28 / 04 / 2024

KENTSEV: İstanbul'a özel kentsel dönüşüm yasası hayata geçirilmeli!

KENTSEV: İstanbul'a özel kentsel dönüşüm yasası hayata geçirilmeli!

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Başkan Vekili Haldun Ersen, İstanbul'a özel kentsel dönüşüm yasasının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.



KENTSEV tarafından yapılan açıklamaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin, ''Kentsel dönüşüme ilişkin İstanbul'a özel bir yasa çıkarmayı düşünüyoruz. Şu ana kadar 11 yıldır devam eden İstanbul'daki kentsel dönüşüm işinde ne tür engellerle karşılaşmışsak bunları bertaraf edecek, bir an önce işi hızlandıracak tedbirleri alıp bu yasayı da çıkarmak istiyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Haldun Ersen, kentsel dönüşümde süreci tıkayan noktalardan bahsederek, İstanbul'a özel kentsel dönüşüm yasası tüm paydaşlardan görüş alınarak hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. 

 KENTSEV: İstanbul a özel kentsel dönüşüm yasası hayata geçirilmeli!

Bu yasanın sürecin hızlanması için çok önemli olduğunu belirten Ersen, diğer bölgeler için 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un uygulanmasına devam edileceğini anlattı.

Ersen, "Bu nedenle 6306 sayılı kanundaki uygulamaların engele takılmadan sürdürülebilmesi için evvela diğer kanunlarda yer alan tebligat, sözleşme, mülkiyet hukuku, tescil gibi konularda değişikliğe gidilmesi veya birbiri ile çelişen durumlarda '6306 Sayılı Kanun'daki maddelerin geçerli olacağı' şeklinde bir maddenin eklenmesi gerekmektedir." açıklamasında bulundu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İKİ ANA FAKTÖR YAVAŞLATIYOR!

Haldun Ersen, kentsel dönüşümün önüne engle olan iki faktörün, itiraz eden ve dava açan vatandaş ile yanlış uygulanarak diğer kanunların hükümlerine takılan idari uygulamalar olduğunu söyledi. 

Kentsel dönüşümlerde sorunun 3 başlık altında toplayan Ersen bunların, "mekandan gelen", "mülkiyetten gelen" ve "malikten kaynaklanan" sorunlar olduğunu anlattı.

Ersen, kentsel dönüşümü 6306 Sayılı Kanun sınırları içinde çözmeye yönelik modeller geliştirdiklerini ve böylece dava açılsa dahi dönüşüm sürecinin yasal engellere takılmamasına yardımcı olduklarını aktardı.

KENTSEV'den İstanbul için kentsel dönüşüm yol haritası KENTSEV Başkan Vekili Ersen, İstanbul için kentsel dönüşüm yol haritası hazırladıklarını belirterek,Merkezi yönetim tarafından finansman modelleri geliştirilmeli ve finansman desteklerinin sağlanmasını belirtti.

 KENTSEV: İstanbul a özel kentsel dönüşüm yasası hayata geçirilmeli!

 İstanbul için kat malikleri anlaşma oranı 3'te ikiden yüzde 50'ye çekilmesi gerektiğine vurgu yapan Ersen: '' Yerel yönetimler, ada veya alan bazlı kentsel dönüşümlerin yapılmasını sağlamalıdır. İstanbul'un nüfusu şehrin geniş çeperlerine doğru kaydırılmalı. Kente iç ve dış göç durdurulmalı, İstanbul'daki sanayi tesisleri nüfusla birlikte başka bölgelere taşınmalı." dedi.

Ersen, metrekarelerin küçülmesine ve ödemelerdeki yetersizliklere dair sorunların giderilmesi ile kiracıların farklı illerde ikamet etmelerini destekleyici modellerin geliştirilmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

Farklı illerde ikamet etmek isteyen vatandaşlar için imar hakkı transferi sağlanması önerisinde bulunan Ersen, kat malikleri ile müteahhitleri buluşturacak ve uzlaştıracak bir sistem kurulmasının önemine işaret etti.

Ersen, küçük müteahhitlerin birleşerek projeleri yönetmesi ve müteahhit payını karşılayamayan vatandaşlar için düşük faizli kredi imkanı verilmesi gerektiğini bildirdi.

Kadıköy ve Kartal'da 9 bin 500'e yakın riskli yapının yıkımı tamamlandı! 

Türkiye'deki 20 milyon konutun üçte biri dönüşmeli! Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan kentsel dönüşüm açıklaması! 

Geri Dön