23 / 12 / 2024

Kıbrıs’a su taşıyacak boruların yüzde 74’ü tamamlandı!

Kıbrıs’a su taşıyacak boruların yüzde 74’ü tamamlandı!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) Türkiye’den su projesi inşası hızla ilerliyor. Denizin 250 metre altına sabitlenerek kurulacak 80 kilometre uzunluğundaki boru hattı ile Kıbrıs’a Türkiye’den su verilecek...



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) Türkiye’den su projesi inşası hızla ilerliyor. Denizin 250 metre altına sabitlenerek kurulacak 80 kilometre uzunluğundaki boru hattı ile Kıbrıs’a Türkiye’den su verilecek.


Projede kullanılacak olan ve Mersin Taşucu’nda kurulan tesiste imal ediliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, KKTC Su Temin Projesi’nde deniz geçişi için kullanılacak boruların imalatı yüzde 74 oranında tamamlandı. Yüksek yoğunluklu polietilen boruların imalatı için kurulan tesiste imal edilen her bir borunun çapı 1,6 metre, yekpare uzunluğu 500 metre; borunun ağırlığı ise basınç sınıfına göre 148 ton ile 183 ton arasında değişmekte.



Deniz dibindeki basınç seviyesinin borularla su aktarımını imkansız kılmasından dolayı sistem özel bir teknikle inşa edilecek. 80 bin 151 metre uzunluğundaki boru hattı deniz dibinden değil, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte asılı bir şekilde kurulacak. Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşası devam eden Alaköprü Barajı’ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su deniz altındaki boru hattı ile KKTC’de Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarılacak. KKTC’ye aktarılacak yıllık 75 milyon metreküp suyun yarısı içme-kullanma, diğer yarısı da sulama suyu olarak değerlendirilecek. Proje su sıkıntısı çekilen KKTC’nin 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak. Suyla 4.824 hektar zirai alan sulanacak.



Yüksek yoğunluklu polietilen boruların deniz altındaki dayanıklılığını tespit etmek üzere 11 adet boru üzerinde 6 aylık aralıklarla iki yıl boyunca ölçüm gerçekleştirildi. Son 30 yılın fırtına kayıtları toplanarak bilgisayar üzerinde dalga modeli oluşturuldu. Bu veriler neticesinde deniz altından KKTC’ye su taşıyacak sistemin yorulma ömrü 125 yıl, sünme ömrü ise 1000 yıldan fazla olarak hesaplandı. Çalışmada ayrıca deniz altına yerleştirilecek borulara vericiler takılacak. Bu sensörler sayesinde muhtemel hasarlar önceden tespit edilip müdahaleler zamanında yapılacak. Borularda sızıntı ihtimaline karşı tuzluluk sensörleri bulunacak.



KORAY TEKİN - ANKARA/ Zaman Gazetesi


Geri Dön