28 / 04 / 2024

KGS belgeli beton kullanımı binaları depremden koruyacak!

KGS belgeli beton kullanımı binaları depremden koruyacak!

Gelişen inşaat sektörüyle birlikte hazır beton sektörünün de büyüdüğünü belirten Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, kentsel dönüşümün sektör açısından bu yıl için de önem taşıdığını dile getirdi.



Gelişen inşaat sektörüyle birlikte hazır beton sektörünün de büyüdüğünü belirten Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, kentsel dönüşümün sektör açısından bu yıl için de önem taşıdığını dile getirdi. 


Yenilenmesi planlanan bölgelerde kalitesiz beton ile üretilen yapıların da yer aldığına dikkat çeken Işık, "Yenilenecek bölgelerde Kalite Güvence Sistemi (KGS) belgeli beton kullanımı, Türkiye yapı stokunun hem ekonomik hem de depreme dayanıklı olmasına katkı sağlayacak" dedi. 

Kentsel dönüşüm çerçevesinde 7 milyon konutun yenilenmesinin söz konusu olduğunu belirten Yavuz Işık, bu doğrultuda 10 yüda yaklaşık 600 milyar liralık harcama yapılacağı öngörüsünde bulundu. 

Bu süre içinde Türkiye'nin, hazır beton kullanımında başlıca ülkeler arasında yer alacağını ileri süren Işık, sektörde kentsel dönüşüm ve kamu altyapı yatırımları ile 2015 yıl sonu için yaklaşık yüzde 3 büyüme beklendiğini bildirdi. 

Son yıllarda Türkiye'nin iyi bir büyüme ivmesi yakaladığını ve bu olumlu tablonun inşaat sektörüne de yansıdığını belirten Yavuz Işık, "Şehirlerdeki gecekondulaşma, Türkiye'de kentsel dönüşüm projeleri ve inşaat sektöründeki hareketlenmeyle birlikte, kayda değer oranda azaldı. Devamında depreme dayanıklı, yeni konutların inşa edildiği projeler kapsamında, beton sektörü de harekete geçti" diye konuştu. 

Son beş yıllık büyüme rakamlarına bakıldığında ise sektörün yıldan yıla düşüş yaşadığına işaret eden Yavuz Işık, 2010'da yüzde 19.9 seviyesine ulaşan büyüklüğün, 2014'e gelindiğinde, yüzde 4.9'a "gerilediğini bildirdi. Aynı yıllarda inşaat sektörünün grafiğinde de benzer bir tablo çıktığına değinen Işık, "2010'da yüzde 18.3'lük bir büyüme oranıyla yılı kapatan inşaat sektöründe, 2014'te büyüme hızı yavaşladı ve büyüme oranı yüzde 2.2'ye kadar düştü. 2015 yılının ilk çeyreğinde ise sektör yüzde 3.5 daralma kaydetti" açıklamasını yaptı. 

"Üretim, 107 milyon metreküpe ulaştı" Sektörün şu anda yaklaşık 600 firma ve bin 80 hazır beton tesisiyle üretim yaptığını anlatan Yavuz Işık, üretimin ise 2014 itibarıyla 107 milyon metreküpe ulaştığı bilgisini verdi. Türkiye'nin 2009'dan itibaren, beton üretiminde Avrupa'da lider olduğunu dile getiren Işık, şöyle devam etti: "Avrupa'da Türkiye'nin ardından 45.6 milyon metreküp üretimle Almanya ikinci, 31.7 milyon metreküple İtalya üçüncü sırada geliyor. Türkiye, küresel ölçekte ise 1 milyar metreküp üretimi bulunan Çin ve 230 milyon metreküp üretime ulaşan ABD'nin ardından üçüncü en büyük hazır beton üreticisi konumunda yer alıyor. 


Ayrıca Türkiye'de hazır beton sektörünün kuınlu kapasitesi de 230 milyon metreküp seviyesine çıktı." Öte yandan, bugün itibarıyla 10 milyar TL ciroya ulaşan sektörde yaklaşık 30 bin kişi istihdam edildiğini ileten Yavuz Işık, istihdam yan sanayi ile birlikte değerlendirildiğinde bu rakamın 60 bine ulaştığını Mm 1 da önceden üretilebiliyor ve yapıya sertleşmiş beton elemanları olarak getirilip kullanılabiliyor. Beton yerleştirme yöntemlerinde kolaylık ve çeşitlilik bulunur.


Dünya




Geri Dön