23 / 12 / 2024

Maltepe'deki riskli bina patlayıcı ile yıkıldı!

Maltepe'deki riskli bina patlayıcı ile yıkıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı'nın katılımıyla, kentsel dönüşüm kapsamında bulunan Maltepe'deki 12 katlı bir binanın yıkımı, 120 kilogram patlayıcı kullanılarak gerçekleştirildi



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın katılımıyla, kentsel dönüşüm kapsamında bulunan Maltepe'de riskli bir binanın yıkımında patlatma yöntemi kullanıldı.


Maltepe Zümrütevler Mahallesi'ndeki 12 katlı binanın yıkım öncesi konuşan Sarı, alanların dönüştürülmesi noktasında Maltepe'de bir dönüşüm projesini gerçekleştirdiklerini belirtti.


Burada kat malikleri, site sakinleri, bakanlık, belediye ve ilgili kurumların, özellikle üniversitenin desteğiyle çok başarılı bir çalışma yapıldığını anlatan Sarı, "Hayırlı olsun. Türkiye için İstanbul için Maltepemiz için güzel bir örnek teşkil eder inşallah" sözleriyle butona basarak, binanın yıkımını gerçekleştirdi. 


Bu sırada çevrede geniş güvenlik önlemi alındı. Yıkım esnasında bazı vatandaşlar telefonla video ve fotoğraf çekti. 


Bakan Sarı, yıkımın ardından yaptığı açıklamada da "Her patlattığımız bina bir sonraki çalışmamız için bize emsal teşkil edecek. Bu da başarılı bir patlatma oldu. Bundan sonraki sürecimiz emniyetli bir şekilde molozun kaldırılması olacak. Kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde çeşitli yıkım işlemleri gerçekleştiriyoruz. Bunlardan bir kısmı elle yapılıyor, bir kısmı da mekanik bir kısmı da patlatma sistemiyle yapılıyor. Burada patlatma sistemiyle yaptığımız bir yıkım işlemini gördük. Tekrar hayırlı uğurlu olsun diyorum" diye konuştu.


- Yıkım hakkında 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, patlayıcıyla yıkımı, Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi ile yürüttüğü "Ulusal Yıkım Yönetim Sistemi İçin Tam ve Kısmi ile Seçici Yıkım Tekniklerinin Araştırılması ve Uygulamalara İlişkin Ortak Hizmet Uygulaması Protokolü" kapsamında gerçekleştirdi.


Protokol kapsamında dünyada yaygın olarak kullanılan elle, makine ve patlayıcılarla olmak üzere üç temel yıkım tekniği için ayrı ayrı detaylı uygulama yönergelerinin oluşturulması hedeflendi. Bu çerçevede Maltepe'deki bina, Türkiye'de kullanımı çok yaygın olmayan ve uygulama öncesinde ciddi mühendislik hesaplamaları gerektiren patlayıcılarla yıkıldı.


Yıkım gerçekleştirilmeden önce yapının patlatmalı bir şekilde yıkımı sırasında görsel olarak davranışı simüle edildi. Böylelikle model çalışmalarla gerçek yıkım arasında karşılaştırma imkanı doğdu.


Uygulamalı kontrollü patlatma yıkımı sırasında 120 kilogram dinamit/emülsiyon, 1780 kapsül ve 800 metre fitil kullanıldı.


Patlatma bölgesinde 1. ve 2. seviye iki güvenlik bölgesi oluşturuldu. Proje kapsamında yapının yıkım işlemi sırasında çevre yapılar ve canlılar üzerinde yarattığı titreşim, gürültü ve toz ölçümleri değerlendirilecek ve bu konuda elde edilen bulgular raporlanacak.


AA




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Maltepe'de bulunan Zümrütevler Mahallesi'de 11 katlı riskli bir binanın yıkımında patlatma yöntemi kullanıldı. Binanın yıkılması için 120 kg dinamit/emülsiyon, bin 780 adet kapsül ve 800 metre fitil yerleştirildi. Patlama öncesi yetkililer tarafından çevre binalarda oturan vatandaşlar da uyarıldı.


Büyük bir gürültü ile gerçekleşen patlama sonrası beklenen olmadı. Patlama sonrası oluşan toz bulutunun kalkmasıyla 11 katlı binanın sadece 5 katının yıkıldığı görüldü.

Yıkım gerçekleştiren firma yetkilisi Mehmet Güler, "Bu beklenen bir sonuç değildi. Bugüne kadar yaptığımız 22 tane patlatmanın hepsi başarılı olmuştu ama bu bizim için başarılı bir sonuç olmadı. Bugüne kadar yaptığımız yıkımlar gibi bu bina da yerle bir olacaktı. Tüm program buna göre yapılmıştı. Ama içinde 2 bin tane delik ve bunları birbirine bağlayan bir sistem var. Bunlar arasında bir yerde bir hata ve aksilik olmuş olabilir. Bir çok yerde bu gibi aksilikler olabiliyor. Dünyada bir çok yerde bu aksilikler olabiliyor" dedi.


Binanın şu anda büyük bir risk taşıdığını söyleyen Güler, "Çünkü bina yana yattı duruyor. Binanın parçalanarak yıkılması sağlanacak. Tam nedeni ne olduğunu video izlendikten sonra anlaşılacaktır. Ama şu bilinsin ki içinde bir gram bile patlayıcı kalmamıştır. Çünkü bu sitemde bir tane bile sorun varsa patlayıcılar patlamaz. Dinlediğimiz seslerde tüm patlayıcıların patladığı ama binanın bazı kolonlarının istenen parçalanmasının sağlanmamasından beş katın yıkıldığını ve 6 katın yıkılmadığını görüyoruz. O 6 katı da makine ile yıkacağız. Bir başka projede aksaklıkları göz önünde alarak tekrarının olmasının önüne geçeceğiz" ifadelerini kullandı.


Yeni Şafak




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Maltepe’de çok sayıda bloktan oluşan sitenin depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkımına karar verildi. Dinamitle patlatılan bir blok yıkılmadı. Vatandaşlar, “Rant için sağlam binaları yıkıyorlar, dinamitle bile patlatamadılar.” şeklinde tepki gösterdi. Yıkım töreni için gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise gazetecilere açıklama yapmadan yıkım yerinden ayrıldı.



Zümrütevler Mahallesi Çağlayan Sokak’ta deprem riski taşıdığı gerekçesiyle rapor verilen site bu sabah törenle yıkılacaktı. Dinamitler yerleştirildi. Birinci patlamada binadan sadece birkaç parça düştü. İkinci patlamada dinamitlerin binanın 5 kat çöktü 6 kat ayakta kaldı. Dinamitler patlayıp bina yıkılmayınca daha önce orada ikamet eden vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Sağlam binaları rant için yıkıldığını söyleyen bir vatandaş, “Binalar sağlamdı. Ranta kurban gitti diye düşünüyoruz. Ne kadar dinamit attılar yıkılmadı.” diye konuştu.


Yıkımı gerçekleştiren firma yetkilisi ise Mehmet Güler, şöyle konuştu: “Beklenen bir sonuç değildi bizim için. Bu güne kadar 22 patlatmanın hepsi başarılıydı. İçinde 2 bin delik ve birbirine bağlanan sistem var. Bağlantılardan bir hata olmuş olabilir. Daha evvelki yaptığımız patlatmalar gibi binanın tamamen yerle bir olmasını bekledik. Bina yan yattığı için bu halde risk taşıyor. Bu binada uzun boğumlu ekskavatörle yıkacağız. Neden yıkılmadığını tam olarak bilmiyoruz. Binanın içerisinde 1 gram bile patlayıcı madde kalmadı.”


Daha önce yıkılan binada ikamet eden bir kadın ise, “Sisteme, düzene kapak olsun bu! Başka ne söyleyebilirim? Çürük çıkarttılar, dinamit bile yıkamadı. Çürük olmadığını herkes gördü. Zorla çıkartıldık biz buradan. Rantsal dönüşüm.” şeklinde tepki gösterdi.


Bu arada, yıkım töreni için gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise gazetecilere açıklama yapmadan yıkım yerinden ayrıldı.


Cumhuriyet


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


Maltepe'de 11 katlı binanın patlayıcılarla gerçekleştirilmek istenen yıkımı başarısızlıkla sonuçlandı. 15 yıl önce yapılan 6 blok 240 daireden oluşan sitedeki 11 katlı binanın patlayıcıyla yıkılacağı günler öncesinden duyuruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılacak yıkımı takip edecekler arasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatmagül Demet Sarı da yer aldı. Saat 10.00'da sirenlerin çalmasının ardından patlayıcılar peş peşe ateşlendi. Patlamalara rağmen bina çökmedi. Sadece alttan 5 katı yıkıldı. 


Hürriyet 



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Maltepe’de kentsel dönüşüm kapsamında 11 katlı riskli bir bina, patlayıcı kullanılarak yıkılmak istendi. Kullanılan 120 kilogram dinamite rağmen binanın sadece 5 katı yıkıldı.


Maltepe'de bulunan Zümrütevler Mahallesi'de 11 katlı riskli bir binanın yıkımında patlatma yöntemi kullanıldı. Binanın yıkılması için 120 kg dinamit/emülsiyon, bin 780 adet kapsül ve 800 metre fitil yerleştirildi. Patlama öncesi yetkililer tarafından çevre binalarda oturan vatandaşlar da uyarıldı.


Büyük bir gürültü ile gerçekleşen patlama sonrası beklenen olmadı. Patlama sonrası oluşan toz bulutunun kalkmasıyla 11 katlı binanın sadece 5 katının yıkıldığı görüldü. Yıkım gerçekleştiren firma yetkilisi Mehmet Güler "Bu beklenen bir sonuç değildi. Bugüne kadar yaptığımız 22 tane patlatmanın hepsi başarılı olmuştu ama bu bizim için başarılı bir sonuç olmadı. Bu yıkımda bugüne kadar yaptığımız yıkımlar gibi yerle bir olacaktı. Tüm program buna göre yapılmıştı. Ama içinde 2 bin tane delik ve bunları birbirine bağlayan bir sistem var. Bunlar arasında bir yerde bir hata ve aksilik olmuş olabilir. Bir çok yerde bu gibi aksilikler olabiliyor. Dünyada bir çok yerde bu aksilikler olabiliyor" dedi.


Binanın şu anda büyük bir risk taşıdığını söyleyen Güler, "Çünkü bina yana yattı duruyor. Binanın parçalanarak yıkılması sağlanacak. Tam nedeni ne olduğunu video izlendikten sonra anlaşılacaktır. Ama şu bilinsin ki içinde bir gram bile patlayıcı kalmamıştır. Çünkü bu sitemde bir tane bile sorun varsa patlayıcılar patlamaz.

Dinlediğimiz seslerde tüm patlayıcıların patladığı ama binanın bazı kolonlarının istenen parçalanmasının sağlanmamasından beş katın yıkıldığını ve 6 katın yıkılmadığını görüyoruz. O 6 katıda makine ile yıkacağız. Bir başka projede aksaklıkları göz önünde alarak tekrarının olmasının önüne geçeceğiz" ifadelerini kullandı. 


Bugün



Bu haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Maltepe’de çok sayıda bloğun depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle patlayıcılarla yıkılması sırasında yaşanan skandal sonrası bakan Fatma Güldemet Sarı yıkım alanını terketmişti. Olay sonrası bir skandal daha ortaya çıktı.


Zümrütevler Mahallesi Çağlayan Sokak’ta deprem riski taşıdığı gerekçesiyle rapor verilen site bu sabah törenle yıkılacaktı. Türkiye'de bir ilk olarak sunulan yıkım sistemini Bakan Fatma Güldemet Sarı da izlemeye geldi. Ancak binadaki patlayıcılarda yaşanan aksaklık sonrası çürük denilen bina yıkılmadı.


'Depreme dayanıksız' denilen bina dinamitle yıkılmayınca bakan alandan ayrıldı


10'LARCA KİLO PATLAYICI BİNA İÇİNDE


Bina içine yerleştirilen kablo sisteminde yaşanan kopukluk nedeniyle bazı patlayıcıların patlamadığı vi 10'larca kilo patlayıcının bina içinde kaldığı öğrenildi. Şimdi bina içinde kalan patlayıcıların akibetinin ne olacağı merak ediliyor.


BAŞBAKANLIK CANLI İZLİYORMUŞ


Başbakanlıktan da Türkiye'de ilk olması nedeniyle yıkım anının canlı olarak takip edildiği ve Bakanın da bu nedenle yıkım alanına gelerek yıkımı takip ettiği bildirildi. Yıkım sonrası Bakan Fatma Güldemet Sarı'nın çok sinirlendiği ve bazı profesörleri azarladığı da iddia edildi.




Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Maltepe'de kentsel dönüşüme sokularak dinamitlenen 10 katlı binanın sadece 3 katı yıkılınca, vatandaş sağlam binanın yıkıldığını savunup tepki gösterdi.


İstanbul Maltepe'de depreme dayanıksız olduğu iddiasıyla kentsel dönüşüme sokulan bir sitedeki 10 katlı bloklardan biri patlayıcıyla yıkılmak istendi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı da yıkım çalışmalarını yerinde izledi. Fakat peş peşe ateşlenen dinamitlerin binayı yerle bir etmesi beklenirken, binanın sadece 3 katı yıkıldı, vatandaşlar da bunun üzerine sağlam binanın yıkıldığını savunarak tepki gösterdi. 


'99 DEPREMİNİ ATLATTI' 

Zümrütevler Mahallesi Nil Caddesi Çağlayan Sokak'ta bulunan Demirli Sitesi'ndeki Orkide Blok'ta dün 10.00'da dinamitle yıkım beklenmedik şekilde sonuçlandı. Maltepe Belediyesi zabıta ekipleri, önce mahalledeki vatandaşları uyardı. Sirenlerin çalmasının ardından dinamitler peş peşe ateşlendi. İki büyük patlamanın ardından binanın birkaç katı yıkılırken, enkaza dönmemesi şaşkınlık yarattı. Çevrede evi bulunan Eyüp Göçer "Bu bina 1999'da inşaattı. Depremden korkanlar onun dibinde toplanırdı. Bina o kadar sağlamki kulakları sağır eden patlama bile onu yerle bir edemedi. Bu binaya nasıl çürük raporu alındı anlamak imkânsız" dedi.



Sabah




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İstanbul Maltepe'de kentsel dönüşüm kapsamına giren binalar kamyon dolusu dinamitle yıkılacaktı. Yıkıma, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı da katıldı. Fitiller ateşlendi, dinamitler patladı. Ama binalar yıkılmadı! Kızdığı gözlenen Bakan, bir şey söylemeden gitti. Yıkılacak binaların sahipleri "Çürük diye yıkıyorlar ama dinamite bile dayanıyor" dedi. 


Posta




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Maltepe'de çok sayıda bloktan oluşan sitenin depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkımına karar verildi. 120 kilo dinamitle patlatılan bir blok yıkılmadı.


Vatandaşlar, “Rant için sağlam binaları yıkıyorlar, dinamitle bile patlatamadılar.” şeklinde tepki gösterdi. Yıkım töreni için gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise gazetecilere açıklama yapmadan yıkım yerinden ayrıldı.


Zümrütevler Mahallesi Çağlayan Sokak'ta deprem riski taşıdığı gerekçesiyle rapor verilen site bu sabah törenle yıkılacaktı. Dinamitler yerleştirildi. Birinci patlamada binadan sadece birkaç parça düştü. İkinci patlamada binanın 5 katı çöktü 6 kat ayakta kaldı. Dinamitler patlayıp bina yıkılmayınca daha önce orada ikamet eden vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Sağlam binaların rant için yıkıldığını söyleyen bir vatandaş, “Binalar sağlamdı. Ranta kurban gitti diye düşünüyoruz. Ne kadar dinamit attılar yıkılmadı.” diye konuştu.


RANT UĞRUNA SAĞLAM BİNAYI YIKTILAR


Yıkımı gerçekleştiren firma yetkilisi Mehmet Güler, şöyle konuştu: “Beklenen bir sonuç değildi bizim için. Bu güne kadar 22 patlatmanın hepsi başarılıydı. İçinde 2 bin delik ve birbirine bağlanan sistem var. 

Bağlantılardan bir hata olmuş olabilir. Daha evvelki yaptığımız patlatmalar gibi binanın tamamen yerle bir olmasını bekledik. Bina yan yattığı için bu halde risk taşıyor. Bu binada uzun boğumlu ekskavatörle yıkacağız. Neden yıkılmadığını tam olarak bilmiyoruz. Binanın içerisinde 1 gram bile patlayıcı madde kalmadı.” Daha önce yıkılan binada ikamet eden bir kadın ise, “Sisteme, düzene kapak olsun bu! Başka ne söyleyebilirim? Çürük çıkarttılar, dinamit bile yıkamadı. Çürük olmadığını herkes gördü. Zorla çıkartıldık biz buradan. Rantsal dönüşüm.” şeklinde tepki gösterdi.


Zaman



Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İstanbul Maltepe'de 120 kg dinamit, 1780 kapsül ve 800 metre fitil ile yapılmak istenen yıkım işlemi başarısızlıkla sonuçlandı! Bombaların patladığı ancak binanın yıkılmadığı yıkım girişimi Zümrütevler Mahallesi Nil Caddesi Çağlayan Sokak'taki Demirli Sitesi'nde meydana geldi. 15 yıl önce yapılan sitenin 11 katlı Orkide Blok'un patlayıcıyla yıkılacağı günler öncesinden duyuruldu. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılacak yıkımı takip edecekler arasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatmagül Demet Sarı da yer aldı. Dün saat 10.00'da sirenler çaldı. Patlayıcılar peş peşe ateşlendi. 


'BU NİYE YIKILMADI ANLAMADIK' 

Ancak, patlamalara rağmen bina çökmedi. Çevrede evi bulunan Eyüp Göçer, "Bina o kadar sağlam ki kulaklan sağır eden patlama bile onıı yerle bir edemedi. Bu binaya nasıl çürük raporu alındı anlamak imkansız" dedi. Patlatmayı yapan firmanın yetkilisi Mehmet Güler ise "Bu beklenen bir sonuç değildi. Sadece 5 katı çöktü. Bugüne kadar yaptığımız 22 patlatmanın tamamı başarılı olmuştu. Bunun da daha önceki patlatmalar gibi yerle bir olması gerekiyordu" diye konuştu. 


Takvim



Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Maltepe'de kentsel dönüşüm kapsamında dinamitle yıkılacak bina için düğmeye bastı. Ancak patlamalara rağmen bina çökmedi 


Maltepe Zümrütevler'de kentsel dönüşüm kapsamında bulunan 11 kadı bir binanın törenle yıkımı için 120 kilogram patlayıcı kullanıldı. Türkiye'de kullanımı çok yaygın olmayan uygulama öncesinde ciddi mühendislik hesaplamaları yapıldı. Yıkıma Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı da katıldı. Bakan Sarı, yıkım için düğmeye bastı ve dinamitler büyük bir gürültüyle patladı. 

Ancak 11 katlı binanın sadece alttan 5 katı yıkıldı. Diğer katlar olduğu gibi ayakta kaldı. Bakan Sarı, yıkımın ardından yaptığı açıklamada patlamayı başarılı bulduğunu aktararak "Her patlattığımız bina bir sonraki çalışmamız için bize emsal teşkil edecek. Bu da başarılı bir patlatma oldu. Bundan sonraki sürecimiz emniyetli bir şekilde molozun kaldırılması olacak" diye konuştu. Patlatmayı yapan firmanın yetkilisi Mehmet Güler ise operasyonun başarısız olduğunu savundu. Sistemde bir hata olabileceğini vurgulayan Güler, binanın şu anki haliyle risk taşıdığını belirtti. 


'Nasıl oldu anlamadık' 

Güler "Bu, beklenen bir sonuç değildi. Bugüne kadar yaptığımız 22 patlatmanın tamamı başarılı olmuştu ama bu başarılı bir sonuç değil. Nasıl oldu anlamadık. Bu da daha önceki patlatmalar gibi yerle bir olacaktı. Ama bu 200 tane delik ve birbirine bağlanan bir sistem var. Bunların arasında bir hata olmuş olabilir, bir aksilik olmuştur. Bu bina şu anda risk taşıyor yan yatmış durumda. İçinde bir gram bile patlayıcı kalmamıştır. Patlama gerçekleşmiştir. Fakat binanın bazı kolanlarında istenilen parçalanmayı sağlamadığı için 5 katının yıkıldığı 6 katının ayakta kaldığını görüyoruz" dedi. Öte yandan uygulamalı kontrollü patlatma yıkımı sırasında 120 kilogram dinamit/emülsiyon, 1780 kapsül ve 800 metre fitil kullanıldığı öğrenildi. 


Yeni Yüzyıl



Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İSTANBUL Maltepe'de depreme dayanıklı olmadığı için yıkımına karar verilen binalardan bir blok dinamitle bile yıkılmadı. Binanın yıkılması için 120 kilogram dinamit/emülsiyon, bin 780 adet kapsül ve 800 metre fitil yerleştirildi. Birinci patlamada binadan sadece birkaç parça düştü. İkinci patlamada dinamitlerle binanın 5 katı çöktü, ancak 6 kat ayakta kaldı. 

Dinamitler patladığı halde bina yıkılmayınca bazı yurttaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatmagül Demet Sarı'ya tepki gösterdi. Bir vatandaş, "Binalar sağlamdı. Ranta kurban gitti. Ne kadar dinamit attılar, yine de yıkılmadı" dedi. 


Aydınlık


Geri Dön