28 / 04 / 2024

Kerim Aydoğan: Gazipaşa Havalimanı pisti yetersiz!

Kerim Aydoğan: Gazipaşa Havalimanı pisti yetersiz!

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kerim Aydoğan: Gazipaşa Havalimanı pisti yetersiz



Yapımından 19 yıl sonra ilk tarifeli yolcu uçağını geçtiğimiz günlerde karşılayan Gazipaşa Havalimanı´nın bölgedeki turizm potansiyelini artırması bekleniyor. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kerim Aydoğan, "Bu bize yetmiyor, pistin 2 bin 600 metreye uzatılması ve ikinci pistin de yapılması halinde, turizm gelirimiz en az 3 milyar dolar daha artar" dedi.

ANTALYA´nın Gazipaşa İlçesi´nde yapımına 1991 yılında başlanan ve 19 yılda tamamlanan Gazipaşa Havalimanı tarifeli uçuşlarla canlandı. Borajet Havayolları´nın seferleriyle İstanbul,  Ankara  ve Nevşehir´e bağlanacak olan Gazipaşa Havaliman´nın sevincini yaşayan Alanya, pistin uzatılmasını, charter seferlerin başlamasını ve yeni bir pistin daha inşa edilmesini talep ediyor. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kerim Aydoğan, bölgede ulaşım sorununun çözülmesiyle turizm potansiyelinin artacağını belirterek, "En fazla beş yıl içinde 100 bin kişiye doğrudan, 500 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlanır. Turizm gelirimizi en az 3 milyar dolar daha artıracak bir proje bu" dedi.
Uzun piste ihtiyaç var
Kerim Aydoğan, Alanya´ya hizmet verecek uluslararası uçuşlara açık bir havalimanı temel ihtiyaçlardan birisi olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Gazipaşa´da yıllardır atıl vaziyette bekleyen havaalanı, TAV´a 25 yıllığına kiralandı. Havalimanın konvansiyonel ölçülerde hizmete gireceğinin açıklanması, turizm sektöründe bayram havası yarattı. Ancak, ihalenin üzerinden 3 yıla yakın bir süre geçmiş olmasına rağmen, bu beklentiler tam olarak karşılanamadı. Şimdi tarifeli seferler başladı. Bunun bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz. Havalimanına uçak inemez deniliyordu, inebileceği gözüktü. En kısa sürede diğer uçak firmaları ve yurt dışından gelecek olan charterlerin de havalimanımıza sefer düzenlemelerini bekliyoruz."
500 bin kişiye istihdam
Havaalanının sadece Alanya´nın mevcut potansiyeline hizmet etmeyeceğini, bölgede yeni potansiyel ve istihdam yaratacağını ifade eden Kerim Aydoğan, şu bilgileri verdi: "Havaalanının konvansiyonel ölçülerde hizmete açılması için pistin 2 bin 600 kilometre uzunlukta olması gerekiyor. Devletin kasasından 1 lira bile çıkmadan sadece yatırımcı firma olan TAV´a izin verilerek yapılacak iyileştirmelerle, bölgede oluşacak potansiyel en fazla beş yıl içinde 100 bin kişiye doğrudan, 500 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlayacak. Ülke ekonomisine de yıllık 2.5-3 milyar dolarlık ek bir girdi sağlayabilecek."
250 kilometrelik sahil
Antalya sahilinin boydan boya 640 kilometre olduğunu hatırlatan Aydoğan, "Gazipaşa Havaalanı açıldığında, Alanya´nın doğusu, Gazipaşa, Anamur ve Bozyazı ilçelerinin yer aldığı yaklaşık 250 kilometrelik sahil şeridinde çok rahat bir ulaşım olacak ve bakir bölgeler turizm bölgesi olacak" diye konuştu.

Otel yatırımları başlayacak kapasite 200 bine çıkacak

ALANYA´nın Türkiye´nin turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 7´lik bir kısmını tek başına karşıladığını anlatan Kerim Aydoğan, "Gazipaşa-Anamur bölgesinde çok fazla otel yatırımı bulunmuyor. Ancak potansiyeli şimdiden gören yatırımcılar arazi almaya başladı. Bölgede büyük bir değer artışı olacak. Alanya´da 650 tesiste toplam 150 bine yakın belediye ve bakanlık belgeli yatak kapasitesi bulunuyor. Yeni yatırımlarla birlikte yatak kapasitesinin de 200 bine çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Hürriyet-Meltem Kara


Geri Dön