29 / 04 / 2024

Tarık Duman: Yüksek katlı projelere izin verilmeli!

Tarık Duman: Yüksek katlı projelere izin verilmeli!

Kocaeli'deki şehir plancılarından Tarık Duman, kentsel dönüşüm ile ilgili olarak atılan adımları ve yaşanan süreçteki sorunları anlattı. Duman, yüksek katlı projelere izin verilmesi gerektiğini söyledi




 Kocaeli'deki şehir plancılarından Tarık Duman, kentsel dönüşüm ile ilgili olarak atılan adımları ve yaşanan süreçteki sorunları anlattı. Duman, yüksek katlı projelere izin verilmesi gerektiğini söyledi " Şehir Planlamacısı Tarık Duman, Kocaeli'de şehir planlaması açısından problemler yaşandığını söyledi. İzmit'in geçmişinden beri çarpık kentleşme kurbanı olduğunu savunan Duman, kentin çarpık yapılaşmanın yaşandığı bir kent haline geldiğini ifade etti. 

Planlamaların uygulamaya geçmesi için kentsel dönüşümün gerektiğini belirten Tarık Duman, "Çarpık yapılaşma yoksul insanların yaşadığı bölgelerde görülüyor. 

Müteahhitler ve halk kentsel dönüşüm konusunda fikir ayrılığı yaşıyor. Bu konuda devlet eliyle bir çalışma yapılması gerekiyor. Eğer kentsel dönüşümü yapılabilir hale getirirlerse, imar planlarıyla ilgili daha fazla haklar tanınırsa İzmit değişir. 

Planlama yapılırken kentsel dönüşüme de yönlendirmek gerekiyor" dedi. 

"Türkiye'de bölge farklılıkları var. Doğu Anadolu ile Marmara'da aynı Kentsel Dönüşüm Yasası'nın geçerli olması problem çıkarıyor. Burada halk ile müteahhitleri karlı çıkaracak bir çalışa yapılması lazım. 

TOKİ ve Kent Konut 15-20 katlı binalar yapabiliyorsa aynı imkan müteahhitlere de verilmeli. Bina ne kadar yüksek olursa, halkın kazancı ve hakkına düşeceği daire sayısı artar, müteahhit kar yapacağı işten de kaçmaz" dedi. 


Kentsel Dönüşüm projelerinin sancılı bir şekilde gerçekleştiğini söyleyen Duman, müteahhit ve halk arasında bir kopukluk yaşandığını da sözlerine ekledi. Duman, "Kentsel Dönüşüm çerçevesinde müteahhit bir binanın yenilenmesi veya yeniden yeni bir bina yapmak konusunda girişimde bulunuyor. Fakat kat sorunu yaşanıyor. 3 katlı bir evi olan vatandaşa müteahhit kar yapmak için ancak 1-2 daire vermek zorunda kalıyor. Bu vatandaşın işine gelmiyor" ifadelerinde bululdu. Halk ve müteahhitleri karlı çıkaracak bir çalışmanın yapılması gerektiğinin de altını çizen Duman, şöyle konuştu: Tarık Duman kentsel dönüşüm konusundaki sorunları anlattı. 

Duman, yeşil alan ve sosyal yaşam alanlarının artması gerektiğini de söyleyerek, "TOKİ ve Kent Konut'a verilen yüksek kat imkanı müteahhitlere de verilirse, bu durum yeşil ve sosyal miktarının da artmasına neden oldu. Yüksekten alıp zemine vermek gerekiyor. İzmit gibi bir kent ancak bu durumda bu sorunu aşabilir. Kentsel Dönüşüm Yasası'nda değişiklik yapmadan Büyükşehir Meclisi tarafından bazı kararlar alınarak bu sorunlar da ortadan kalkabilir. 

Büyükşehir'in Kentsel Dönüşüm Birimi açıldı. Bu iyi bir fırsat" diyerek durumu değerlendirdi. 

Tarık duman sözlerini şöyle tamamladı: "Kocaeli'deki şehir planlama firması sayısı sadece 6. İstanbul'a yakın bir kentiz. Buradaki çalışmalar fstanbul ve Ankara'dan firmalara veriliyor. İstanbul ve  Ankara  firmaları; Kocaeli'yi iyi tanımıyor. Bu firmalara şehir planlama işleri verildiği takdirde problemler ortaya çıkabiliyor" diye konuştu. 



Kocaeli Yakın Takip


Geri Dön