29 / 04 / 2024

Kocaeli Cedit kentsel dönüşüm çalışmalarında yıkımlar başladı!

Kocaeli Cedit kentsel dönüşüm çalışmalarında yıkımlar başladı!

Kocaeli İzmit'te devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında çalışmalar başladı. Çalışmalar dahilinde ilk yıkım işlemi gerçekleşti.



İzmit Belediyesi Cedit Mahallesi'nde kentsel dönüşüm çalışmaları için düğmeye bastı. Kocaeligazetesi'nde yer alan habere göre; kentselödnüşüm projesi dahilinde Cedit Mahallesi'nde ilk kazma vurma işlemi gerçekleşti. Yüksek maliyet nedeniyle devredilen proje ile Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığıyla yürütülüyor.

İki ekip halinde çalışmalar devam ediyor

Geçen Mart ayında uzlaşma için görüşmeler yapılırken  Cedit Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları için ilk yıkım bugün yapıldı. 1.541 hak sahbinin yer aldığı proje hakkında açıklama yapan Cedit Projesi Koordinatörü Emre Özkan, “Biz bu çalışmalara 2020’nin Eylül ayında başladı. Çalışma sürecimiz hız olduğu için, İzmit Belediyesi’nden verileri temin ettik. Hak sahiplerini belirledik. Hakkaniyet anlamında bir düzenleme yaptık. Bakanımız buraya gelip görüşmeler yapıldıktan sonra çalışma ofisi kuruldu. Haftanın 7 günü saat 8:30 ile 17:30 arası mesai yapıyoruz. İki ekip halinde çalışıyoruz. Çalışmalarımız hızlı ilerliyor” dedi.

Kocaeli Cedit kentsel dönüşüm çalışmalarında yıkımlar başladı!

5 bin bina yıkılacak

Çalışmalar dahilinde 5 bin binanın yıkılacağını söyleyen Özkan, “Gelen vatandaşların yüzde 80’i ile uzlaşma sağladık. Vatandaşlar gayet olumlu bakıyor. Geri kalan yüzde 20’i ile miras, vesayet gibi hukuksal nedenlerden dolayı anlaşamadık. Günde ortalama 30 kişi ile görüşüyoruz. 19 Milyon liralık bir anlaşma yaptık. Şu ana kadar 13 milyon liralık ödeme yapıldı. Ödemeleri kesinlikle bekletmiyoruz. Bugün itibari ile Cedit Mahallesi, Eski Hastane Sokak, No 79, 4159 ada 12 nolu parseldeki iki katlı binanın yıkımını yapacağız. Yıkılmaya hazır ise 5 binamız daha var. Vatandaşlarımızı mağdur etmeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

1.105 konut inşa edilecek

Çalışmaların olduğu alanda açıklama yapan Emlak İstimlak Daire Başkanı Sebahattin Yamak, "Bugün İzmit için önemli bir gün. Cedit 6 yıllık hikayesi olan Cedit Mahallesi'nin inşası için ilk binamızı bugün yıkıyoruz. Bu projede hem ekonomik hem manevi olarak yardımı olan Tahir Büyükakın'a teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca Cedit halkı ve İzmitlilere teşekkür ediyoruz. Büyükakın bu projenin  yürümez hale geldiğini gördüğünde elini taşın altına koydu.  İlk projede bin 500 konut tasarlanıyordu. Bakanlığımızın yatay mimari hassasiyeti sonrası bin 105 konut inşa ediyoruz. Bin 541 hak sahibi var. Biz de bin 105 konutun inşasına başlayacağız. Burası topagrafya ve coğrafya açısından bizim en eski mahallemiz. Afetlerde sıkıntılar yaşanan yangınlarda itfaiyenin giremediği bir yer burası” dedi.

Kocaeli Cedit kentsel dönüşüm çalışmalarında yıkımlar başladı!

Büyük başarı

Sözlerine devam eden Yamak şu açıklamalarda bulundu: su seyrelteceğiz. Burası sosyal donatı alanları, yasam alanları ile beraber güzel bir yer olacak. Yüzde 36'lık bir kesim vatandaşımız ile anlaşma sağladık. 230 vatandaşımıza 19 milyonluk bedel anlaşması yaptık. 13 milyonunu ödedik. Hem ekonomik anlamda hem başka alanlarda sıkıntımız yok. Cedit Projesi Türkiye'de belki de eşi olmayan bir proje. Bu projenin maliyetinin yüzde 67'sini bakanlığımız yüzde 33'ünü vatandaşımız karşılıyor. Bu başarı Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın'ın başarısıdır"

Kocaeli Cedit Kentsel Dönüşüm projesi için 200 kişiyle uzlaşma sağlandı!


Geri Dön