Kepez'deki emsal artışı yüksek katlı kentleşmeye yol açar!
Antalya Hürses Gazetesi'nin yazarlarından Abdullah Yalçın bugünkü yazısında Kepez'deki emsal artışını kaleme aldı. İşte Abdullah Yalçın'ın o yazısı..
Kepez İlçesi yıllarca “gecekondu / tapu / oy” üçgeni içinde gelişmeye çalıştı.
Zamanında devletin arazisini çevirip ev yapmış vatandaşlara parsel bazında tapuları verildi.
Süreç içinde de “2 kat yetmez 3 kat olsun” talebi doğrultusunda; imar planı kararı kamu kullanımına ayrılan yol, yeşil alan, okul, karakol, ibadet yeri, sağlık tesisi, gibi alanlarda aynı değerde emsal artışı yapılmadan sadece konut alanlarında yüzde 30 emsal artışları yapıldı.
Yerel seçim kampanyalarında bile ‘tapu vaadi’ hep parsel üzerinden oldu.
Kentlerin sağlıklı gelişebilmesi için daha nitelikli ada bazında yapılaşmaların olması gerektiği düşünülmedi, onun yerine parsel bazında yeşilden uzak 2 ya da 3 katlı yapılara imkan tanındı.
1999-2004 yılları arasında Kepez Belediye Başkanı olarak görev yapan Mehmet Atay, kendi ilçesinde vatandaşlara tapu verileceği zaman ada bazında 3-5 kişiyi şuurlandırarak plan yapmıştı.
Yapılan doğruydu, ama vatandaş aşırı tepki gösterdi ve bir sonraki seçimde başkan seçilebilecek oy vermedi.
Dolayısı ile seçimlere ve oy’a endeksli bir kent yapılaşması özellikle Kepez İlçesi’nde ola geldi.
Hakan Tütüncü Başkanlığı’ndaki Kepez Belediyesi, sağlıklı yapılaşmanın tesis edilebilmesi, daha nitelikli ada bazında yapılaşmanın oluşabilmesi ve kentsel dönüşüm uygulamalarının hayata geçirilebilmesi amacıyla 5000 m2 ile 10000 m2 arasındaki parsellere yüzde 5, 10000 m2 ve üstü parsellere ise yüzde 10 emsal arttırılarak yapılaşma hakkı verilmesi konusunda bir çalışma başlattı.
Aslında yıllar önce, yani Kepez gecekondulaşıp, dediğim gibi seçimlerde oy almak adına tapu dağıtımları olurken, büyük parsellerden oluşan yapılara imkan verilmeliydi.
Kendi parseli içinde havuzu olan, yeşili bol olan, otoparkı olan ve sağlıklı bir ortamı olan yapılaşma olmalıydı. Ancak olmadı, amaparsellerin Tevhit (birleştirme) edilmesi ile en az 5000 m2 parsel ortaya çıkartılırsa o zaman emsal artışı ile yüksek katlı bir kentleşme yaratılmak isteniyor.
Çalışmayı incelediğim zaman emsal farkı verilirken nüfus artışının yaşanabileceği, trafik yoğunluğunun oluşabileceği, 2 ya da 3 katlı yapılaşmalara göre oluşan nüfus yoğunluğuna göre planlanmış sosyal donatı alanlarının düşünülmediğini gördüm.
Vatandaşın talebi, siyasetçilerin oy kaygısı ile sadece konutlarda yüzde 30 emsal artışı yapmak ile, aynı şekilde sosyal donatı alanlarında artış yapılması ile en az 5000 m2 parsele artı emsal vermek arasında hiçbir fark yok.
Önümüzdeki Cuma günü yapılacak olan Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında gündeme gelecek olan 5000 m2 ile 10000 m2 arasındaki parsellere yüzde 5, 10000 m2 ve üstü parsellere ise yüzde 10 emsal arttırılarak yapılaşma hakkı verilmesinde sosyal donatı alanlarının da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Artacak nüfus yoğunluğundan dolayı yaşanacak sıkıntı belki günümüzde ve yakın gelecekte hissedilmeyebilir ama daha sonraki yıllarda bu sıkıntı yaşandığı zaman çözüm bulmakta zor olacaktır.
Hem Büyükşehir Belediyesi’nin hem de Kepez Belediyesi’nin kentin bütününü düşünerek bütüncül bir plana uygun şekilde şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararını yeniden değerlendirme yapmalıdır.
Antalya Hürses/ Abdullah YALÇIN