26 / 12 / 2024

Düzce'de yatay kentleşme modeliyle yüksek katlı yapılaşmanın önüne geçildi!

Düzce'de yatay kentleşme modeliyle yüksek katlı yapılaşmanın önüne geçildi!

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde meydana gelen depremle sarsılan Düzce'de yüksek katlı yapılaşmanın önüne geçildi...



17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde meydana gelen depremle sarsılan Düzce'de e uygulanan "yatay kentleşme" modeliyle yüksek katlı yapılaşmanın önüne geçildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi'yle sarsılan Düzce, yaralarını sararken, 12 Kasım 1999 tarihinde merkez üssü Kaynaşlı ilçesi olan 7,2 büyüklüğünde bir deprem daha yaşadı.

Düzce'de depremden sonraki 22 senede aynı acıların yeniden yaşanmaması ve olası afetlere hazırlıklı olunması için valilik, belediye ve ilgili kurumların desteğiyle bazı önlemler alındı.

Düzce de yatay kentleşme modeliyle yüksek katlı yapılaşmanın önüne geçildi!

Düzce'de, yüksek katlı yapılaşmaların önüne geçmek amacıyla "yatay kentleşme" modeli başlatıldı. Başlatılan uygulamayla yeni inşa edilen konutlara "zemin artı 3 kat"a kadar izin verilerek, 2019 yılında alınan yeni kararla bu uygulama, yalnızca güvenli alanlarda "zemin artı 4 kat" olarak uygulandı.

- "Konut stoğumuzun yüzde 80'lik kısmı yeni ve depreme dayanıklı"

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Anadolu Ajansı muhabirine, 12 Kasım 1999 tarihinde yaşanan depreminin tüm Türkiye'ye depreme karşı dayanıklı konut inşa etmeyi öğrettiğini dile getirdi.

Ülkemizde depreme karşı konut inşa etme bilincinin geliştiğini kaydeden Özlü, "Bugün itibarıyla Düzce'deki yeni yapılan bütün yapılar, deprem yönetmeliklerine harfiyen uyularak yapılmaktadır. Düzce'deki konut stoğumuzun yüzde 80'i yenidir ve depreme dayanıklıdır." şeklinde konuştu.

Düzce de yatay kentleşme modeliyle yüksek katlı yapılaşmanın önüne geçildi!

Depremden sonra yönetmelikler ve alınan kararların uygulanmasında kararlılık sağlandığını dile getiren Faruk Özlü, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Deprem yönetmeliklerinde aldığımız en önemli kararlardan biri, yatay mimaridir. 2019 yılında aldığımız yeni kararla yüksek katlı yapılaşmaya son verdik. Kentin her bölgesinde yapılaşma en fazla zemin artı 4 kattır. Yüksek katlı yapılaşmaya karşıyız ve yatay mimariyi önceliklendiriyoruz. Yatay mimari, birinci derece deprem bölgesi olan Düzce'de en uygun mimari şeklidir. Buna çok büyük önem veriyoruz."

Faruk Özlü, Düzce'nin 1999 yılında peş peşe iki büyük depremle sarsıldığını kaydederek, "17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri, Düzce'yi çok derinden etkilemiştir. Deprem, gerçekten bize şehir planlamamızda çok sıkı tedbirler almamız gerektiğini öğretti. Ben acıların tazelenmiş olarak değil ama depreme karşı yeni acıların yaşanmaması için bu bilincin artırılmasını arzu ediyorum." dedi.

 

Sevda Erdan Kılıç: Bağımsız deprem kurulları oluşturulmalı!


Geri Dön