25 / 12 / 2024

Kentsel tasarım eşitlikçi olmalı!

Kentsel tasarım eşitlikçi olmalı!

TOPLUMSAL cinsiyet eşitliğini sağlayıcı önemli projeleri sayesinde Türkiye'nin ilk Mor Bayraklı yerel yönetimi olan Çankaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kenti ve cinsiyet eşitliğini buluşturan önemli bir panel düzenledi



Çankaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında “Kent, Cinsiyet ve Eşitlik: Kentte Cinsiyet Eşitliğini Örmekö konulu bir panele ev sahipliği yaptı. Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen paneli, çok sayıda kadının yanı sıra kadınların özgürlük ve eşitlik mücadelesine destek veren erkekler de izledi. Moderatörlüğünü Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün'ün yaptığı panele konuşmacı olarak CHP  Ankara  Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil Sancar, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner ve Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Altay Baykan katıldı. Panelin açılışını yapan moderatör İlknur Üstün, Ankara Valiliğinin 8 Mart kutlamalarını yasakladığını hatırlatarak panelin öneminin bir kat daha arttığını vurguladı.


BÜYÜKANNELERİN TORUNLARINDAN İLERİDE OLDUĞU TEK ÜLKE

Panelin ilk konuşmacısı olan CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Türkiye'nin son yıllarda kadın hakları ve özgürlükleri alanında sürekli gerilediğini vurgulayarak, “Öyle bir noktaya geldik ki, Türkiye belki de büyükannelerin kadın hak ve özgürlükleri konusunda torunlarından daha ileri olduğu tek ülke. Bir yanda 1934'de bizzat Atatürk'ün teşvikiyle, haklarını aramak için sokağa çıkan ve eylem yapan kadınlar var, bir yanda 2016 yılında Valilik emriyle 8 Mart kutlamalarının, yürüyüşlerinin yasaklanması. Hele polisin bu yasağı barışçıl bir şekilde protesto eden ve hiçbir taşkınlık yapmayan kadınları döverek gözaltına alması ve bu sırada söylediği sözler, kabul edilebilir gibi değil" dedi.

Türkiye'nin kadın istihdamı alanında OECD ülkeleri arasında sonuncu sırada olduğunu; siyasette kadın temsili başlığındaki tablonun daha da vahim olduğunu kaydeden Bilgehan, dünya genelindeki örneklerin, kadınların yönetimde olduğu kentlerin daha yaşanabilir olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

EŞİTLİĞİN İZLERİ, ADALET VE EĞİTİM ALANLARINDA SÜRÜLMELİ

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin izlenmesi üzerine konuşan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil Sancar Türkiye'de son 30 yılda kadın - erkek eşitliğinin sağlanması için atılan adımlardan bahsederek, temel sorunun yasalardan değil uygulamadan kaynaklandığını vurguladı. Anayasa'nın 10. Maddesi'nin “Devlet, kadın - erkek eşitliğini sağlamakla yükümlüdürö şeklinde değiştirildiğini hatırlatan Sancar, bu değişikliğin eşitliğin sağlanması görevini kamuya yüklediğini söyledi. Kadına yönelik şiddetin engellenmesinden toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına, bu konuda atılması gereken tüm adımların eğitimle birlikte atılması gerektiğini belirten Sancar, kadına yönelik şiddetin cezasız bırakılmamasının önemini vurguladı. İzleme politikalarının eğitim ve adalet mekanizması kadar toplumsal yapı bağlamında çalışması gerektiğini kaydeden Sancar, “Şiddet uygulayan erkeklere yönelik çalışmalar yapmak, şiddetin kaynaklarını tespit etmeyi ve dolayısıyla engellemeyi sağlar" diye konuştu.


KENTSEL TASARIMIN EŞİTLİKÇİ OLMASI GEREKİR

Panelde, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik bir adım olarak kentsel tasarım başlığında konuşan Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Altay Baykan da kent planlamasının toplumsal yapıya önemli etkileri olduğunu kaydetti. Bu konuda yerel yönetimlerin yasal çerçeveyi ve planlama sürecini yönlendirmek açısından yerel eşitlik eylem planları hazırlamalarının önemli olduğuna dikkat çeken Baykan, Çankaya Belediyesi'nin bu konudaki adımının takdire değer olduğunu kaydetti.

Eşitlikçi kentsel planlamanın toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak açısından önemli olduğunu söyleyen Baykan “Uygulanabilir ve gerçekçi hedeflerle yapılan yerel eşitlik eylem planları, toplumsal cinsiyet eşitliğinin kentsel planlamadan başlayarak sağlanması açısından gerekliö dedi. Baykan, kadınların kamusal alanları kullanma açısından yaşadığı zorlukların temelinde kamusal alanın erkeklere bırakılması olduğunu da söyledi.

BELEDİYE HAZIR

Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner de, Çankaya Belediyesi'nin toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak adına yaptığı çalışmaları ve bu alandaki kentsel planlama örneklerini anlattı. 50'den fazla sivil toplum örgütünün katkısıyla hazırlanan Yerel Eşitlik Eylem Planı hakkında da bilgi veren Güner, “Çankaya, gerek planlama gerek bütçeleme gerekse de uygulama alanında toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı ve bunun için tüm kaynaklarıyla çalışan bir yerel yönetim olmanın mutluluğunu yaşıyorö dedi.

Soru ve cevaplarla interaktif biçimde ilerleyen panel, Grup Alegria'nın müzik dinletisiyle sona erdi.


Ankara 24 Saat 


Geri Dön