02 / 05 / 2024

Kerem Göğüş: Talep çok sektörün önü açık!

Kerem Göğüş: Talep çok sektörün önü açık!

Sektörde 80 milyonluk bir konut portföyünü yöneten Göğüş Gayrımenkul’ün kurucusu Kerem Göğüş, inşaat sektörünün siyasi istikrar sebebiyle önünün açık olduğunu ve taleplerin çok iyi durumda olduğunu açıkladı...





Göğüş Gayrimenkul'ün kurucusu ve Trend markası adı altında sıradışı evlerle ayrıcalıklı bir yaşam tarzı sunan Kerem Göğüş, inşaat sektörünün siyasi istikrar sebebiyle önünün açık olduğunu ve taleplerin çok iyi durumda olduğunu açıkladı.


İnşaat sektörü son 10 yılda büyük bir ivme kazanıp ekonominin lokomotif gücü oldu. İstanbul ise bu alanda sektörün can damarı. Bu süreç içerisinde yabancılara mülk satışı ve kentsel dönüşüm gibi konular sektörü oldukça etkiledi. Sektörün bir balon olduğu yönünde değerlendirmeler de söz konusu fakat projeler durmuyor sürekli yükseliyor. İnşaatlar tam hızla giderken sektörde 80 milyon TL'lik bir konut portföyünü yöneten Göğüş Gayrimenkul'ün kurucusu Kerem Göğüş ile hem projeleri hem de sektöre yönelik gidişatı konuştuk.


Göğüş Gayrimenkul ilk kurulduğu günden bu yana şehir konseptli sıradışı ve özel mimariye sahip binalar yapıyor. Şirket şu ana kadar özelikle İstanbul'u ve Ankara'yı mesken tutmuş. Şehir merkezi en çok üzerinde durulan bölge. Buralara binalar yapmak için arsa yatırımları yapıyor. Bitenler var, açılanlar var, devam edenler var. Şirketin bir diğer faaliyeti de kiralamalar.


Kerem Göğüş, hem mektepli hem de alaylı. Şirketin kuruluş tarihi genç yaşlara gidiyor. Kerem Göğüş şirketi üniversite yıllarında kurmuş ailesinden gelen girişimci ve ticari ruh hikayeyi daha erken dönemlere kadar götürüyor.


"İNŞAATLARIN İÇİNDE BÜYÜDÜM"


Göğüş Gayrimenkul nasıl ortaya çıktı, kökleri nereye gidiyor ?



- Ben aslında şirketi üniversite yıllarında kurdum. Bununla ilgili YÖK ve TÖK tarafından da çok anlamlı önemli bir ödüle layık görüldüm. 

3 milyon 600 bin üniversite öğrencisinin seçimiyle ''En başarılı genç işadamı ödülüne sahip oldum. Bakanlarımızdan ilk tebrik mektupları alınca dahada gururlandım. Şimdi bu üniversitelerde işadamı olmak isteyen genç arkadaşlarımıza "Nasıl yaptık, nasıl başardık, nasıl olduk, bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler" konu başlıklı konferanslar veriyorum. Açıkçası bu beni mutlu ediyor. Ben 5 yaşında iken dedemin elinden tutup inşaatları gezerdim. İnşaatların içinde büyüdüm. Bundan dolayı da şirketi kurdum.Fakat her zaman şunu söylüyorum "evet bizim şirketimiz bugün 10. yılına doğru gidiyor ama aslında 10 yıllık bir mazisi yok, tam tersine çok uzun yıllar geçmişe dönük bir mazisi, geleneği ve tarzı olan bir şirketiz."

Hep konuşmalarda "Bu bir aile şirketi mi?" diye soranlara, "evet, çünkü Göğüş Gayrıimenkul bir aile" diyorum. Tüm çalışanlarımızla, işçilerimiz ve müdürlerimizle biz bir aileyiz ve bu şekilde birlikte bir aile şirketiyiz.


8O MİLYON LİRALIK PORTFÖY


Bugüne kadar yapılan işin hacmi konusunda rakamlar bilgi verebilir misiniz ? 

- Bugün itibariyle yaklaşık 80 milyon liralık bir inşaat portföyü yönetiyoruz. Bunun daha ileri noktalara gideceği bir sistem içerisindeyiz. Başarmak istediğimiz daha çok iş var fakat geldiğimiz nokta aslında tam da hayal ettiğimiz gibi ilerliyor. Şehir merkezinde istediğimiz tarzda, sıradışı konseptlerle ve mimari yaklaşımlarla Türk ve yabancı yatırımcıların talepleri doğrultusunda ürettiğimiz konutlar, Trend markası ile bir zincir projedir. Şirketimiz arz ve talep dengesini çok iyi yakalıyor. Bu yüzden satışlarımızda şehir merkezinin sağladığı rant ve prim potansiyelini arkasına alarak çok iyi gidiyor. Projelerimizi gerçekleştirdiğimiz bölgeler diğer bölgelere göre daha yüksek ilgi görüyor. Çünkü burada turizm potansiyeli, yatırımcı potansiyeli, uluslararası tüm zincirler, otel zincirleri ve buna tekstilden tutun restoran zincirlerine kadar tüm markaların hepsi şehir merkezini tercih ediyor. Biz de bu yüzden bu bölgelerde inşaatlar yapıyoruz.


"FİZİBİLİTELER BEŞİKTAŞ VE BEYOĞLU DİYOR"



Peki şu ana kadar nerelere odaklandınız?

- Biz de yaptığımız fizibilite raporlarına göre Beşiktaş ve Beyoğlu bölgesine odaklandık. Bu bölgede çok yatırımımız var. Fakat bu bizim diğer bölgelerle ilgilenmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Beşiktaş ve Beyoğlu bölgesinin çok ayrı dinamikleri var. Biz bu dinamikleri hep değerlendirdik ve tüm çalışmalarımız sonucunda özellikle bu bölgelerde iyi bir talebin olduğunu gördük.



İstanbul dışında ne tür yatırımlarınız var?

- Ankara'da vadide TBMM'ye beş dakikalık mesafede Trend Çankaya'yı yaptık, satışlarını tamamladık ve kullanım başladı.Projemizin satmadığımız yüzde 30'luk kısmını ise kiralama yapıyoruz.Biz Trend olarak yapmış olduğumuz projelerin tamamını satmıyoruz. Talebi bir yerde kesiyoruz ve müşterilerimizi yeni projelerimize yönlendiriyoruz. Kiralamalar konusunda da yine bir Trend keşfi olan Trend Rent ile kiralamalar yaptığımızdan dolayı bizim için evlerimiz her zaman değerlidir. Trend'den aldıkları evlerini satmayı düşünen müşterilerimiz olursa, onların müşterisi de yine biz oluyoruz. Yaptığımız yerlerin arkasındayız.


İSTANBUL CAN DAMARI


Trend'i bir dünya markası yapma yolunda açılımlarınız ve düşünceleriniz olduğunu biliyoruz.Bu konuda bizi bilgilendirir misiniz? 


- Trend'i bir Dünya markası yapmak için oluşturduk. İlk hedefimiz İstanbul, ardından Avrupa ve Amerika.. Newyork'da yaptığımız Trend ve İstanbul tanıtım lansmanında çok büyük ilgi gördük. Brooklyn Belediye Başkanı Trend'i kendi bölgesinde hayata geçirmemiz için çok yardımlarda bulunacağını söyledi.Fakat bizim ilk hedefimiz Trend'i Manhattan ve Los Angeles bölgelerinde hayata geçirmek. 

Oradaki iletişim ofisimizle proje ve fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Fakat İstanbul'da yapılacak o kadar çok işimiz var ki İstanbul'dan başımızı kaldıramıyoruz. Buradaki talepleri karşılamak, işleri düzgün yapmak bizim için çok önemli olduğundan dolayı şuanda tüm enerjimizi İstanbul'a ayırıyoruz.


Sektörü nasıl görüyorsunuz? İnşaat sektörüne "bir balon" diyenler de var...

- Açıkçası 5 yıl önce de aynı söylentiler vardı. "Önümüzdeki 3 yıl her şey çok kötüye gidecek" gibi yaklaşımlarda bulunanlar oldu.Fakat öyle olmadığını hepimiz gördük. Tabi burada uluslararası fonların da etkileri var. Zaman zaman bunun etkisiyle bir takım laflar ortaya atılabiliyor. Bunlara çok da inanmamak lazım. Önemli olan arz talep dengesidir. Bizim yaptığımız projeler şehir merkezinde yer aldığı ve Trend markasının sıradışı projeleri olduğu için de arz talep dengesi ve kiralamalar her dönemde yoğun bir talep görmektedir. Projelerimizde kiralamalar çok iyi gidiyor.Yerli ve yabancı kiracılarımız var. Yılın her döneminde ciddi kiralama talepleri alıyoruz. 7 tane uluslararası firmayla kiralama konusunda ortaklıklarımız var. Bu açıkçası proje ile alakalıbir durum, bu yüzden Trend'den ev sahibi olan yatırımcılar her dönemde gelir getiren, prim potansiyeli yüksek ve yaşamanın keyifli olduğu evlere yatırım yapmış oluyorlar yani bir balon yok, bir balondan söz etmek zor ama projenizde yanlış işler yaparsanız lokasyonu doğru seçmezseniz istediğiniz gibi gitmeyince de balon zannedebilirsiniz. Bugün inşaat sektörünün önü açık ve ülkenin lokomotifi konumunda yer alıyor.

Yabancılara satışın önünün açılması da bu konuda çok büyük etkendir.Bu durum ihracat yapmaktır. Ülkeye dışarıdan bir sermaye, nakit girdisi sağlıyoruz.Buradan bir gayrimenkul satıyoruz ve sattığımız gayrimenkuller yine bu ülkenin malı..


"SİYASİ İSTİKRAR EKONOMİK İSTİKRAR EL ELE"



Sektör göstergeleri olumlu mu?

- Biz ekonomik verilerin siyasi istikrarla birlikte gittiğini her zaman söylüyoruz. Çünkü siyasi istikrar ve ekonomik istikrar el ele birlikte yürürse çok daha iyi olur. Şu anda ülkemizde bunun korunduğunu görmek her sektör açısından çok iyi ve bu durum inşaat sektörü için de aynıdır. Şu anki konjüktür devam ettikçe de her zaman sektörün önü açık ama tabii dediğim gibi projesine göre... Çok iyi görünen projeler hazırlıyorlar ama talebi iyi planlanmamış oluyor. Konut yatırımcısının bunları da değerlendirmesi gerekir. Bence zaten artık Türk halkı da nereye yatırım yapacağını iyi biliyor, doğru kararlar veriyor.


"1+1'LERE TALEP ÇOK FAZLA"



En iyi satış yaptığınız konut tipleri neler peki?

- Biz 1+1'lere olan talebin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Trend markasının ağırlıklı olarak 1+1 konut üretimi üzerine kurulu olmasının sebebi yatırıma yönelik olması ve yabancıların da ülke içerisinde yer almasıdır.


Sosyolojik olarak ise gençler eskiden belli bir yaşa kadar ailelerinin yanlarında kalırlardı. Fakat artık durum böyle değil, 1+1 imkanlarını onlar da değerlendiriyor.

Ve bir de uluslararası şirketler faktörü var. Çok uluslu birçok marka İstanbul'da konumlandı.Burada açtıkları ülke temsilciliklerinde birçok yabancı personel bulunmaktadır. Onlar da otel yerine tüm lüks hizmetleri alabilecekleri şehir merkezinde yeni yapılmış evlerde yaşamak istiyorlar. Tüm bu sebepler yüzünden şehir merkezinde 1+1'lerden çok memnunuz ve yapmaya devam edeceğiz.


Satışlar ne durumda?

- Satışlarımız çok iyi gidiyor. Trend markası için kurulduğu günden bugüne birçok workshoplar ve algı yönetimi çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda şehir merkezinde konumlanan bir zincir projeyi hedefledik ve bu hayalimizi gerçekleştirdik. Arkası gelmeye devam edecek.Çünkü beğeniliyor ve tutuldu.Trend sevilen, kazandıran iyi bir marka oldu.


KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇOK ÖNEMLİ


Kentsel dönüşüm ile ilgili değerlendirmeniz nasıl?

- Kentsel dönüşüm ülkemiz için çok önemli. Yalnız projelerimizde kentsel dönüşüm deyince yanlış anlaşılma olabiliyor. Çünkü kentsel dönüşüm halk, devlet ve özel sektörün olduğu üç ayaklı bir yapılanmadır. Hak sahiplerini ikna edeceksiniz, hak sahiplerinin koşullarına göre devlet burada öncülük edecek, sonra özel sektörle birlikte konutlar yenilenecek.


Fakat biz kentsel dönüşüm avantajlarından daha farklı yararlanıyoruz.Kentsel dönüşümün şöyle bir tarafı da var: Siz de sahibi olduğunuz mülkü sorunsuz bir şekilde kentsel dönüşüm içerisine sokabilirsiniz. Hiçbir sorun olmadan 6305 sayılı Başbakanlık Kentsel Dönüşüm Kanunu'na göre mülkünüzü kentsel dönüşüm kapsamına alabilirsiniz. Biz açıkçası şehir merkezinde hiçbir arsa olmadığı için buradaki yapıları satın alıyoruz.Konumu çok iyi olan bu sağlıksız yapıları yıkıyoruz.Yıktıktan sonra da yenilerini yapıyoruz. Tabii satın aldığımız yapıları yıkarken kentsel dönüşüm kanunlarına uygun şekilde işlem yapıyoruz.Bu işimizin çok kolay ve hızlı olmasını sağlıyor. Çünkü kanuna göre buradaki birçok iş gerçekten çok hızlı ve yatırımcı için büyük vergi avantajları var.


Hükümet kentsel dönüşüme özellikle İstanbul'da çok büyük ağırlık verdi. Bununla ilgili yasalar çıkardı ve kentsel dönüşümün önünü açtı. İnşallah biz de bununla birlikte bu güne kadar yaptıklarımızın haricinde bölgedeki diğer eski yapılarıda yıkıp bunların yerine yenilerini yapıp bir an evvel bu deprem probleminden İstanbul'u kurtarmaya katkı sağlayacağız. Yaptığımız projeler kesinlikle çevreye duyarlı, siluete saygılı, imar kanunlarının ön gördüğü şekilde yapılıyor.Bu konuda hepimize çok iş düşüyor. 

"VERGİ AVANTAJLARI VAR"


Burada bir de KDV avantajı oluyor sanırız?..

- Biliyorsunuz 1+1 konutlarda KDV artışı gerçekleşti. Artık şehir merkezindeki değerli bölgelerde 1+1 bile alsanız KDV yüzde 18 olabiliyor. Biz çok değerli bölgelerde yapmamıza rağmen birçok projemizin kentsel dönüşüm kapsamında olmasından dolayı KDV'miz yüzde 1 oluyor. Bu bizim ve yatırımcılar için çok önemli bir avantajdır.Ayrıca birçok vergisel avantaj da sağlıyor. Göğüş Gayrimenkul ve Trend markası olarak müşterilerimize önemli imkanlar sunuyoruz. Burada yatırımcılarımız için de çok kazançlı bir durum söz konusu. Mutlaka yatırım yapmadan önce satış ofisimize gelip bizimle görüşsünler. Biz Beşiktaş ve Beyoğlu bölgesinde çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu bölgede birçok yer satın aldık. Tamamen kendi mülkleri üzerine inşaat yapan bir şirketiz.


"YURTDIŞINA OFİS AÇACAĞIZ"


Yabancıların mülk edinmesi kanunu sektöre nasıl bir etki yarattı?

- Çok olumlu tabii ki. Fakat bizim projelerimizde Türk yatırımcılar bazen yabancılara bırakmıyor.Projemizi satışa çıkardığımız an yabancı yatırımcılar alalım diyene kadar Türk yatırımcılarımız talepte bulunuyor ve alımı yapıyorlar. O nedenle yurtdışında Berlin'e ve Dubai'ye iki tane satış ofisi açacağız. Şu anda iletişim ofislerimiz var. Bu aralar yurtdışındaki satış ofislerimizin hazırlıklarını da yapıyoruz ve yeni yılla birlikte hizmete açmayı planlıyoruz. Hem ülkeye yabancı sermaye girmesi hemde İstanbul'un tanıtımı konusunda açacağımız iki ofisin de çok faydalı ve hayırlı olacağını düşünüyoruz. 



Sabah




Geri Dön