27 / 11 / 2024

Key ödemeleri tam listesi!

Key ödemeleri tam listesi!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından hazırlanan Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerine ilişkin liste yayınlandı. 5 soruda Key ödemeleri hakkında tüm yanıtlar ve tam listesi...




Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerine ilişkin listesi Resmi Gazete mükerrer sayısı ile yayınlandı. 


KEY nedir?

Konut Edindirme Yardımı, çalışanların ücretlerinden belli bir oranda paranın kesilmesiyle işleyen vergidir. Key'de amaç toplanan paraların konut edindirme fonuna devredilip çalışanların emekliliklerinde kolayca ev sahibi olmasıdır.  1987 yılında yürürlüğe giren Konut Edindirme Yardımı, 1995 yılında yürürlükten kaldırıldı. Fonda biriken paralar tasarruf teşvik fonuna devredildi. Şimdi ise bu fonda biriken paraların geri ödenmesi kararlaştırıldı. 


KEY Ödemeleri resmi sitesinin yayınladığı 5 soru: 

1- Boşanma durumunda KEY (Konut Edindirme Yardımı) niye aile reisine veriliyor? 

Mülga 11/11/1986 tarihli 3320 sayılı kanunun birinci maddesinde "Eşlerden her ikiside yardıma müstehak iseler bu yardım aile reisine yapılır" denilmektedir. Bu nedenle (KEY) Konut Edindirme Yardımı aile reisine yapılmıştır. 



2- Ödenmesi gereken paranın beklediğimden az çıktığını düşünüyorum ne yapabilirim? 

5664 sayılı KEY Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun'un 5/2 maddesinde "Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine iletilen listelerde isimleri yer almadığı halde, (KEY) Konut Edindirme Yardımı'na müstahak olduğunu ileri sürenlerin, ilanın yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde mülga 3320 sayılı Kanuna göre Konut Edindirme Yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara başvurmaları halinde, adlarına daha önce Konut Edindirme Yardımı yapıldığı hususunun her zaman düzenlenmesi mümkün olmayan nitelikteki belgelerle kanıtlanması veya bu durumun ilgili kurumların kayıtları ile anlaşılması kaydıyla, Konut Edindirme Yardımı tutarları ilgili kurum veya kuruluşlarca hesaplanarak ilgililerin başvurusunu izleyen 2 aylık süre içinde 3 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen formatta ve şekilde Bankaya bildirilir. Bu fıkraya göre hak sahibi olduğu tespit edilenlere yapılacak ödemelerde 3 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine ilişkin hükümler uygulanır. Bu fıkrada belirtilen başvuru süresi geçirildikten sonra yapılan talepler ilgili kurum ve kuruluşlarca dikkate alınmaz" denilmektedir. Bu düzenleme çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşlara başvurulmalıdır. 


3-  Ziraat Bankası'nda listede gözükmüyorum fakat İnternet sitesinde ve Resmi Gazetedeki listede gözüküyorum neden ve hangisi doğru? 

Resmi Gazetede Tasfiye Halindeki Emlak Bankası tarafından şirketimize gönderilen tüm bilgiler aynen yayınlanmış ancak yönetmelik gereğince ödeme için T.C.Kimlik numarası zorunlu olduğundan Ziraat Bankasında T.C. Kimlik Numarası olmayanlar yer almamıştır. Bu durumda olanlar yukarıda izah edilen itiraz prosedürleri doğrultusunda başvurularını yapacaklardır. 



4-Ziraat Bankası'na yatırılan paramın hacizli olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? 

Ziraat Bankası'na müracaat ederek öğrenilebilir.



5-Adıma yapılan KEY ödemesini aldım. Ancak iade etmek istiyorum, ne yapmalıyım?

KEY ödemelerini almış, ancak çeşitli sebeplerle iade etmek isteyen hak sahipleri, ödemeyi almış oldukları gün içinde iade etmek istemeleri durumunda ödemeyi almış oldukları Ziraat Bankası şubesine, daha sonraki günlerde iade etmek istemeleri durumunda ise Ziraat Bankası Şubelerine başvurarak iade işlemini gerçekleştirebileceklerdir



Yeni Key ödemeleri listesi için tıklayınız


KEY ödemeleri tam listesi için tıklayınız


Key ödemeleri kanunu için tıklayınız


Key listesinde adı olmayanlar dikkat!


Key itiraz dilekçesi için tıklayınız


Key ödemeleri iptal listesi için tıklayınız


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


Geri Dön