Kentsel dönüşümü hızlandıracak teklif, TBMM’ye sunuldu yüzde 50+1 dönemi başlıyor! İşte yapılacak değişiklikler...
Türkiye'nin gündeminde yer alan kentsel dönüşüm projesi için yeni adım atıldı. Ak Parti tarafından hazırlanan Kentsel Dönüşüm Yasa Teklifi Meclis'e sunuldu. İşte yasa teklifinde yer alan maddeler ve detayları...
Hükümet kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak için kolları sıvadı. Bu kapsamda Kentsel Dönüşüm Yasa Teklifi'ni hazırlayan hükümet dün bu teklifi Meclise sundu. Ülke gündeminde yer alan kentsel dönüşüm projesi için çalışmalar başladı. Ak Parti tarafından hazırlanan Kentsel Dönüşüm Yasa Teklifi Meclis'e sunuldu. İşte yasa teklifinde yer alan maddeler ve detayları...
Kentsel dönüşümü hızlandıracak teklif, dün TBMM'ye sunuldu. Söz konusu proje için salt çoğunluk yeterli olacak. Riskli yapıya çilingir ile girilebilecek. Tahliyede gerekirse kolluk kuvveti çağrılacak.
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmasını da kapsayan teklifin yasalaşmasıyla beraber daha önce mal sahiplerinin üçte iki çoğunluğuyla alınan kararların yüzde 50+1 ile alınması uygulaması başlayacak.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre teklif şu değişiklikleri içeriyor:
HASARLI BİNALAR HIZLA YIKILACAK: Deprem bölgesindeki kentlerde hasarlı yapıların hızla yıkılması için yargılamadaki bazı süreler kısaltılıyor. Davaların ortalama 170 günde bitmesi ve tehlike oluşturan yapıların hızla yıkılması planlanıyor.
RİSKLİ BİNAYA ÇİLİNGİR İLE GİRİLECEK: Yıkılma riski olan yapıların tespiti malik ya da kiracılar tarafından engellenirse mülki idare amirinden izin alınıp çilingirle eve girilecek ve gerekli tespitler gerçekleştirilecek. Yine riskli konutların tahliyesinde, mülki idari amirin izni ve kolluk kuvveti marifetiyle kapalı alanlar açtırılacak ve tahliye yapılacak.
YÜZDE 50+1 KURALI: Riskli konutların dönüştürülmesi sürecinde kararlar salt çoğunlukla yani yüzde 50+1 ile uygulamaya başlanabilecek. Şu anki sistemde maliklerin üçte ikisinin karara destek vermesi gerektiği için dönüşüm bir türlü yapılamıyordu. Ayrıca yapı ruhsatı alınması da dâhil olmak üzere, mülk sahiplerinin tamamının muvafakatiyle yürütülmesi gereken tüm iş ve işlemlerin maliklerin salt çoğunluğu ile alacakları karara istinaden yapılabilmesine de imkân sağlanıyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLIĞI: Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmasına dair esaslar yasaya taşınarak güçlendiriliyor. Dönüşüm alanlarında su, elektrik, doğalgaz işlemlerinin durdurulması gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait birçok yetki de başkanlığa devrediliyor.
YERLEŞİM YERLERİ DE REZERV ALAN: Kentsel dönüşüm için rezerv alan yalnızca yeni yerler olmayacak. Mevcut yerleşim yerlerindeki bölgeler de rezerv yapı olanı olarak belirlenebilecek.
TEBLİĞ KOLAYLAŞIYOR: Riskli yapılara dair tebliğ konutun kapısına asılarak, e-Devlet'ten bildirilerek veya mahalle muhtarlıklarda ilan edilerek yapılmış sayılacak.
MALİ YARDIM YAPILACAK: Anlaşma ile tahliyesi yapılan riskli yapıların mülk sahiplerine mali yardım yapılabilecek.
90 GÜNLÜK YIKIM SÜRESİ: Riskli yapı olarak tespit edilen binaların yıktırılması için maliklere tek seferlik 90 güne kadar süre verilebilecek.
ORTAK MÜLKİYET: Dönüşümde yeni konutun borcunu ödeyemeyecek dar gelirli vatandaşlara için kolaylık da sağlanacak. Dar gelirlilerin evleri tapuda mülk sahibi ile başkanlık adına paylı mülkiyet esaslarına göre tescil ettirilecek.
Kiracılara müjde! Kira ödemelerinde devrim niteliğinde düzenleme!
Kaan Yücel: 'Kentsel dönüşümdeki en büyük sorun gecekondulaşma!'