02 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümün 3. dönemi bugün başladı!

Kentsel dönüşümün 3. dönemi bugün başladı!

Marmara Depremi'nin 14. yıl dönümünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa'dan başlattığı kentsel dönüşüm projelerinin 3. dönemi kapsamında İzmir'de 36 daire ve işyerinden oluşan gecekonduların yıkımına başlandı



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Marmara Depremi'nin 14. yıldönümünde 46 ilde başlattığı 3. kentsel dönüşüm projesi kapsamında İzmir'de 36 daire ve işyerinden oluşan gecekonduların yıkımına başlandı. 


Yıkım töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdür Vekili Erkan Yaşacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa'da başlattığı kentsel dönüşümün üçüncü büyük hamlesi kapsamında İzmir'de 40'a yakın konutun yıkılarak yenine 120 bağımsız bölümün yapılacağını söyledi.


Kentsel Dönüşüm Yasası'nın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana İzmir'de 130 binanın bu kapsamda yıkıldığını belirten Yaşacan, "Bugün 17 binden fazla insanımızın hayatını kaybettiği Marmara Depremi'nin yıl dönümü. Bugün deprem olmadan, depremde yıkılabilecek binaların yıkımını gerçekleştirip insanımızın can ve mal güvenligini sağlamak güzel bir projeyi hayata geçiriyoruz. Burada vatandaşlarımızın yüzde 100 katılımıyla bir proje gerçekleştiriliyor. Yıkım gönüllülük esasına göre gerçekleştirildiği için kimse kepçeye taş atmıyor" dedi. 


Bugün itibirayle İzmir'in 3 noktasında kentsel dönüşüm için yıkım yapıldığını kaydeden Erkan Yaşacan, şunları söyledi: 


"Toplamda 40'a yakın bina yıkılacak. Bu yıkımların hepsi 6306 sayılı kanun kapsamında gerçekleştiriliyor. Bu kanunun temel amacı insanımızın can ve mal güvenliğini sağlamak ve yaşanabilir standartlarda mekanlar oluşturmaktır."


Yıkımı yapılan binalarda dairesi olan Kerim Kalkan, dairelerini gönüllü olarak müteahhite verdiklerini ifade ederek, "Yıkımı izlediğimizde evlerin ne kadar dayanıksız olduğunu gördük. Bu evlerin içinde kalsaydık her hangi bir depremde facia olacağını yıkım esnasında gördük. Devletimize teşekkür ediyoruz" diye konuştu. 


Ali Ercan ise yıkılan binaların birinde yaklaşık 35 yıldır oturduğunu kaydederek, binaların en ufak bir kepçe darbesiyle yıkıldığına kaydederek, "Kendiliğinden yıkılabilen binalarda oturuyormuşuz. Bu imkanı sağlayanlardan Allah razı olsun" dedi. 


Müteahhit firma yetkilisi İdris Avcı, 16 parsel ve 2 arsa üzerinde yapacakları inşaatı 9 ay içinde bitirecekerini söyledi.


Bayraklı ilçesinde yıkımı gerçekleştirilen bin 750 metrekare alanda zemin artı 2 ve 3 katlı işyeri yapılacak. Tek yapı halinde inşa edilecek yeni binada 80 ofis ve zeminde bin 700 metrekare işyeri bulunacak. 

AA


Geri Dön