30 / 04 / 2024

Keşif Gözetleme Helikopter Projesi ile ormanlar havadan denetlenecek!

 Keşif Gözetleme Helikopter Projesi ile ormanlar havadan denetlenecek!

Orman Genel Müdürlüğünce ormanları gözlem altında tutmak ve yangınlarla daha etkin mücadele için hayata geçirilen Keşif Gözetleme Helikopter Projesi kapsamında alınan helikopterler deneme uçuşlarına başladı.




Orman Genel Müdürlüğünce ormanları gözlem altında tutmak ve yangınlarla daha etkin mücadele için hayata geçirilen Keşif Gözetleme Helikopter Projesi kapsamında alınan helikopterler deneme uçuşlarına başladı.


Her geçen gün orman yangınlarıyla mücadele hizmetlerinde kullanılan araç-gereç ve teçhizat konusunda güçlenen Orman Genel Müdürlüğü, keşif, komuta kontrol ve hava araçlarının sevk idaresinde kullanılmak üzere mevcut 6 helikopterine ilave olarak 6 Bell 429 tipi helikopter aldı.


Proje çerçevesinde alınan helikopterlerden 5'i hizmete girerken, Antalya,  İzmir  ve Muğla Orman Bölge Müdürlüklerinde deneme çalışmalarına başlandı.


Önümüzdeki yıldan itibaren bütün keşif gözleme helikopterlerinin tam kapasite ile hizmete girmesi hedefleniyor.


-Ormanlar en ileri teknoloji ile korunacak


Helikopterde bulunan kameralar 360 derece hem sağa-sola hem aşağı-yukarı hem de zoom yapabilme özelliğine sahip bulunuyor. Kameralardan yüksek kalitede dijital veya analog görüntüler elde edilecek ve buradan elde edilen veriler ilgili yerlere aktarılabilecek.


Ayrıca, yangına yapılan müdahaleler bu sistem aracılığı ile eş zamanlı olarak kamuoyuyla da paylaşılabilecek.


Projenin diğer bir evresinde ise orman yangınlarını daha akılcı yöntemlerle söndürmeye yönelik verileri online olarak iletebilecek "orman yangın simülasyon" çalışmalarının yapılması planlanıyor.


Orman yangınları söndürüldükten sonra zaman zaman yanan ağaçların toprak altında kalan kısımlarında göz ile görünmeyen yanmalar olabiliyor ve tamamen söndürüldüğü sanılan bu alanlarda, hava şartlarına bağlı olarak bazen yeni yangınlar ortaya çıkabiliyor. Helikopterde bulunan kameranın kızıl ötesi özelliği sayesinde, yangın mahallinde oluşabilecek bu tip durumların tespiti mümkün olacak ve yeni yangınların başlamasının önüne geçilecek.


-Bin metreden bir aracın plakasını okuyabiliyor


Helikopterlerde bulunan kamera sistemi gündüz ve gece çekim yapabiliyor, yüksek sabitleme ve yakınlaştırma niteliklerini taşıyor. Gündüz kamerası ile yukarıdan genel durum değerlendirmesi yapılabileceği gibi yaklaşık bin metreden bir aracın plakası da okunabilecek.


Termal kamera ise nesnelerin ısı farklılıklarını algılama prensibi üzerine çalışıyor. Kameranın sensörleri 8-10 mikron ışık dalga boyu farklılıklarını tespit edebiliyor. Geceleri özellikle ormanlık arazide yangının etrafında bulunan görevlilerin nerede olduğu tespit edilebilecek. Kameranın üzerinde bulunan otomatik izleme sistemi yardımı ile araçların veya insanların takibi yapılabilecek. 



AA


Geri Dön