30 / 04 / 2024

Kıbrıs ikiye bölündü: Emlak satışları Güney Kıbrıs'ta rekor kırdı, Kuzey Kıbrıs'ta kriz var! 

Kıbrıs ikiye bölündü: Emlak satışları Güney Kıbrıs'ta rekor kırdı, Kuzey Kıbrıs'ta kriz var! 

Kıbrıs'ta emlak piyasasında yaşananlar dikkatleri çekiyor. Açıklananlara göre, emlak satışları Güney Kıbrıs'ta rekor kırarken, Kuzey Kıbrıs'ta kriz yaşanıyor. İşte ayrıntılar...



Dünya tarafından tanınan her gün KKTC’ye gelen uçak sayısından 4/5 misli daha çok sayıda uçak inen, hakiki turist sayısında da yine bizi üçe katlayan, dünyaya açık olan AB üyesi Güney Kıbrıs’ta geçtiğimiz sene emlakta rekor kırıldı. Güney Kıbrıs'ta geçtiğimiz yıl toplam 25 bin adet mülkün satışı gerçekleştirildi. 

Bu gayrimenkul satışlarından 5 milyar 600 milyon Euro gelir elde edildi.

Kıbrıs ikiye bölündü: Emlak satışları Güney Kıbrıs ta rekor kırdı, Kuzey Kıbrıs ta kriz var! 

Star Kıbrıs'ta yer alan habere göre; KKTC Tapu Daireleri’nde geçtiğimiz senenin kayıtları alınsa 6-7 bin gibi bir rakama ulaşılacağı ifade ediliyor. 5 bin de Tapu Dairesi’ne yansımayan kayıtsız satış olması öngörülerek, toplam satış rakamının 12 bin olacağı belirtiliyor. 

Şimdilerde satışların azaldığı herkes tarafından kabul edilen bir gerçek durumunda. Kıbrıs'ta inşatı devam eden 60-70 bin adet konut bulunuyor. 

Bu gelişmelerin ardından "Peki bu fazlalık ne olacak?" sorusu gündeme geldi. 

Gündemde ciddi bir soruna işaret ediliyor. Fiyatlar gerilerken, inşaatların bitirilememe tehlikesi bulunuyor. Şirketler iflas ederken, konut kiralamalarının bile gerileyebileceği ifade ediliyor. 

Nasıl ki ekonomide para çok, mal az olursa sorun yaşanıyor. Emlak sektöründe de durum bu şekilde; mülk çok, alıcı yok. 

Kıbrıs ikiye bölündü: Emlak satışları Güney Kıbrıs ta rekor kırdı, Kuzey Kıbrıs ta kriz var! 

Emlak sektörünün duayen isimlerinden Ali Özmen Safa’nın aylar öncesinde işaret ettiği kriz, iyiden iyiye kendini hissetiriyor. 

2006 yılında emlak sektöründe yaşanacak krizi önceden öngören, 2018 yılında da “Girne’de düşecek, İskele parlayacak” öngörüsüyle haklı çıkan ve geçtiğimiz senenin ortalarında da “KKTC’de emlak sektöründe kriz yaşanacak” diyen Safa'nın haklı çıktığı ifade ediliyor. 

2019 yılında rant planı olarak ünlenen imar planı sürecinden bu yana, zemini sağlam olmayan binalarda yapılaşmaya izin verildiği sık sık gündeme geliyor. Tarlalar fasıl 96 izinleri aldı ve çok yüksek binalar inşa edildi. Şu anda da burada arz, talepten daha çok. 

Bunun yanı sıra zemini kaya gibi olan yerlerde ise imar kısıtlaması uygulandı. Bu kapsamda, Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan’a yeni düzenlemeler için çağrı yapıldı. 

Emeklilere maaşa ek 12 bin TL bu ay kesin yatacak! İş Bankası promosyon ne kadar 2024? İş Bankası emekli promosyon!

Emlak krizinden kurtulamayan Çin'de yeni konut fiyatlarındaki düşüş hızlandı!

0.69 faizli konut kredisinin aylık ödemesi kaç TL? 400 bin, 500 bin, 1 milyon 1.5 milyon TL hesaplama tablosu!


 


Geri Dön