu ev alıyor!

Kentsel dönüşümü fırsat bilen arsa tapulu ev alıyor!

Kentsel dönüşüm, konuta yatırım yapmak isteyenlerin davranışlarını değiştirdi. İstanbul Sefaköy bölgesinde son 4 ayda arsa tapulu evlere talebin patlamasıyla fiyatlarda yüzde 50 artış olduğu belirtiliyor.



Kentsel dönüşüm, konuta yatırım yapmak isteyenlerin davranışlarını değiştirdi. Avrupa yakasındaki Sefaköy bölgesinde son 4 ayda arsa tapulu evlere talebin patlamasıyla fiyatlarda yüzde 50 artış olduğuna dikkat çeken Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, bu bölgede arsa tapulu evlerin metrekare fiyatının 1.000 liradan 1.500 liraya çıktığına dikkat çekti.


Emlak metrekare fiyatlarının 3 bin 500 lira barajına yaklaştığı İstanbul’da, talepler ikincil nitelikteki gayrimenkullere yoğunlaşmaya başladı. Yaşanan demir fiyatlarındaki hızlı yükseliş, yapı ruhsatı, KDV oranındaki artış, Suriye başta olmak üzere Arap ülkelerinden göç ve seçimler nedeniyle proje bazlı gayrimenkullerde yaşanan fiyat artışları gözleri arsa tapulu emlaklara çevirdi. Çünkü bu gayrimenkuller hem Kentsel dönüşüm kapsamına giriyor hem de  o döneme kadar kira getirisi sağlıyor. Ayrıca kentsel dönüşümde ödenecek KDV oranının da yüzde 1 olması alıcı açısından riski minimize ediyor. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, İstanbul’da Şirinevler, Bağcılar, Esenler gibi merkezlerde yer alan, ancak kredi kullanımına uygun olmadığı için nispeten daha uygun fiyattan pazarlanan gayrimenkullere talebin arttığına dikkat çekerek, “Avrupa yakasında en fazla Sefaköy, Yenibosna, Zeytinburnu, Şirinevler, Bağcılar, Esenler ve Gaziosmanpaşa; Anadolu yakasında ise Fikirtepe, Kartal (başta Soğanlık) ve Pendik’te bulunan arsa tapulu yerlere özellikle B ve C gelir seviyesine sahip kesimler rağbet gösteriyor.” dedi.


Kat irtifaklı veya kat mülkiyetli bir konutun metrekare fiyatı ile arsa tapulu bir konutun fiyatı arasında ortalama yüzde 30 fiyat farkı bulunuyor. Mesela Bahçelievler’de kat irtifaklı/mülkiyetli 100 metrekare büyüklüğünde yeni bir konutun değeri ortalama 320 bin lira iken aynı büyüklükte arsa tapulu bir gayrimenkulün değeri 160 bin lira civarında. “Sefaköy’de de geçtiğimiz 4 aylık dönemde arsa tapulu olan yerlere talep o denli arttı ki fiyatlarda yüzde 50 oranında bir artış görüldü. Arsa tapulu yerlerin metrekare fiyatları 1.000 liradan 1.500 liraya çıktı.” diyen Erilkun, yeni ve kat mülkiyetli/irtifaklı binalarda metrekare fiyatının ise 3 bin lirayı aştığını kaydetti. Keza Kartal’da  E-5’in üst kesiminde kalan Soğanlık bölgesinde kat mülkiyetli/irtifaklı ikinci el 100 metrekarelik bir konutun satış fiyatının 230 bin lira iken, benzer büyüklükte arsa tapulu bir konutun değeri nin 170 bin lira olması Erilkun’un değerlendirmelerini destekliyor. Kartal Merkez ve Cevizli lokasyonuna inildiğinde fiyatlar hızla tırmanıyor. Cevizli’de metrekare fiyatları kat irtifaklı/kat mülkiyetli ikinci ellerde 2 bin 800 lira, sıfır nitelikli yapılarda 3 bin 500 lira, arsa tapulu yerlerde ise 2 bin liradan alıcı buluyor.


Kira depozitolarında yasal zorunluluk


Borçlar Kanunu’nun 342. maddesindeki değişiklikle bugüne kadar kiraya verenin elden almayı tercih ettiği depozito bedelinin taraflarca bankaya yatırılması yasal bir zorunluluk oldu. Kanunda depozito bedelinin 3 aylık kira bedelini aşmamasına, vadeli hesaplarda vadenin kira sözleşmesinin süresi kadar olmasına da dikkat çekiliyor.

 


Arsa tapulu ev alırken bunlara dikkat!


Gayrimenkul alırken amortisman süresini hesaba katın.


Kentsel dönüşüme kadar elde edilecek kiranın  yatırımın ne kadarını refinanse edeceğini hesaplayın.


Satın alırken bölgenin kentsel dönüşümdeki hızını, binadaki kat sayısını ve malikin arsadaki payını göz önünde bulundurun.


Arsa payı az, yüksek katlı bina değil, arsa payı çok, inşaat alanı yüksek, az katlı yerler öncelikli olmalı.



Zaman




Geri Dön