30 / 04 / 2024

Kestane hasadı başladı, bu sene 750 ton kestane rekoltesi bekleniyor

Kestane hasadı başladı, bu sene 750 ton kestane rekoltesi bekleniyor

Türkiye'nin önemli kestane üretim bölgelerinden birisi olan Manisa Demirci ilçesinde özellikle de şekerlemecilerin tercih ettiği kestanelerin hasadına başlandı. İşte ayrıntılar...



Manisa'nın Rahmanlar, Çanakçı, Mahmutlar, Yarbasan ve Kargınışıklar mahallelerinin yanı sıra 15 kırsal mahalle olmak üzere üretilen kestane için çiftçiler sabahın erken saatlerinde itibaren tarlalarına gidiyor ve ürünlerini toplamaya başlıyor. Sezon mevsimin ilk kestane hasadı ise ilçede üretimin ençok olduğu Çanakçı Mahallesi'nde gerçekleştiriliyor.

Ürünleri erkekler sırıklarla kestaneler çırparak yere düşürürken, kadınlarda elpenlerle kestane kozalaklarını selelere topluyor. Böylece çuvallara konulan kestaneler kozalakları ile birlikte kuyuya gömülüyor. Yaklaşık 2 ay kuyuda bekletilen kestane daha sonra satışa hazır hale getiriliyor.

YEDİ YÜZ ELLİ TON KESTANE REKOLTESİ BEKLENİYOR

Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, ilçede sarı aşlama, ışıklar ve kara kestane türlerinde üretim gerçekleştirildiğini kaydederek, "Ekim ayı sonuda doğru kestane hasadına başlandı. Bu sene özellikle bahar aylarında yağış olması sebebi ile kestanede rekoltesi arttı. Öte yandan Demirci'de bu sene 750 ton civarı kestane rekoltesi bekliyoruz. Kestanemiz Ddamarlı bir yapıya sahip bir kesatne şekerleme üreten şirketler tarafından da özellikle tercih ediliyor." diye konuşu. Ayrıca 74 yaşındaki kestane üreticisi olan Şevket Sevim de kestanenin bakımı zor bir ürün olduğunu belirterek. Kestaneyi topladıktan sonra kozalağı ile toprak kuyularda sakladıklarını söyleyen Sevim, "Kestanenin toplandıktan sonra yenebilmesi için yaklaşık 2 ay eğrelti otu ile kuyuda beklerse çok daha güzel oluyor. Artık iklim şartları maalesef değişti. Kestane fidanı susuz yetişmesi zor oluyor. Bahar aylarında ağacını bakımını yapar, doğal gübre atarak hasada hazırlarız." ifadelerini kullandı. Ayrıca Hatice Şahin de bu sene çok bereketli bir sezon beklediklerini dile getirdi.

Kestane hasadı başladı, bu sene 750 ton kestane rekoltesi bekleniyor

KESTANE TOPLANDIKTAN SONRA NE YAPILIR?

Toplanan kestaneler, unutmayalım ki yaklaşık bir hafta kadar oda sıcaklığında bozulmadan kalabilir. Özellikle kestaneleri temiz ve kuru bir bezle silmek gerekir, buzdolabı poşetleri ile kestaneleri saklayabiliriz. Kestaneleri doldurduğunuz poşetlerin üzerini kürdan yardımı ile delerek kestaneleri bu şekilde birkaç hafta boyunca buzdolabında muhafaza edilebilir.

Çiftçilere son dakika müjdesi geldi: Hesaplara 75.9 milyon TL yatıyor! Hangi tarımsal destekler ödeniyor? Hemen bakın!

Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış Ağustos'ta yüzde 41'i aştı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön