22 / 11 / 2024
fuzul

Malatya'da yüksek katlı 61 bina patlayıcı kullanılarak yıkıldı!

Malatya'da yüksek katlı 61 bina patlayıcı kullanılarak yıkıldı!

"Asrın felaketi" şeklinde belirtilen 6 Şubat tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasar gören Malatya'da, yüksek katlı binaların patlayıcı kullanılarak yıkımı hız kesmeden sürüyor.




Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 6 bin binanın yıkıldığı şehirde 36 binden fazla bina da ağır hasar almıştı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, şehirde ağır hasarlı binaların yıkımı hız kesmeden devam ederken, yüksek katlı binalarda da patlayıcı kullanılıyor.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Bostanbaşı Mahallesi'nde ağır hasarlı 14 katlı 3 binanın patlayıcılarla yıkılmasıyla toplam 61 binanın yıkımı yapıldı.

YIKILMASI GEREKEN YÜZLERCE BİNA VAR

Paylaşılan detaylara göre, Patlayıcı uzmanı Mehmet Güler, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada 40 senelik meslek hayatında birçok yüksek binayı patlatıcıyla yıktığını dile getirdi.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre yaptığı açıklamada daha önce 40 binayı patlayıcıyla yıktığını dile getiren Patlayıcı uzmanı Mehmet Güler söz konusu bu sayının Malatya'daki rakamlarla 101'e çıktığını kaydetti.

Malatya da yüksek katlı 61 bina patlayıcı kullanılarak yıkıldı!

Patlayıcı uzmanı Mehmet Güler açıklamasında yurt içinde ve dışında firma olarak patlayıcıyla bina yıkımları yaptıklarını belirterek, "Malatya ilinde çok fazla patlatma olduğu için bu rakama ulaştık. Keşke deprem yaşanmasaydı da bu rakama ulaşmasaydık. Dünyada bu kadar kısa zamanda yıkılan bina sayısı başka hiçbir ülkede yok. ABD'deki Patlayıcı Mühendisleri Birliğine, Avrupa'daki Yıkım Müteahhitleri Derneğine bu bilgileri ulaştırdığımda inanılmaz rakam olduğunu belirtiyorlar. Malatya'da yüksek katlı yıkılması gerekli olan daha yüzlerce bina var. 7 kat ve üstü daha yıkılması gereken yüzlerce yapı var. " dedi.

85 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞIYOR

Yaptığı açıklamada ağır hasarlı yapıların bir an önce yıkımını yapmak için gayret sarf ettiklerine değinen Patlayıcı uzmanı Mehmet Güler, şunları dile getirdi: "Şu an 85 kişilik bir ekiple patlayıcıları yerleştiriyoruz, bunlardan 8 tanesi mühendis, diğerleri delme işlerini yapıyor. Patlayıcıları ise uzman arkadaşlarımız yapıyor. Çünkü bir yapıda 1.500-2000 arasındaki deliğe patlayıcı konması için hazırlıklar yapılıyor. Bunların tek tek hazırlanması, doldurulması, patlayıcıların bağlanması oldukça dikkat gerektiren bir iş, çok çabuk ve hızlı bir şekilde yapılması ve hata olmaması gerekli. Söz konusu patlama sonrası yüzde yüz eminiz ki bir patlama sonrası patlamayan bir dinamit veya patlayıcı kalmıyor çünkü daha sonra iş makineleri girip bu molozu parçalayacağı zaman unutulmuş, kalmış bir dinamitle karşılaştıkları zaman faciaya sebep olur. Malatya'nın bu enkazdan hızlı bir şekilde kurtulması için de çalışıyoruz."

Patlayıcı uzmanı Mehmet Güler, ağır hasarlı binaların taşıyıcı kolonlarına matkaplarla delikler açarak buralara patlayıcı yerleştirdiklerine değinerek, şunları dile getirdi:  "Ağır hasarlı yapılarda çalışırken 5 şiddetinin üstünde ve altında 3 tane deprem yaşadık. Çalışan ekiplerimiz ilk başlarda oldukça tedirgindi. Tabii mühendis arkadaşlar ve öğretim üyeleri de içeriye girip çalıştığımız için bize ve bilime olan güvenleri nedeniyle hepsi rahatça çalışıyor. Bu yapılar depremlerde kesinlikle görevini yapmış, asansörün oradaki perde kolonların hepsi kırılmış, diğer kolonlarda hasar görmeyenler bulunuyor, ayakta tutan bu statik yapı çünkü üniversiteden hocalar binaları yerinde inceleyerek, simülasyonu gerçekleştirdikten sonra güvenli olduğunu tespit ettiğinde içine giriyoruz." dedi.

5 bin TL'lik emekli ikramiyesi için geri sayım başladı! Aman dikkat, bu kişiler ikramiye alamayacak!

Kahramanmaraş'taki depremde zarar gören yetiştiricilere büyükbaş hayvan desteği müjdesi!

TOKİ Rize projeleri için geri sayım başladı! Bu ilçeye 2 yeni proje geliyor!


Geri Dön